250 души са подали заявления за напускане на МВР

Гранична полиция: 3 км е опашката на Кулата, но заради строеж на терминал
Обновена: 4 ное 2015 13:12 | 4 ное 2015 13:08, Анисия Иванова
37
250 души са подали заявления за напускане на МВР
Протест на полицаи в Сливен. Снимка: Булфото

Над 250 души от МВР в цялата страна са подали заявления за напускане до вчерашния ден, обяви Иван Сердаров, член на УС на СФСМВР. Според него ежедневно във всички дирекции на полицията в страната постъпват заявления за напускане на служители.

"Очаква се общо 7 хиляди души от системата на МВР да се възползват от правото си на пенсия и ще го направят, защото никой не е в състояние да ги убеди, че някой ще им защити правата", смята Сердаров.

Пазарджишката дирекция на вътрешните работи има 864 служители, което означава, че на ден се обезкървява по една трета от една дирекция, пресметна той.

Още по темата

Днес полицейските протести в цялата страна продължават.

Над 100 служители блокираха главната улица пред Първо районно управление в Благоевград за около 50 минути. Към този час полицейските служители отблокираха главната улица, водеща към две от възловите кръстовища в областния център. Протестните им действия предизвикаха хаос в района, тъй като автомобилите трябваше да бъдат отбивани.

В същото време около 50 полицейски служите са блокирали ГКПП-Кулата. Опашката от чакащи товарни автомобили е над 3 км, съобщи Лора Любенова от пресцентъра на "Гранична полиция".

По думите й обаче това се дължи на строящия се нов терминал от гръцка страна, а не на протеста на полицейските служители.

"Затруднено е движението на товарни автомобили от българска страна и това създава известни затруднения за товарния трафик", каза Любенова. Тя уточни, че няма запланувани протести на полицейски и гранични полицаи в останалите гранични пунктове в страната.

Въпреки уверенията й, че други пунктове няма да бъдат затворени, движението на ГКПП Илинден-Ексохи също беше  спряно поради протест на полицаи, пожарникари и граничари, съобщи "Фокус”. 20 минути по-късно пунктът беше отблокиран. В началото на протестните действия там бе прекъснато електрозахранването. Около 15 полицейски и гранични служители и пожарникари бяха препречили пътя на преминаващите през пункта.

Протестиращите обявиха, че протестите ще продължават и през следващите дни, докато не бъдат изпълнени исканията им. За момента над 5 километра е опашката от тежкотоварни автомобили, които чакат да преминат през граничния пункт.

Преди обяд стана ясно, че орязването на социалните им придобивки няма да е в първоначално предвидения размер. Обявените промени за орязване на 20-те заплати, стажа за прослужено време, както и намаляване на годишния отпуск бяха спрени. Промените ще важат само за новопостъпилите в системата.

Така при пенсиониране сега униформените ще получават брутни заплати според прослуженото време, но не повече от 20 - както и досега. Запазва се и порционът за храна, а прослуженото време ще влиза в основната заплата.

Въпреки това служителите на МВР смятат да организират национален протестен митинг в София. Той ще се проведе на 8 ноември, неделя. Преди това вероятно ще има множество локални протести, като този вчера, каза Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Той посочи, че мирното шествие, което се проведе вчера във Велико Търново, е било неорганизирано и неконтролирано.

"Бяхме малко изненадани от спонтанната реакция на колегите, но това, което имаме като решение към момента е Синдикалните ни организации в страната да избират сами форми за протест, които те намерят за най-удачни до края на седмицата", обясни още Валентин Попов.

Той допълни, че служителите в сектор "Сигурност" сами решават дали и как да провеждат протестните митинги и  обясни, че министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е била предупредена, че е възможна подобна реакция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
nabljudatel преди 8 години
1.Bravo,4e napuskat,nishto ne praviat,v tazi darzava ima minjori i drugi s po-tezki profesii.2.Da napuskat v Western EU ne tarsiat policemen,nashite i ezik ne znaiat.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До пенсионер- Ти си пенсионер толкова колкото Обама е президент на Русия.Дори Борисов призна че полицаите са сключели договор с държавата при определени условия и държавата е длъжна да ги спази.Проблема е че финансовият министър е кръгла 0 дори две 00. Преди 3 месеца се промени закона за пенсиониране .Какво смета тогава , какви прогнози направи ? И няма да напуснат 250 а поне 2500. Тогава финансите на МВР тотално ще се скапат.
24
3
 
