Колко опасни са колите с неизправни газови уредби?

Системите са безопасни, ако са монтирани по надлежния ред
17 сеп 2019 12:40,
19

Колата, която се взриви на бензиностанция в Добрич при зареждане на газова бутилка, е минала технически преглед през август, сочи проверка на ДАИ. Според инспекторите обаче в протокола липсва информация, че е монтирана газова инсталация.

Още по темата
Прокуратурата вече е назначила пълна съдебно-медицинска и техническа експертиза, които да изяснят дали причината за инцидента е монтираната в таксито газова уредба. При него загина една жена, а друга беше ранена.

"Системите са безопасни, ако са монтирани по надлежния ред. Опасни може да са тези втора употреба и монтирани от сервизи без нужната квалификация", каза автомобилният състезател Румен Дунев.

По думите му уредбата от колата, с която стана инцидентът в Добрич, буквално се е пръснала.

Направени са доста предложения в законодателството за автмобилите на алтернативни горива да станат по-безопасни. Докато всичко се бави, ще има повече инциденти, коментира Дунев. Апелира се за бързо приемане на промените.

Според него риска да си смениш газовата уредба в колата е равносилен на това сам да си направиш операция вкъщи.

Той коментира и катастрофата с кортежа на Цвета Караянчева в Шуменско през уикенда. "Когато скоростта е висока, независмо от модерните и нови коли, вероятността от ПТП е голяма", посочи Дунев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Добра логика преди 4 години
Колите с газово са опасни, ама 20 годишна немска кошница, 200+ коня, гуми трета употреба (маркови естествено), и свирещи спирачки са безопасни? Разбирам, тази гръмналата по случайност е минала преглед, а кошницата как е успяла?
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един беден 2 Да , Мондеото заслужава газова уредба.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не по опасни от тези които ги проданат.
16
0
 
2
 
! Отговори
писал съм преди 4 години
Че за да ползваш слънчеви панели за дома трябва да инвестираш в една соларна инсталация с мощност 5 киловата върхова мощност плюс инвертор и акумулатори за съхранение на енергията. За целта трябва да вложиш 20 000 лева и да си енергонезависим. Ако си в еднофамилна къща - може, но в многоетажен блок няма къде да разположиш панелите.От тук нататък решението е лично! Да бъдеш или да не бъдеш!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То, хубаво да се монтират в "оторизирани сервизи" ама после ако таква уредба гръмне все пак ,кой ще носи отговорност? Или те искат да приберат парите, ама отговорност никаква? Български стандарти!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя пък от кога стана специалист по взривовете. Ами печките на газ , и бойлерите. На този му се иска всички да минат през неговият сервиз да му платът за един печат, само че с тези заплати в БГ всички ставаме майстори и сами ремонтираме колите си.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дърта бензинова кола пак може да се запали ако има течове по горивната система, но при газифицираната имаш и бонус експлозия в случай на инцидент или неизправност. То неслучайно се изисква специален стикер на задното стъкло, та бърза помощ да си има едно наум преди да ви вади от такава катастрофирала кола. Сиромаси хора живи дяволи...
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка неизправна уредба е опасна, вкл. и газовата уредба за автомобилите независимо кой я е монтирал. Някак си ни пробутват лъжата, че само в сертифициран сервиз монтират правилно газовите уредби, а реално вероятността за лош монтаж е приблизително еднаква при сертифицираните сервизи и при останалите, които извършват такъв монтаж.
11
0
 
4
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Нещо не се връзва накрайниците за зареждане са различни. Има една възможност собственика поради някаква причина сам да си е свалил оригиналната бутилка и от "много" акъл да е успял да монтирал бутилка за пропан бутан тогава накрайника за зареждане е извън играта
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колите с газови уредби не са опасни опасни са стопаните им които не ги подържат. Всяка година трябва на газовите уредби да се прави пълна профилактика. Най вече на бутилките и инсталацията в двигателният отсек където е охладителя. Ако има теч на газ това неминуемо ще доведе до пожар и взрив. Остарялите бутилки също са предпоставка за взрив.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А с неизправни бензинови, или дизелови уредби, по безопасно ли е?
8
0
 
10
 
! Отговори
t666 преди 4 години
До АнонименНе може да заредиш метан вместо пропан бутан- съвсем различни са чашките. Нещо в уредбата не е било наред.
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взривът е станал,защото п.атката е заредила метан вместо пропан-бутан.Разликата е огромна.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опасни са, както и газовите бутилки за домакинствата. Трябва им ежемесечна поддръжка и постоянно наблюдение.
5
2
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
До ПенсиятаАми вече забравяш бе наборе.Я болт я клапан....
4
1
 
14
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Колко са опасни колите с неизправно АГУ.Точно толкова колкото и всеки неизправен уред
3
1
 
19
 
! Отговори
Пенсията преди 4 години
Сега, хайде да ви споделя. Над 15 години съм обучавал техниците в сертифициран сервиз за монтиране на газови уредби. За пропан говоря, метана не е моята сила. Та, вече съм пенсия, за да не се мотам край жената, в гаражчето си работя. С какво мислите моя монтаж би бил по некачествен от този на хлапетата в сервиза, които аз съм обучавал?
2
1
 
7
 
! Отговори
Един беден преди 4 години
"Опасни може да са тези втора употреба и монтирани от сервизи без нужната квалификация" ... Да, добре. 100 лева дадох за пропан-бутан уредба /втора употреба/, заедно с бутилката. Преди 12 години. В сервизи ми скачаха от 1200 лева начало. И май ще си я карам уредбата докато тотално умре дъртото ми Мондео.
1
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка кола с газова уредба е опасна. То и газифицираните блокове също са опасни. Идеята е вместо газ хората да използват коли на ток и слънчеви панели за къщите си.