31% от българите зад граница биха се завърнали! Защо?

Анкетата е достигнала до 4000 българи в над 70 държави
29 ное 2018 21:10, Екип на Bloomberg
239
31% от българите зад граница биха се завърнали! Защо?

Според онлайн анкета 31% от българите зад граница биха се завърнали у нас, коментира Бистра Папазова, ръководител на инициативата "ЗАвръщането", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Направихме онлайн анкета, която стигна до над 4000 българи в чужбина, предизвика голям интерес и имаше за цел да разберем нагласите на българите в чужбина, тъй като не намерихме резултати от подобно проучване. Резултатът от анкетата сочи, че 31 % от анкетираните имат желание да се върнат в България, около 21% се колебаят. Резултатите са обнадеждаващи и не показват негативната картина, която обикновено очакваме. 

Още по темата

Инициативата "ЗАвръщането" бе представена вчера на пресконференция на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), на която бяха дадени и данни за развитието на софтуерната индустрия у нас.

"Анкетата е достигнала до българи в над 70 държави, които ни отговориха, включително Северна Америка, Южна Америка, Австралия, Азия, Африка. Най-много отговори получихме от Великобритания, Германия и САЩ, където знаем, че се намират големи групи български емигранти".

Мотивите на българите, които биха ги върнали в България, се определят от достатъчно високия стандарт на живот, който биха искали да имат тук, възможност за кариерно развитие, да са близко до семейство и приятели.

По-голям процент - 57% биха се върнали за да работят в IT индустрията в България, тя е притегателна сила за тях, сочи проучването. По образователен признак две трети от анкетираните са с висше образование и една трета със средно образование, каза още Папазова. Възрастта им е от 19 до над 50 години.

"Стандартът на живот, посочен като изискване от анкетираните, не означава само работна заплата, а и това какво може да си позволи в България един работещ с нея. Стандартът на живот на хората, работещи в софтуерната индустрия в България е съпоставим с този, който те биха имали в Западна Европа и в Северна Америка".

Софтуерната индустрия у нас, която увеличава приходите, които генерира на годишна база, има сериозен глад за специалисти, още повече, че голяма част от компаниите са заявили намерението си да се разраснат през 2019 година.

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
20
 
8
 
! Отговори
Без обиди преди 5 години
До Анонимен 112Моля, моля. Не съм никакъв римлянин. Върнах се със семейството тази година. Живеем си добре и тук, и там. Навсякъде има и хубави, и лоши неща. Да, в БГ сме поне 15 години по-назад от някои други държави, но напредъкът откакто сме в ЕС е забележителен и много ме радва. Децата са щастливи да играят отново със сняг след толкова години. Качеството на храната и в магазина, и в ресторанта е по-добро от всякога. Само ромите и мрънкачите сякаш са се увеличили драстично.
106
1
 
13
 
! Отговори
Да преди 5 години
Аз работя като ИТ, но не всичко е ИТ!Трябва да има работа и за други професии!Утре като решат да си тръгнат големите ИТ фирми, какво ще стане?
105
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за какво са ни да се връщат тук миячи на чинии и бачкатори по строежите?Щото 99 процента от емигрантите това работят.Колкото повече такива се изнесат оттук,толкова по-добре.
104
1
 
15
 
! Отговори
33 преди 5 години
"...биха се върнали" никак не означава,ама никак,че ще се върнат!Престанете с тези социологически манипулации!
103
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" 31% от българите зад граница биха се завърнали! "".....................само *** би се върнал в България при сегашното положение ... липсва сигурност както икономическа така и чисто физическа. Освен това болшинството останали в България са деградиралa утайкa сред която се живее трудно и неприятно.След 50 години когато си отиде и последния комунист, чалгар или любител на путин ... чак тогава може да става пак за живеене, ако все-още я има под името България
102
1
 
17
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Как така само 31% ще се завърнат в БГ бре? Нали само преди няколко дни един висш държавен чиновник гарантираше, че цели 60% от имигранъите, повечето IT специалисти само чакат Боко и Цуци Цъ да ги поканят и веднага ще припнат да се връщат!
101
1
 
31
 
! Отговори
За постоянно преди 5 години
Не разбирам защо се вменява по медиите непрекъснато, че българите в чужбина се връщали ей сега след малко. Това знаете ли как се отразява на останалите ни роднини в бг? Напразни надежди и подхвърляния по телефона.. Кой с уреден живот въобще ще тръгне да се мести отново в бг.. Няма как да стане.
100
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
70 % твърдо няма да се върнат е стряскащо
99
0
 
29
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Биха, ама няма!
98
4
 
39
 
! Отговори
-31% преди 5 години
Единствените хора, които познавам и се връщат (временно) са ергените, защото в чужбина трудно си намират булки. Нито един семеен човек, който е заминал със семейството си, не съм видял да се връща. Кой ще се върне в територия, която се управлява от боко бидона?
97
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой няма да се връща,не лъжете.
96
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"31% от българите зад граница биха се завърнали!"---Айде, бе! Верно? А, стига, бе! Я, не ме занасяйте! :) :) :)
95
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Онлайн анкета направена от инциативата ЗАвръщането = 100% лъжа. В коментарите не прочетох нито един в който някой да декларира че иска да се върне.
94
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Инженер 84***Когато българин отивал да живее в турско село , поради брак, приемане на изляма и друга причина, той прекъсва изцяло роднински връзки с българите , всички се отричат от него , забравят го че съществува или че някога въобще е съществувал..@Воистино не си със всичкия си! Алооо, вече сме 21 век!
93
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз никога не бих се върнал в България, както и повечето ми приятели и познати българи зад граница с които се виждаме или чуваме по тел. Избийте си от главите, че някой е тръгнал или ще тръгне да се връща. Само напред и никога връщане назад в изостаналата с векове държава наречена България.
92
0
 
7
 
! Отговори
муспи преди 5 години
*** - това вечно международно зло в този кръг на ада, което всички го знаем, а и то гордо не се крие.
91
0
 
22
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Предатели на какво?! На всеобщото лакейство пред *** за право на съществуване!
90
3
 
34
 
! Отговори
спирачна течност преди 5 години
що пускате такива партенки тези които са усетили вкусът на свободата нема да се върнат само луд човек може да изостави добре подредената и добре платената чужбина за да се върне в ***
89
34
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умрете предатели , лека нощ , почвайте във вечен мир край Белене , защото там ще ви копаме.. Ще ви намерим където и сте , и няма място във вселената където се скриете.. Наказанието за предателите при всеки народ и във всяка държава е най-жестокото.. Наказанието за предателите е винаги по-жестоко от наказанието за враговете..
88
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Инженер 80"Всяка лоша новина за България им действа като наркотик .. успокоява ги , че избрали правилния път."Ето кой не е добре! Кога ти халоса тока?