2
 
! Отговори
SS преди 8 години
Да де, ама тези 250 не са млади полицаи, ами са точно АЛЧНИТЕ ***, които са минали пенсионната възраст, ама се мотаят още в системата на МВР. И сега бързат да хванат старите правил за пенсиониране - драпат точно като плъхове на потъващ кораб... Ако и така бързаха при разкриване на престъпления и опзване на реда - ехей...
23
3
 
0
 
! Отговори
пенсионер- преди 8 години
Видя се че правителството не можа да се справи с незаконния протест на полицаите и отстъпи,Кво от това че щели да напуснат 250 те така или иначе са излишни.Явно че народа треба да се вземе в ръце и да направи реформата в МВР.
22
0
 
1
 
! Отговори
Nobody преди 8 години
Маааалко е!
21
1
 
1
 
! Отговори
Язе преди 8 години
Германските политици се изказаха, че в Германия ще останат само мигранти с образование и с полза за обществото. Останалите ще се връщат обратно. Меркел каза, че на балканите ще има война. Българската полиция успешно блокира мигрантския поток и опази границата. Сега като се обезкръви МВР връщащите се от ЕС озлобени, гладни и фанатизирани тълпи ще влязат у нас като нож в масло и тогава ще видите кон боб ядели. Сегашните действия на политиците са по команда от ЕС. Все пак за тях сме буферна зона.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко са 7000 - поне 20 хиляди трябва да се разкарат, а фонд ТРЗ да се разпредели на останалите.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ли е масовото. Нали щяхя да са 10-15 000. Смешници. Нали като се махнат и *** за буре не стават. Ще трябва да идат за 300-400 лв. някъде. Като са толкова можещи и кадърни да отиват другаде. На мен, като не ми харесва работата си я сменям. Елате да видите как е при обикновените хора, които ви плащат заплата. Но с некъдърни и *** политици - толкова е реформата. Великият вожд се извърта на 180 градуса през 1 час. Смах и сълзи. Некъдърност и популизъм.
18
5
 
8
 
! Отговори
кураж преди 8 години
Давайте смело и се пенсионирайте! Ще устискаме да ви се изплатят обезщетенията взети като данъци от мизерните ни доходи. Колкото по-малко останете,толкова по-добре. В този си вид това министерство е пълна порнография!
17
6
 
9
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
250 бивши членове на БКП и скрити привърженици на комунизма напускат МВР. Идеално, ако има още такива да си заминават, за да се очисти системата.
16
5
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Да напускат! Може пък на тяхно място да дойдат по-кадърни! И без това са все връзкари учили-недоучили! Но, пък карат най-скъпите коли нашите полицаи.
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко са. И то тези корумпираните последни ще си тръгнат. Аз ако съм - до крак. После нови полицаи, задължително с приемен изпит - по Физическа подготовка, теоретичен, практичен и т.н.
14
1
 
20
 
! Отговори
sostin преди 8 години
Да да , и къде ще идат на майка си у баба си ,че не се сещам , като повечето са прости на банашки гъски.
13
2
 
23
 
! Отговори
Уя преди 8 години
Да се махат и да съкращават щата!И без това нищо не правят тия плондири.
12
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ох, сега къде ще намерим хора със средно образование, без втори език и никаква компютърна грамотност, да работят за прилични пари и доста привилегии?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1 По закон имаш право на 6 брутни заплати.
10
0
 
20
 
! Отговори
1 преди 8 години
Много важно и без това пазят само депутати и протести! Жив полицай няма в услуга на обикновените граждани. И аз искам 20 заплати, даже 10, а може и 5 при пенсиониране, да не съм 3-то качество, като съм 3-та категория?
9
0
 
20
 
! Отговори
Прав им път преди 8 години
Не забелязвам да липсват.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пазарна икономика е и никой не държи полицаите насила. Щом не им харесва в МВР, спокойно напускат и отиват при частните СИК, ВИС, ИПОН и т.н. ГЕРБ и СДС лесно ще ги заместят с полицаи от Африка или роми.
7
1
 
22
 
! Отговори
Иванс преди 8 години
Абе те като напускат кво ще правят??? Цял живот мързелуват! Кой частник ще ги търпи такива търтей? Ще видите ,че ще олекнат и никой няма да напусне.