31% от българите зад граница биха се завърнали! Защо?

Анкетата е достигнала до 4000 българи в над 70 държави
29 ное 2018 21:10, Екип на Bloomberg
239
31% от българите зад граница биха се завърнали! Защо?

Според онлайн анкета 31% от българите зад граница биха се завърнали у нас, коментира Бистра Папазова, ръководител на инициативата "ЗАвръщането", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Направихме онлайн анкета, която стигна до над 4000 българи в чужбина, предизвика голям интерес и имаше за цел да разберем нагласите на българите в чужбина, тъй като не намерихме резултати от подобно проучване. Резултатът от анкетата сочи, че 31 % от анкетираните имат желание да се върнат в България, около 21% се колебаят. Резултатите са обнадеждаващи и не показват негативната картина, която обикновено очакваме. 

Още по темата

Инициативата "ЗАвръщането" бе представена вчера на пресконференция на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), на която бяха дадени и данни за развитието на софтуерната индустрия у нас.

"Анкетата е достигнала до българи в над 70 държави, които ни отговориха, включително Северна Америка, Южна Америка, Австралия, Азия, Африка. Най-много отговори получихме от Великобритания, Германия и САЩ, където знаем, че се намират големи групи български емигранти".

Мотивите на българите, които биха ги върнали в България, се определят от достатъчно високия стандарт на живот, който биха искали да имат тук, възможност за кариерно развитие, да са близко до семейство и приятели.

По-голям процент - 57% биха се върнали за да работят в IT индустрията в България, тя е притегателна сила за тях, сочи проучването. По образователен признак две трети от анкетираните са с висше образование и една трета със средно образование, каза още Папазова. Възрастта им е от 19 до над 50 години.

"Стандартът на живот, посочен като изискване от анкетираните, не означава само работна заплата, а и това какво може да си позволи в България един работещ с нея. Стандартът на живот на хората, работещи в софтуерната индустрия в България е съпоставим с този, който те биха имали в Западна Европа и в Северна Америка".

Софтуерната индустрия у нас, която увеличава приходите, които генерира на годишна база, има сериозен глад за специалисти, още повече, че голяма част от компаниите са заявили намерението си да се разраснат през 2019 година.

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
26
 
! Отговори
от ЮАР преди 5 години
До ПрограмистЪтВ България нямаш законодателство, което да те защитава теб като индивид и собствеността ти. Строителството на нови жилища се държи от мутри, ако случайно имаш апетитен парцел, намират начин да те ПРИНУДЯТ да им го продадеш и пр. Всяка инициатива е пресечена от постоянен рекет. Нещата, които се продават, особено храните, само приличат на истинските, имат цени за истински, а всъщност са суб-стандарт и често ***. Мошеничеството е на всички нива. За млад човек Бг не е добре.
126
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо?За нищо на света!Измислена инициатива, някой усвоява пари
125
2
 
12
 
! Отговори
Циник до 136 преди 5 години
Такива ще останете накрая - салаткоракиени патрЕоти - бистрещи политиката в карето белот пред блока! Псуващи унизителните подаяния - на които им викате заплати.По - лошото е, че обричате и децата си да са роби на Бенчо, Вътко, Миньо , и ***.Нямам грам съчувствие към такива хумункулуси!Чакайте някой да ви оправи!Докато живота ви изтича в акробатика за плащане на сметки за ток, вода и парно!А ако се разболеете - теглете бърз кредит!
124
0
 
13
 
! Отговори
от ЮАР преди 5 години
Глупости. Много по-малко са. Докато България се владее от олигархичния мутро-милиционерски модел наложен от Москва, докато политиката на страната е ОТКРОВЕНО АНТИ-ИНВЕСТИЦИОННА (никой не ще да инвестира, особено частни лица, понеже мутрите непременно се намесват за всяка бизнес инициатива). И не преувеличавайте за ИТ сектора. Обяви за места седят по 3 месеца и няма кой да ги запълни. С трици маймуни не се ловят. Идваме си в Бългрария и виждаме жалката картина. Е, не става!
123
0
 
5
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
"По-голям процент - 57% биха се върнали за да работят в IT индустрията в България, тя е притегателна сила за тях, сочи проучването"Имам колеги които са се върнали от чужбина. Има повече заминали и не смятащи да се връщат.Аз се чудя дали е добра идея...Ако се вярва на НСИ съм в горните 3% по приходи ,но това прави тук по-лесно единствено покупката на жилище и евентуално ,че мога всеки ден да ям в ресторант.
122
5
 
12
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Всички сме немски граждани ... няма да се върна в ромомутренскочервенопартийната клоака с най-висока смъртност, най-ниски заплати , беззаконие, липса на пенсии...здравеопазване...образование.... култура по пътищата...където всеки ти е потенциален враг!
121
5
 
