Може да има ново поскъпване на тока от Нова година

Чаканият ръст с почти 10% от октомври бил "санитарният минимум"
Обновена: 25 сеп 2014 15:01 | 25 сеп 2014 15:01,
150
Може да има ново поскъпване на тока от Нова година
Светла Тодорова. Снимка: БТА

Възможно е ново увеличаване на цената на тока в началото на 2015 година, съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова след емоционалното обществено обсъждане на цената на електричеството.

Тодорова посочи, че причината за ново поскъпване ще бъде ситуацията в енергетиката като цяло и поставените в тежко състояние от грешните решения в сектора топлофикационни дружества.

Още по темата
Дружествата са поискали 3 млн. лева, за да могат да „оцелеят през зимния сезон“, заяви още тя и допълни, че това означава увеличение на тока в рамките на около 1%.

Председателят на ДКЕВР посочи, че предстои финансов анализ, но сегашните данни показват, че всички топлофикации без "Топлофикация София" ще са на загуба през 2014 година.

Поскъпването на електричеството от 1 октомври е неизбежно – това се потвърждава и от предишния състав на ДКЕВР, и от експерти, коментира още Тодорова. Тя обясни, че това увеличение е „санитарният минимум“.

До дни ДКЕВР ще отмени решението си, с което се нарежда на Националната електрическа компания (НЕК) да бъде постигнато намаление на изкупната цена на електричеството, произвеждано от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и ТЕЦ "Марица Изток" 3, стана ясно още от думите на Тодорова.

Търси се най-добрият начин от юридическа гледна точка да бъде отменено това решение, уточни председателят на комисията.

„При тези условия централите не искат да преговарят, защото го приемат като предварително поставени резултати от тези преговори“, каза тя, уточнявайки защо се налага отмяната на решението на предишното ръководство.

Председателят на регулатора обясни още, че двете страни трябва да бъдат поставени при равноправни условия.
Тя коментира, че трябва да се вземат и дългосрочни мерки, за да бъде отворен енергийният пазар в унисон с европейските правила.

„Затова ще искаме помощ от ЕК, но не по начина, по който е искал предишният състав, тоест комисията да прекрати тези договори, което според нас е невъзможно, а да се търси начин те да бъдат така преструктурирани, че да бъдат в съответствие с една пазарна икономика“, обясни председателят на комисията.

По думите й балансиращият пазар, който беше пуснат на 1 юни, работи катастрофално. „Резултатите му са несъвместими с резултатите на всички подобни пазари по света“, обясни Тодорова и допълни, че се работи усилено и до седмици ще бъде взето решение дали трябва да се променят правилата за търговия.

По-рано днес от електроразпределителните дружества се оплакаха, че не са им били признавани разходи, включително и за балансиране на пазара.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
8
 
! Отговори
ДАЛАВЕРА преди 9 години
Аз ако бях министър щях да направя следното : Вдигам тока за 2 год на етапи общо до 100% ....стотици милиони в джоба брато ! Хората като ревнат нали и като прекалят с яйцата на 2 етапа ще понижа тока с по 10% и гарантирано народа ще се укроти ! В крайна сметка 80% повишен ток и народа доволен че 20% съм свалил тока и готово ...пей сърце мятай *** !Те и така правят сега де ....само без понижението :) но ще видим !
78
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Упорито ни тикат към пропаст, разни алчни продажници, без бой обаче няма дасе дадем
77
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светле, на Нова година, ако оцелееш дотогава, когато удари 12 часа целуни близките си и си вземи сбогом. Можеш да викнеш и свещеник за всеки случай.
76
1
 
16
 
! Отговори
Политик преди 9 години
В белите държави политиците работят за народа , в *** народа работи за политиците ! Свиквайте с това , така ви било писано :) Благодаря на бог че ме е дарил с такъв народ който да ми сбъдне всички всевъзможни мечти :) Радвам се че имам тази фамозна възможност да натъпча гушата си без риск :)
75
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой случайно да си спомня при чие управление парламента беше ограден с метални заграждения? Май не беше при ГЕРБ, а малко след това, а?
74
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За грешни решения валутата ми е за разплащане е бой.
73
3
 
8
 
! Отговори
nsp преди 9 години
idva zima i nqkoi shte bade bit
72
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българския чиновник мисли, мисли и реши ОТНОВО народа да плати сметката ... щото народа не писка.
71
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Сега са яйца, утре ще са камъни"
70
4
 
