31% от българите зад граница биха се завърнали! Защо?

Анкетата е достигнала до 4000 българи в над 70 държави
29 ное 2018 21:10, Екип на Bloomberg
239
31% от българите зад граница биха се завърнали! Защо?

Според онлайн анкета 31% от българите зад граница биха се завърнали у нас, коментира Бистра Папазова, ръководител на инициативата "ЗАвръщането", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Направихме онлайн анкета, която стигна до над 4000 българи в чужбина, предизвика голям интерес и имаше за цел да разберем нагласите на българите в чужбина, тъй като не намерихме резултати от подобно проучване. Резултатът от анкетата сочи, че 31 % от анкетираните имат желание да се върнат в България, около 21% се колебаят. Резултатите са обнадеждаващи и не показват негативната картина, която обикновено очакваме. 

Още по темата

Инициативата "ЗАвръщането" бе представена вчера на пресконференция на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), на която бяха дадени и данни за развитието на софтуерната индустрия у нас.

"Анкетата е достигнала до българи в над 70 държави, които ни отговориха, включително Северна Америка, Южна Америка, Австралия, Азия, Африка. Най-много отговори получихме от Великобритания, Германия и САЩ, където знаем, че се намират големи групи български емигранти".

Мотивите на българите, които биха ги върнали в България, се определят от достатъчно високия стандарт на живот, който биха искали да имат тук, възможност за кариерно развитие, да са близко до семейство и приятели.

По-голям процент - 57% биха се върнали за да работят в IT индустрията в България, тя е притегателна сила за тях, сочи проучването. По образователен признак две трети от анкетираните са с висше образование и една трета със средно образование, каза още Папазова. Възрастта им е от 19 до над 50 години.

"Стандартът на живот, посочен като изискване от анкетираните, не означава само работна заплата, а и това какво може да си позволи в България един работещ с нея. Стандартът на живот на хората, работещи в софтуерната индустрия в България е съпоставим с този, който те биха имали в Западна Европа и в Северна Америка".

Софтуерната индустрия у нас, която увеличава приходите, които генерира на годишна база, има сериозен глад за специалисти, още повече, че голяма част от компаниите са заявили намерението си да се разраснат през 2019 година.

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
12
 
11
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Минусчета....така е !Истината боли!:-)Затова изчезвате по-бързо от динозаврите!
146
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 109"И за какво са ни да се връщат тук миячи на чинии и бачкатори по строежите?Щото 99 процента от емигрантите това работят."Всички емигранти така почват но 2 години по късно работят желаната от тях работа/професия. Нека не забравяме че западно-европейската система ти дава възможност и стимул да се развиваш. Много мои приятели дойдоха без образование и повечето от тях в момента са истински професионалисти със сертификати и дипломи! Продължавай да сънуваш!
145
12
 
12
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Еволюцията не прощава - можещите , предприемчивите - не мрънкат , и не проклинат Боко ..Токо...и не знам си още кой.... Терминал2 и строят живота си наново.За тях...и за децата им...в ямата септична - остава човекобрака...който е неспособен да се наложи другаде!По воя им - ще ги познаете!По воя .. и по вечното мрънкане и оплакване!Ако имаше професия "мрънкалник" в България щяха да са отличниците!
144
15
 
2
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Изчакват още малко. Да не се върнат комунистите на власт. Ако Бойко управлява още два, три мандата, което хората определено искат, над 70% от емигриралите ще се завърнат.
143
13
 
12
 
! Отговори
Циник до РодолюПците преди 5 години
Хахаха... такава жалка сбирщина останахте!Селянина Евлоги - дето е виждал 20? на картинка....и другия овчар...дето хвърля боб да познае какво съм завършил...Хахаха...инструменталчик съм в 128 годишна фирма - Autozulieferer Industrie ... тук главоци не виреят!Иска се акъл и работа!
142
6
 
7
 
! Отговори
Евлоги преди 5 години
Циника спечели 20 евро в Германия за една седмица и се обяви за богаташ и българомразец.
141
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искаш да се хванем на бас с че с българска диплома от ТУ-София можем да намерим работа навсякъде в Германия и Холандия..
140
11
 