16
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Не е вярно, пълни глупости, никой няма никакво намерение да се връща.
120
1
 
20
 
! Отговори
Skania евро 6 преди 5 години
Значи за това досаждаха две изтръпнали от студ девойчета на Малмьо на ферибота. Аз ги взех за жрици а те правели анкета дали ще започнем работа при български превозвачи. Няма да стане. Тук ме осигуряват на 1250 ? и закона ме пази. Надника ми е 125 ? на ден. Когато в Бг някой ми предложи такива условия ще се прибера. Айде със здраве !
119
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
31% от българите зад граница биха се завърнали у нас,---Защо -да вдигнат безработицата и да качат цените на имотите ли -не благодаря-там да си стоят и да прщат пари със здраве..
118
1
 
22
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
И на мен ми се връща в България, но ме притесняват някой неща.1. Пълната каша в здравеопазването, партията на охранителите едва ли има капацитет да я оправи. При по-сериозна болест трябва да събирам пари чрез дарения...2. Високите цени в България, за доста неща е по-скъпо от Германия. Хранителни продукти, ресторанти, дрехи обувки - вече ги купувам от вън и ги внасям.3. Пълната ромизация и това, че полицияте НЕ се занимава с роми, има НПО-та и едно посолство на козяк, които ги пазят
117
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от сидниАав$тралияТочно,щото съм добър в професията си ,съм останал в България.Да тук получавам по-малко пари,но животът е по-евтин и стандартът ми на живот е по-висок и с по-ниски доходи.
116
3
 
18
 
! Отговори
от странство преди 5 години
Защо да се връщам? България още не е извървяла пътя си. Все още има доста *** главички които си мислят че социализма е нещо добро.Да се връщат онези които отидоха да търсят комунизъм на запад сега се увличат по мечти за лек и безотговорен живот. Като се върнат обаче няма да ги сложат на синекурна длъжност, ами ще ги впрегнат да осигуряват безгрижното съществуване на по-социалистите от тях. И ще стане като в Пинокио на острова на развлеченията.
115
6
 
10
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 5 години
А българите в чужбина разбрали ли сме за "анкетата"?Аз до к'нефа ходя само по голяма нужда, затова предпочитам да ползвам посолството.Като инжинер магистър с признт опит в БГ, Западна Европа, и Австралия, питам всеки който мисли че е добър в нещо, без значение каква професия: Щом си добър в профисеията си какво правиш в България??? Разумен отговор не съм чувал.Не е ЧУЖБИНА там където човек успява, развива се и става финансово красив, а климата и лайф стайла в Сидни ми идват бонусПоздрав!
114
2
 
29
 
! Отговори
Ти да видиш преди 5 години
То бива поръчкови и фалшиви анкети, бива ама това вече...Аз имам над 15-20 роднини и познати, които са зад граница...Никой от тях не ще и да чуе да се върне тук...Значи по мойто преброяване - 100% от българите в чужбина не искат да се върнат...Да ви чишкам на анкетите...смехотворци, да не ползвам друга дума...
113
21
 
3
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 5 години
Работливите и честни българи биха се завърнали но само ако видят мъдър лидер който да застане на кормилото на България. Защото сега влакът пътува без машинист. Този смел но същевременно състрадателен кормчия се нарича Г-жа Нинова! Само тогава българите ще се върнат. Сега те бягат от Борисов далеч на запад!
112
2
 
21
 
! Отговори
инженер преди 5 години
не знам колко ще се върнат ама последната година 99%от колегите заминаха в чужбина
111
5
 
23
 
! Отговори
марко преди 5 години
И четирите ми деца от дълги години живеят в чужбина и не мият чинии , работят здраво и печелят още по - здраво . Нямат никакво намерение за трайно завръщане , по- скоро идват за 10 -на дни колкото да се видим , не е далеч времето и на моето трайно напускане на тази наша красива страна
110
0
 
10
 
! Отговори
селкор преди 5 години
ами те се върнаха! ниско квалифицираните са избутани от пазара на труда от още по евтините талибани
109
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Биха се върнали ,ако България беше нормална държава !в тая мафиотска ,ограбена,корумпирана *** Не биха.Здравеопазване Няма,пенсии Няма,бъдеще Няма - само доене и стригане ,чалгария и простУтия
108
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИСКАМ ДА ПОПИТАМ гербавата хунта ОЛИГАРХИЧНАТА ИМ ВЛАСТ - гледам днес вашата понемчила се евродепутатка Мария Габриел, омъжила се по сметка за някакъв дядо политик, и бореща се с фалшивите новини, защо не се бори срещу огромната фалшива мейдийна пропаганда на хунтата срещу протестите на българския народ? Нима някой вече вярва на официалните гербави медии в България?!?!?! Платени-КУПЕНИ-ЗАВИСИМИ лъжливи медии