31% от българите зад граница биха се завърнали! Защо?

Анкетата е достигнала до 4000 българи в над 70 държави
29 ное 2018 21:10, Екип на Bloomberg
239
31% от българите зад граница биха се завърнали! Защо?

Според онлайн анкета 31% от българите зад граница биха се завърнали у нас, коментира Бистра Папазова, ръководител на инициативата "ЗАвръщането", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Направихме онлайн анкета, която стигна до над 4000 българи в чужбина, предизвика голям интерес и имаше за цел да разберем нагласите на българите в чужбина, тъй като не намерихме резултати от подобно проучване. Резултатът от анкетата сочи, че 31 % от анкетираните имат желание да се върнат в България, около 21% се колебаят. Резултатите са обнадеждаващи и не показват негативната картина, която обикновено очакваме. 

Още по темата

Инициативата "ЗАвръщането" бе представена вчера на пресконференция на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), на която бяха дадени и данни за развитието на софтуерната индустрия у нас.

"Анкетата е достигнала до българи в над 70 държави, които ни отговориха, включително Северна Америка, Южна Америка, Австралия, Азия, Африка. Най-много отговори получихме от Великобритания, Германия и САЩ, където знаем, че се намират големи групи български емигранти".

Мотивите на българите, които биха ги върнали в България, се определят от достатъчно високия стандарт на живот, който биха искали да имат тук, възможност за кариерно развитие, да са близко до семейство и приятели.

По-голям процент - 57% биха се върнали за да работят в IT индустрията в България, тя е притегателна сила за тях, сочи проучването. По образователен признак две трети от анкетираните са с висше образование и една трета със средно образование, каза още Папазова. Възрастта им е от 19 до над 50 години.

"Стандартът на живот, посочен като изискване от анкетираните, не означава само работна заплата, а и това какво може да си позволи в България един работещ с нея. Стандартът на живот на хората, работещи в софтуерната индустрия в България е съпоставим с този, който те биха имали в Западна Европа и в Северна Америка".

Софтуерната индустрия у нас, която увеличава приходите, които генерира на годишна база, има сериозен глад за специалисти, още повече, че голяма част от компаниите са заявили намерението си да се разраснат през 2019 година.

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Лудите не виждат , шозофрениците не виждат ,дегенератите не виждат, че САЩ е господаря на политиците в българия - защото така им се иска , изкривена реалноств болния им мозък... Ако някой каже на лудия луд , на дегенерата *** , на предателя предател - лудия го намразва и му гони карез и отмъщения цял живот..
86
27
 
2
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
До Анонимен 86.. *** си с мир предателю повече никога не търси новини за България , и не пиши в новинарски форум.. И така е най-добре за психичното ти здраве..
85
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен На ключовите най-важните с най-много власт депутати децата в САЩ или Англия заложници , че ще изпълняват волята на окупатора САЩ..
84
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Инженер 84С тази "българия", всяка една прекъсната връзка е ДАР БОЖИЙ!
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 83Не е САЩ и ЦРУ а ЛАКОМИЯТА и това адско влечение (сите депутати) към култа на кражбата!
82
17
 
4
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Когато българин отивал да живее в турско село , поради брак, приемане на изляма и друга причина, той прекъсва изцяло роднински връзки с българите , всички се отричат от него , забравят го че съществува или че някога въобще е съществувал.. Колкото по-рано предателите-мигранти и ние в *** направим този избор толкова по-добре .. Този избор и точно по-този начин отричане и забравяне е неизбежен и двете страни..
81
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Трябва да сте бавноразвищи се от помощното училище на Цеко да не знаете , че ЦРУ или САЩ са господарите на депутатите ..
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Инженер 77"Ако родината е *** , какво правите в сайта на ***?"Все още милеем за страната и ни пука като гледаме как я унищожават тези на територията и! (Не всичките българи разбира се)Съвсем скоро няма да влизаме защото битката ще е тотално загубена!
79
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Инженер 80"Предателите или емигрантите , желаят само най-лошото на България и Българите"Няма спор, българските депутати са истински български родолюбци и правят всичко възможно за доброто на България! И БЪЛГАРИТЕ.
78
17
 
3
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Предателите или емигрантите , желаят само най-лошото на България и Българите , попиват като наркотик най-лошите новини България и само по-този начин успокояват гузната си предателска съвест.. Всяка лоша новина за България им действа като наркотик .. успокоява ги , че избрали правилния път.
77
0
 
23
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Хората тук не си мразят родината,оттегчени и отвратени са от властта,разграничавайте нещата.
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да не се прибират на веднъж , че летище враждебна не може ги посрещна.
75
17
 
2
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Това е логика ..Ако родината е *** , какво правите в сайта на *** .. Ако толкова ви тежи , че сте родени или сте роднини с *** , то отречете се от родината майка България , седете си в новата родина.. Ние ще оцелеем и без вас , родината няма нужда от предатели , а вие нямате нужда от ***.. Ясно просто като закон физиката и аксиома от математика..
74
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименеМигрантите са гнойта земята - Цитирам новия Бразилски президент.. И той не в вред в мозъка , 100 милиона дека го избрали не са вред , само 1-2 милиона предатели от българия са вред.. Юбре магаре ..
73
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предатели, гной.. глупости безброй ръсиш приятел. Ти не си в ред с мозъка. Най-добре да си пиеш лекарствата и да си лягаш.
72
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както казах вие мигранти сте гнойта на земята .. Не цапайте родината.. Родината не е *** .. Поради какви причини сте тук и пишете на български - отречете се от България , забравете ни един път и завинаги ние нямаме нужда от предатели, а вие нямате нужда от ***.
71
1
 
7
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Инженер се ежи като бай *** на люта чушка,вярна съм на себе си.Успокой се.
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ястреб Османлията Ти пък откъде се взе и османлия , понеже е срам да си турчин затова си османлия .. Посланика на османската империя в Париж веднъж го нарекли турчин той се обидил .. Защото турчин означава необразован селянин от анадола - кюрлия
69
3
 
13
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 5 години
Много ми е чудно, кой нормален и поне малко интелигентен человек доброволно би се завърнал обратно в тази балканска котчина буллгаристан?! Но ... както се посочва в статията, анкетата е проведена между българи ... А истината е, един человек за да не може да успее в чужбина, трябва да има две леви ръце и една голяма празна тиква между тях!!
68
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тази пропаднала ***. Никой няма намерение да се връща, за да живее и работи като скотт.