Може да има ново поскъпване на тока от Нова година

Чаканият ръст с почти 10% от октомври бил "санитарният минимум"
Обновена: 25 сеп 2014 15:01 | 25 сеп 2014 15:01,
150
Може да има ново поскъпване на тока от Нова година
Светла Тодорова. Снимка: БТА

Възможно е ново увеличаване на цената на тока в началото на 2015 година, съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова след емоционалното обществено обсъждане на цената на електричеството.

Тодорова посочи, че причината за ново поскъпване ще бъде ситуацията в енергетиката като цяло и поставените в тежко състояние от грешните решения в сектора топлофикационни дружества.

Още по темата
Дружествата са поискали 3 млн. лева, за да могат да „оцелеят през зимния сезон“, заяви още тя и допълни, че това означава увеличение на тока в рамките на около 1%.

Председателят на ДКЕВР посочи, че предстои финансов анализ, но сегашните данни показват, че всички топлофикации без "Топлофикация София" ще са на загуба през 2014 година.

Поскъпването на електричеството от 1 октомври е неизбежно – това се потвърждава и от предишния състав на ДКЕВР, и от експерти, коментира още Тодорова. Тя обясни, че това увеличение е „санитарният минимум“.

До дни ДКЕВР ще отмени решението си, с което се нарежда на Националната електрическа компания (НЕК) да бъде постигнато намаление на изкупната цена на електричеството, произвеждано от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и ТЕЦ "Марица Изток" 3, стана ясно още от думите на Тодорова.

Търси се най-добрият начин от юридическа гледна точка да бъде отменено това решение, уточни председателят на комисията.

„При тези условия централите не искат да преговарят, защото го приемат като предварително поставени резултати от тези преговори“, каза тя, уточнявайки защо се налага отмяната на решението на предишното ръководство.

Председателят на регулатора обясни още, че двете страни трябва да бъдат поставени при равноправни условия.
Тя коментира, че трябва да се вземат и дългосрочни мерки, за да бъде отворен енергийният пазар в унисон с европейските правила.

„Затова ще искаме помощ от ЕК, но не по начина, по който е искал предишният състав, тоест комисията да прекрати тези договори, което според нас е невъзможно, а да се търси начин те да бъдат така преструктурирани, че да бъдат в съответствие с една пазарна икономика“, обясни председателят на комисията.

По думите й балансиращият пазар, който беше пуснат на 1 юни, работи катастрофално. „Резултатите му са несъвместими с резултатите на всички подобни пазари по света“, обясни Тодорова и допълни, че се работи усилено и до седмици ще бъде взето решение дали трябва да се променят правилата за търговия.

По-рано днес от електроразпределителните дружества се оплакаха, че не са им били признавани разходи, включително и за балансиране на пазара.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
7
 
7
 
! Отговори
... преди 9 години
Бе не знам що като спомена само Р.Овч. другаря станишев и *** пардон сокола и че те са виновни за ОГРАБВАНЕТО на НЕК и вече 2 коментара ми трият!? Ко стана дане би да напипах болно място!?
58
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече съм изкарал бухалката и съм я подпрял до вратата, за да не губя време после.
57
1
 
16
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"При идването на власт на Сакскобурготски през 2001 г.министър на енергетиката стана М.Ковачев.В този момент цената на тока бе 9,9 ст.за дневна и 4,5 ст.за нощна тарифа.Веднага след това Ковачев повиши цената с 30 %, като обясни,че при Костов била изкуствено задържана,а това не било от интерес за хората!И никой тогава не реагира при еуфорията от царското управление.След точно една година Ковачев увеличи цената със 100% до 18,8 ст.,а след това продаде ЕРП на чехи и австрийци.Ето това е началото!"
56
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 9 години
До ...Не, бе трите точки, те хората не изкарват *** виновен. Само казват, че и той като другите яко се е о..ал и хич не е за мирисане.
55
2
 
8
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
До Румен 69Само пропусна да споменеш за ограничението до 30KW инсталирана мощност при приемане на този закон от тройната коалиция, а Гробарите махнаха това ограничение и парковете изникнаха като гъби. Не ставаш за енергетик.
54
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що цъкате минуси на Румен бе, червиви тролчета? Не ви харесва истината,а? Искате все Бойко да ви е виновен. Десет дни преди/!!!/ изборите ревете за нови избори! Е, на 5 октомври народът ще ви каже истината. А вие плашете с гражданска война гаргите и някоя и друга глуха бабичка.
53
4
 