12
 
! Отговори
Светла Тодорова 2 преди 9 години
А ПЪК НА КОЙТО НЕ МУ СТИСКА И НЕ ЩЕ ДА ПЛАЩА...ИМА СИ СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛИ..ЩЕ ВИ ОБЯВИМ ЗА ТЕРОРИСТИ..И ЩЕ ВИ КОНФИСКУВАМЕ ИМУЩЕСТВОТО..ТОЧКА..ЗАД НАС Е НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ..ИМА И ЗАТВОРИ..ТАКА ЧЕ СО ДОБРО СО КРОТЦЕ ИЛИ С МАЛКО КЮТЕК ЩЕ ПЛАЩАТЕ..АЙДЕ СЕГА ДО СКОРО ПРЕД КАСИТЕ НА ЧЕЗ..ЧЕ ЗАМИНАВАМ ЗА УИКЕНДА ЗА ФРЕНСКАТА РЕВИЕРА МАЛКО НА ПАЗАР И ДА ОТПОЧИНА ЧЕ ТАЗИ СЕДМИЦА МНОГО ЗОР МНОГО НЕЩО..ТОЛКОЗ *** ИЗЛИЗАХ А ОЩЕ НЕ СЪМ ПОЛУЧИЛА СУХОТО..ДО СКОРО
69
6
 
22
 
! Отговори
Ние преди 9 години
Значи пак се очертава да гоним Тиквата с камъни и дръве, след Нова година!
68
2
 
8
 
! Отговори
Светла Тодорова преди 9 години
ДРУГАРИИ..ПЕНСИОНЕРИ..РАБОРЕЩИИ..НАРОДЕЕ..МИ КВО ДА ПТАВЯ..И АЗ СЪМ НА МАЛКА ЗАПЛАТА ТА ТРЯБВА ДА ДОКАРВАМ ПО НЕЩО ОТГОРЕ..ПЪК И СРЕЩУ КОВАЧКИ И ПЕЕВСКИ КАК СЕ РИТА..ЩЕ ПОТЪРПИТЕ..ОЩЕ МАЛКО ЖИВОТ ВИ ОСТАНА И БЕЗ ТОВА ..ЩЕ СИ ПРОДАДЕТЕ ИМОТИТЕ ПОСТРОЕНИ ЗА ДЕЦАТА ВИ КОИТО СА В ЧУЖБИНА И ЩЕ ПЛАТИТЕ КАКВО ПЪК ТОЛКОЗ..ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ Е ЛЕСНО ДА СЕ ХРАНИ ТОЛКОВА ГЛАДЕН *** ЕЛЕКТОРАТ И ЗА НАС ДА ОСТАВА..МИ СЪЖАЛЕТЕ НИ ДЕ..И НИЕ ИСКАМЕ МЕРЦЕДЕСИ САМОЛЕТИ И ВИЛИ НА РЕВИЕРАТА..
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а може ли от нова година всички да спрем да плащаме сметките за ток а ???
66
1
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Правителството на НДСВ въведе таксата за достъп до електропреносната мрежа и пряко отговорни за това са бившите министри М.Ковачев,Л.Шулева и М.КуневаДобавката за активната енергия,въведена от кабинета на Костов чрез дългосрочните договори за изкупуване на енергия на фиксирана цена с Марица Изток 1 и 3ДобавкатаСтанишевв надутите сметки е добавката за зелена енергия,въведена от кабинета на тройната коалиция"ВЕИ и необходимостта от доп.средства за НЕК за задължителната зелена енергия-Борисов
65
5
 
10
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Правилно ! И още и още ще се вдига ! Той вожда ви Бойко нали ви каза "няма пари няма и да има пари" :) така че не се сърдете , човека ви предупреди , а вие го подкрепяте ! Каза ви че няма пари и за напред ви очаква нищо друго освен повишение на всевъзможните ви сметки и вие му казахте УРА !
64
3
 
16
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
*** , тока не може , а трябва да се вдига ! Има доста хора които са умни и хитри . Разбрали са отдавна че този народ става само за забогатяване на негов гръб ! Ти го крадеш , а той пак теб избира ! Барем хората които имат акъл нека да си трупат милионите , да си уреждат родата до 9-то коляно .....вие така или иначе сте си овце и ще си пасете тревата и садите картофите ....казаха ви за заплати близко до европейските вие изкарахте човека луд и му се присмяхте ....е какво искаш от такъв народ?
63
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН , да е в готовност след 5-ти октомври да вземе каквото има под ръка и да излезе на площада в собствения си град, за да брани малкото което му е останало защото до нова година може и да го няма !!!
62
1
 
4
 
! Отговори
До 76 преди 9 години
Бе не знам *** видя ли, че ми изтриха коментарите?
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А колко са кражбите в сектора, това защо не го казват? Топлофикация София за когенерация и плащат по 265лв на киловат. Парното и топлата вода в София трябва да ни я подаряват, а по сметките виждам, че ТС работи единствено да подсигурява топлото на града. Защо не вземете всички политици и разни там чиновници от агенции и комисии и да се застреляте, а?
60
3
 
18
 
! Отговори
дедо преди 9 години
Това правителство е служебно,но назначено от президент посочен от ГЕРБ и лично от Б.Б.-тиквата.Чакайте да видите какво ни се пише когато мутромилиционерите от ГЕРБ дойдат пак на власт.Този път няма само да ги сваляме от власт,ще ги бесиме.На народа му дойде до гуша...

Спонсорирани публикации