Залата, в която се преобърна съдбата на България

Вижте мястото, където Тодор Живков е бил свален от власт
Обновена: 10 ное 2014 17:21 | 10 ное 2014 15:30, Екип на Bulgaria On Air
20
Залата, в която се преобърна съдбата на България
Снимка: bgonair.bg

Ако днес важните политически решения управляващите взимат в центъра на София, то преди 25 години началото на прехода започва в полите на Витоша. Свалянето на Тодор Живков от власт става в една от най-скъпите за времето си зали. Тя се намира в резиденция "Бояна", строена по проект на арх. Александър Баров, който е автор на проекта на НДК.

Още по темата
"Позволете ми от името на ЦК на политбюро и лично от свое име да изкажа благодарност на другаря Тодор Живков за неговата дългогодишна и вярна служба начело на партията и революцията. Изпращайки другаря Тодор Живков на заслужен отдих, ние най-сърдечно му благодарим и му желаем още дълги години здраве, бодрост и творческа активност", казва Петър Младенов, министър на външните работи на НР България (1971-1989), на 10 ноември 1989г.

Така в Голямата пленарна зала на ЦК на БКП историята затваря една страница и отваря друга. Зад масивните дървени врати все още са запазени луксозният за времето си мокет, плюшените столове, ефектните лампи и скъпата озвучителна уредба. Трибуната, от която Тодор Живков слиза от управлението на държавата, е непокътната. Липсва само гербът с петолъчката, свален година след промените и прибран в складовете на националния музей. Мястото му сега е закрито от киноекран.

"Залата е в почти автентичния си вид - така, както е била. Банките са оригинални, осветлението, системите за сигурност. Всичко това е запазено и днес залата се използва за съвсем други цели. Даваме я под наем на различни организации и институции за провеждане на конгреси и срещи. Вълнуващо е да се намираш в такава зала, където се е преобърнала съдбата на страната", разказва доц. д-р Цветана Кьосева, зам.-директор на НИМ.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:


Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 16БСП няма абсолютно нищо общо с партията на Живков-БКП. Просто си присвоиха избирателите,а политиката е диаметрално противоположна. БКП както говори самото име беше комунистическа и антикапиталистическа. БСП е реформистка партия за запазване и засилване на капитализма и обогатяване на милионеритъе и чуждите компании и корпорациои все повече и повече. БКП изграждаше България. БСП, СДС, НДСВ, ГЕРБ разориха и съсипаха БългариявЪлна и вълнА се пишат еднакво,ама са две различни неща
14
3
 
15
 
! Отговори
циганин преди 9 години
Това което ние сме построили вие не може да го боядисате!!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото и да се каже по медиите винаги е свързано с БСП ,,.. Случаино да не забравим кой командва и е взел всички пари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
w resedenziata w bankia 4esto si po4iwashe
11
9
 
14
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДО 4 ТИ ЯВНО НЕ СИ НАЯСНО ПОД ЧИЙ КОНТРОЛ СМЕ СЕГА, НО СЪС СИГУРНОСТ НЕ Е НА РУСИЯ.НЕ ИСКАШ ДА СИ ПРИЗНАЕШ, ЧЕ АКО СМЕ ПОД РУСКИ КОНТРОЛ НЯМАШЕ ДА СМЕ В ТОВА СЪСТОЯНИЕ СЕГА.
10
2
 
21
 
! Отговори
една българка преди 9 години
До 11......и нашето семейство / бяхме на по 35 г / се радвахме на свободата да пътуваш, на свободата да ходиш на църква и да празнуваш християнски празници, на свободата да говориш за бъдещето и мечтите си.....мечтаехме за бъдещето на децата си и никога не предполагахме, че ще има безработица, ще има хиперинфлация, ще ограбят държавата и спестяванията на хората в банките, че ще се срине здравеопазването, образованието и т.н все неща които ДС и БКП ни сервираха за да ни смачкат окончателно!!!
9
1
 
1
 
! Отговори
поназнайващ преди 9 години
До ДО 4Според градската легенда, Живков се е бил съгласил да си подаде оставката на следващия пленум, като не си е правил сметката за този на 10-ти. За това е бил толкова изненадан от новината.
8
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди 25г моите родители разправяха че за 5 години кризата ще мине ... още и не виждам края.
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе същите *** се преместиха в една друга зала, а някои дори преместиха само куклите си.
6
1
 
12
 
! Отговори
един шлосер преди 9 години
хубава е залата - луксозна е за банкети и тържества
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква дата, какъв подвиг."Велик".Днес от всяка медия златни струни свистят.Всеки се напъва с една гръд пред другите мъченик и герой да се покаже.Всеки крещи: Край на тиранията.ОХ.Истината остава сама..
4
13
 
10
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
"свален от власт" - глупости. То си излезе истината - нито Луканов нито Младенов са го свалили. Дошъл руския посланник и му казал да си подава оставката. Живков опитал правешки селски пазарлъци 2-3 дена, но тоя път номерата му не минали. Посланника му казал "благодаря ви, че сам решихте да си подадете оставката" и Живков мигновено сам решил да си подаде оставката.Точка.Това е - преди сме си били чисти васали на русия, и сега пак сме под руски контрол.
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно е да се каже ден на подмяната , а не началото на демокрацията. В действителност и до сега няма демокрация при нас... БКП не е слизала от икономическата власт.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
съдбата на бг се е преобърнала когато Фердинанд е започнал война срещу балканските ни съюзници
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То пък, 'щото от тази зала си е заминал всичкия ***, ама не, други са дошли и още драпат.