13
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Аз ти говоря за ***...нали си голям родолюПец?Писнало ми е от такива!Сещат се какви родолюПци са - само когато трябва да оправдаят собствената си мизерия!Всичко което съм постигнал в Германия - е САМО благодарение на способностите ми!И като така - не ме интересува какво мисли за мен всяка оrpизка - горда, че е останала в България - да я доят и стрижат като за последно! Слуга на партийци и мутри няма да бъда! Точка!
139
2
 
6
 
! Отговори
Мето преди 5 години
Аз питам защо 30% от българите биха емигрирали? И отговарям: заради БСП, ДПС, ДС, Путин, тежката бюрокрация и слабата икономика.
138
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Цинник Ти да не си помисли , че KIT e в България..
137
8
 
11
 
! Отговори
Циник преди 5 години
С диплома от български университет ... може да си избърше задните части!Толкова е реномето!Апропо - аз си плащам и детската с усилено преподаване на испански и английски.И ако сина продължи образованието си - 200? детски ще продължат да течат по сметката му...а във *** колко бяха? 34лв.? Земи се скрий , че ме умори от смях!
136
6
 
6
 
! Отговори
До Циника проклет преди 5 години
До *** до 138 Сина завърши магистърска в KIT за бакалавър учи в ТУ София .. Издържал съм го точно 3 семестъра , след си работи и се издържа и учи сам..Твоите деца предателю никога няма завършат университет от ранга на KIT на 50-70 място в света..
135
6
 
4
 
! Отговори
Циник до 138 преди 5 години
Хахаха ... няма и нужда да събираш!Вие хумункулусите сте предестенирани за роби.Такива сте нужни на Ветко, Миньо, Бенчо и ***!
134
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** до 135 Предателю проклет никога , не съм събирал пари за образованието на дете си .. Защото съм бил уверен , че винаги ще имам пари тази цел.За какво предательо събираш пари за образованието на детето си като в Германия образованието е безплатно.. в Бавария е 47 евро..
133
5
 
5
 
! Отговори
Циник до 147 преди 5 години
***...никога не съм бил горд притежател на панелка...иначе позна - и аз , и съпругата ми имаме собствени жилища в Пловдив ( масив ) аз до събота пазара ...а тя до МОЛ Пловдив...ако ми се помолиш ...мога и да ти пусна едното под наем....та да не ти се налага всеки ден да си пътуваш до село!Сега изплащам четвърт милион за жилище в Заксенхаузен ( цената му вече е около 310 000 ) заради Брексита - цените тук скочиха.... в най-лошия случай сина ми ще има недвижимости за над половин милион...***
132
3
 
5
 
! Отговори
До Циника преди 5 години
Не всички идваме като теб от панелки(до Братската,Смирненски,Тракия )Никога не съм живяла в панелки.За смях ставаш.Колкото по рано го разбереш толкова по добре.Ама едва ли.Мисленето ти е ограничено.Карай да върви:)Между другото зъбите няма ли да идваш да си ги оправиш:) Да оставя ли координати?
131
5
 
6
 
! Отговори
Циник до 135 преди 5 години
Ъхъм...." гроздето е кисело"...***!Вече го преместих - какво мисли хумункулус за мен!Докато контото ми дебелее всеки ден - ти ще продължаваш да се чудиш - коя сметка , и кой бърз кредит да погасиш понапред.Докато внасям всеки месец 200? детски по сметка образование на сина ... ти твоите ще ги учиш как се живее с "чист патрЕотизъм" ...баш като магарето на Настрадин Ходжа! А ако се разболееш тежко - още можеш да продадеш панелката ( ако вече си я изплатил ) Даже и смешен не си - само жалък!
130
3
 
4
 
! Отговори
До Циника преди 5 години
То пък като те гледам ти си цъфнал и вързал ама хайде....да се направим,че ти вярваме.Само не си мисли,че ядем доматите с колците.Освен да ти съчувства човек друго не може.Живееш и ти в някакъв измислен въображаем свят ама карай да е весело...
129
2
 
8
 
! Отговори
Социолъжлив банкет преди 5 години
Ако да се живее в Германия и Англия беше по-хубаво от България , първи натам щяха да хукнат политиците ни! Ама тук наистина животът е по-хубав! За тях!
128
1
 
12
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
До ПрограмистЪт Ако си програмист, значи можеш да мислиш , би трябвало да знаеш , че не е възможно 57% от Българите в чужбина да IT спецове..