5
 
! Отговори
ВАСИЛИС ТОДОРАКИС преди 9 години
ЩЕ ПЛАЩАМ В ДРАХМИ..АЗ СЪМ СОБСТВЕНИК НА ХОТЕЛ ВЪВ ФИЛИПОПОЛИС...И НЕ ПРИЗНАВАМ ВУЛГАРСКИЯ ЛЕВ.ТОКА Е ВЪВ ДРАХМИ.ДРАХМАТА Е СВЕТОВНА ВАЛУТА.
52
3
 
10
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До Румен 9Приятелю ,ти си толкова енергетик ,колкото аз съм космонавт. Ти просто си един най-обикновен гербераст ,който не иска да разбере истината ,а винаги търси вината в другите.
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България трябва да я почистим от,ЕРПЕТ3а "вятърни мелници" ,"сини павета" и цената на тока ще падне.
50
11
 
7
 
! Отговори
Румен преди 9 години
До ГЕРБ ПАДНА ОТ ВЛАСТПри тройната коалиция бяха подписани договорите за ВЕИ, при цени 80-98 ст. за киловат, които се пуснаха в експлоатация 2011-2013 г.. Следващите, пуснати в експлоатация след Юли 2013 г. са с цени 12-18 ст. за киловат.Знам това, защото съм енергетик. Ти разбираш ли нещо от енергетика? Или сама си пишеш, за да ти минава времето?
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не, вие просто няма да сте живи, за да го вдигнете пак. Ще ви изравним със земята и после тръгваме към всички останали по веригата, ще стигнем чак до парламента.
48
1
 
9
 
! Отговори
ПЪЛНА СЕЧ ДКЕВР СЕЧ преди 9 години
ПОЛОДИАХ МАКЛО АС ДА ИЗБУХНЕМ
47
4
 
12
 
! Отговори
123 преди 9 години
До РуменКато толкова много знаеш, я ми отговори защо в последния месец, преди влизане в сила на по-ниските цени, точно това правителство на ББ ударно включваше в мрежата дори ВЕИ-та, които нямаха необходимото разрешение за експлоатация????? Точно тогава те почти достигнаха разчетените мощности до 2020 г. ББ бил целият в бяло?? Да, да, ама друг път.
46
7
 
8
 
! Отговори
GOD преди 9 години
Интересно е как БСП/ДПС яко напъват НЕК винаги когато Бойко е(или ще) влиза на власт.Комунистическите приоми са познати от край време,няма как да уплашат здраво мислещият Българин.
45
5
 
8
 
! Отговори
granatomet преди 9 години
То само това да беше! Каква тесли ви готви Тиквун и онези небългариот РъБъ. Отсега ви подготвят.Наричат се "риформи"
44
3
 
19
 
! Отговори
Бойко М. Борисов преди 9 години
Ние правим грешки,вие(народа)плащате.Ние взимаме заеми за да си гледаме кефа,вие ще стягате коланите и ще плащате...Гарантирано от ГЕРБ !
43
11
 
7
 
! Отговори
Румен преди 9 години
До ГЕРБ ПАДНА ОТ ВЛАСТПо времето на тройната коалиция се подписаха договори за ВЕИ, при цени от 89 ст. за киловат, пуснаха ги през 2011-13 г., тогава, заради времето необходимо за документация и строеж, следващите са на цена от 12-18 ст. за киловат. Може да провериш в дружеството за ВЕИ-та. Така, че макар построени и пуснати при правителството на Б.Б., скъпите ВЕИ-та са рожба на Станишевата коалиция. знам, защото съм енергетик. Същото направиха и с увеличението на пенсиите.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nito se iade nito se pie , a triabva da plashtash zashto ?
41
7
 
27
 
! Отговори
pun преди 9 години
СЛЕДВАЩИЯ ПРОТЕСТ- ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО! ПЛЕВНЬО НИ НАТРЕСЕ ТАЗИ ПАСМИНА. ОСТАВКА! НЕЗАБАВНА!
40
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой му е скъп тока да не го ползва. На мене ЕС класата ми е скъпа затова ползвам гоуфу! Безплатния социалиЗъм свърши!

Спонсорирани публикации