Кой ще яде зеленчуците ни, ако няма летен сезон?

Ще действа ли правителствената мярката 60 на 40 в този сектор?
25 мар 2020 17:07,
41
Кой ще яде зеленчуците ни, ако няма летен сезон?
Снимка: БГНЕС

Селскостопанският сектор също се нуждае от предложената от правителството мярка 60% срещу 40% и ако това се направи, тогава бихме могли да предложим на работниците по-високо заплащане и хората биха дошли да работят“, обясни  Мариана Милтенова, председател на Националното сдружение на градинарите у нас, информира БНР.

Още по темата

На този етап от бранша не са наясно дали са в обхвата на тази мярка, заради поставеното условие за освобождаване на назначени работници. „При нас в по-голямата си част хората работят сезонно, не са целогодишно заети. Няма как да им плащаш на 300 души целогодишно възнаграждение”, коментира още тя.

През последните две години секторът изпитва остър недостиг на работна ръка, подчерта Мариана Милтенова. „И миналата година имахме много случаи, в които реколтата остана на полето неприбрана заради липсата на работна ръка. Процесът се задълбочава. Тази година през зимния сезон нашите колеги бяха посетили съседни държави - Албания, Македония, Косово – да търсят работна ръка. Имаха някакви обещания, но при сегашната криза вече всички отказват. Ситуацията е такава, че не биха могли да дойдат.”

Мариана Милтенова очерта два варианта за привличането на завърналите се от чужбина български работници в селското стопанство.

„Или да се повиши себестойността на продукцията, да стане по-скъпа за реализация на пазара, ако ние им увеличим заплащането. Другата възможност е т.нар. субсидирана заетост – да можем да им осигурим такова заплащане, което да представлява интерес за тях и те да работят, не да си седят по домовете и да получават социални помощи.”

Относно тезата, че настоящата криза ще се отрази най-слабо върху селското стопанство Мариана Милтенова посочи, че „зависи колко ще продължи кризата и как ще се възстановява като цяло икономиката на страната”.

Като цяло селското ни стопанство е ориентирано към вътрешния пазар, голяма част от продукцията се реализира на Черноморието и в туристическите курорти и ако няма туризъм, реализацията на продукти ще намалее, прогнозира Милтенова.

„Като цяло потреблението е намаляло, предвид това, че има ограничения с излизането на хората в магазините. Общинските пазари на повечето места не работят, фермерските пазари също са затворени. Остава единствено възможността за експорт, която при тези ограничения, транспортни, може да се окаже проблемна”, изтъкна Милтенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Турция преди време задължиха всички магазини,дори и ако евентуално продават чужда стока(без значение дали турски или чужди фирми),задължително да има и голям процент местна стока във магазина!Така ще направите и в България,а и без това българските зеленчуци са много по-вкусни!
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали съобщиха,че магазини за храна и аптеки няма да се затварят,какво се чудите?
13
1
 
26
 
! Отговори
М преди 4 години
Ще внесеме зеленчуци от Гърция, няма страшно. Цяла пролет, есен и зима гърците ни хранят с плодове и зеленчуци, ще ни хранят и лятото. Какво толкова!? Гладни няма да останеме...
12
0
 
34
 
! Отговори
ха преди 4 години
Ми ний ще си ги ядем! На нормални цени, без навървени прекупвачи. Ама то няма и да има такива, щото тези тонове кой ще ги купува на цени до тавана. Та и посредниците падат в канала, на бас?
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че ние не произвеждаме достатъчно зеленчуци за вътрешното потребление, туризма е последния, който консумира местно производство, е, освен водата за разреждане на "виното".
10
1
 
24
 
! Отговори
Българите ще си ги преди 4 години
ядат. Само чужденците ли могат да ядат зеленчуци? Не се наядохте на пари, и гъ.за си ще дадете на чужденците!?
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще гният ,ако ги внесат,то и прасетата изклаха..
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фирмите на Бойко и дружина ще ги изкупят на безценица и ще ги продават скъпо в била, лидл и кауфланд.....
7
0
 
8
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
Всички сергии са затворени. Кой къде на кого ще продава бе? Ето някакви връзката по европрограми само. Ще хранят тиквениците
6
0
 
11
 
! Отговори
zoro преди 4 години
Работната ръка е в Англия- нали преди 2 дена 200 души са заминали с самолет за острова? Сега са по фермите..
5
3
 
4
 
! Отговори
Генчо Лорда преди 4 години
До о ....Лъжеш се........особено с ерекцията!
4
0
 
12
 
! Отговори
еееее кой?! преди 4 години
От парламента, те без пари не остават.
3
4
 
8
 
! Отговори
о .... преди 4 години
... хапвам плодове и зеленчуци, нямам проблеми с КУРОвируса, нито с ерекцията, нито с нищо ...Всичко си произвеждам сам ...Стопанството ми е сключило Договор за биологично производство съгласно условията на Регламент 834/32007 и Регламент 889/2008 ...Чакат ме дълги и щастливи години ...Щастлив човек съм ...
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще ги яде ли, прасетата ох то и прасета няма, ами тогава не знам питайте тиквата.
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ослушвайте се и вие за помощи. Сега ще видим по Великден как ще набухате цените. Ще ям само турски домати, докато нестанат мойте в градината. Напук на българския производител и измамник