Може ли създаването на ваксина срещу вируса да е безполезно?

Медик: Отмяната на маските на открито е правилно решение
Обновена: 1 май 2020 22:30 | 1 май 2020 22:25, Веселина Йорданова
36

Съществува риск създаването на ваксина срещу Ковид-19 да се окаже безполезно. Дори тя да лекува щама, който върлува в момента по света, той ще мутира. И то през следващия сезон.

Това обяви заместник-председателят на болница "Света Анна" във Варна доц. д-р Георги Кючуков пред "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

"Прекалено много се набляга на възможността скоро да се появи ваксина. Вирусите са биологична единица, която живее само в живата клетка и много бързо се изменят. Особено вирусите като Ковид-19 и грипния вирус. Когато се появи някой щам от грипен вирус се прави ваксина, но на следващата година при друг щам е необходима нова", обясни той.

Доктор Кючуков посочи, че е обнадежден за лечението с преливане на кръвна плазма от преболедувал. Относно отменената мярка за носенето на маски смята, че е правилно решение.

"Хубаво е, че се случи сега, макар и с малко закъснение. Не може да плашиш хората с черни съобщения, черен пиар, ако щете и черни униформи, черна абревиатура... И да очакваш, че те ще спазват стриктно всички мерки . Това играе положителна роля до известно време. След това има обратен ефект. Останалите мерки са адекватни", категоричен бе той.

По думите му лекарите се притесняват от заразяване с Ковид-19, но Варна е добър пример и там не е регистриран нито един случай на заразен медик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
ъъъ преди 4 години
Може, ако ваксината е доброволна. Ако е задължителна, със сигурност ще е полезна,но, както се казва - временно и само за някои.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименкое е глупост, че ваксините с-у вируси не са ефективни е световно известен факт. Точно поради тази причина и "ваксинираните" с-у грип също боледуват. Всички останали дрънканици са на малограмотни гербави трoли. С толкова пропаганда, нищо чудно боко да е уговорил поредното плащане и внос на безполезни или вредни ваксини (както направи през 2016 лакея му москов)
32
1
 
3
 
! Отговори
до 28 от славянин преди 4 години
''Всички ще се ваксинираме доброволно. Купувайки си сами ваксината. Ситуацията вече е тествана. Като ни сложат пак КПП-та и за да излезем и влезем в даден град ни поискат документ, че сме ваксинирани...'' Аз няма да се ваксинирам нито доброволно нито зловолно но мога да максинирам някой от надзирателите по КПП-тата с оловна ваксина между очите за назидание на останалите надзиратели!
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя ми е достатъчен, за да не стъпя във Варна през лятотоАбсолютен непукист. Ако искате- плачете да туризма
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя не ке чува какво говориЛекарите не боледуват, само 200, ама не са от ВарнаСамо една починала, ама не е от Варта, а от Сливен
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя мушморок откъде изпълзя и защо не е направил здравна застраховка на лекарите от болницата, която управлява?Затова му плащат, а не да плещи глупости по медиите.В София директорите веднага застраховаха лекарите си и сега хората, които преболедуваха Ковид си взеха парите от застраховкатаТоя е администратор. Плащат му да осигури здравето на подчинените си, а не да им казва,че нямало страшно
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква се връзвате на каквито и да е ваксини - всички ваксини са изработени след края на епидемията от дадена болест. След дъжд качулка. Както и в случая с COVID-19. Не ваксината ще спре пандемията.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ваксини, с които човек е меко казано безразсъдно да не се ваксинира, но противогрипната , може би и тази са просто бизнес.
26
2
 
10
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
Всички ще се ваксинираме доброволно. Купувайки си сами ваксината. Ситуацията вече е тествана. Като ни сложат пак КПП-та и за да излезем и влезем в даден град ни поискат документ, че сме ваксинирани...
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За ваксинираните няма гаранция.Но виж за продавачите,там работота е друга.Сто процента ще е полезно за тях.Хора на възраст масово се оплакват от ваксините.Много от тях казват че едва са прескочили трапа,и повече няма да си дават парите за ваксини след като се разболяват на 100%.
24
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вие сте луди ако се ваксинирате с ваксините на тези психопати
23
4
 
8
 
! Отговори
ЩО ПЛЕМЕ преди 4 години
ЩО ПЛЕМЕ СИ БУХА ВАКСИНКИ ПРОТИВ ГРИП И ПАК СЕ РАЗБОЛЯВАТ ОТ ГРИП ЗАЩО БЕ УМНИЦИ ?ЗАЩО ВАШИТЕ ВАКСИНКИ НЕ ВИ СПАСЯВАТ ОТ ГРИПА КАТО СЕ ИНЖИКТИРАТЕ С ПРОТИВОГРИПНИВАКСИНКИ ?А ХОДИТЕ БУХАТЕ СОПОЛЯСАЛИ И С ТЕМПЕРАТУРА
22
1
 
8
 
! Отговори
точно по сценарий преди 4 години
КАТО ИНЖЕКТИРАТЕ МИЛИАРДИ И ТЕ ПУКНАТ ЩЕ КАЖЕТЕ ЧЕ БИЛО ОТ ВИРУСА А НЕ ОТ ВАКСИНКАТА ТОЧНО ПО ПЛАН ДЕЙСТВАТЕ БЕЗБОЖНИЦИ.
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама да не се окаже че в Източна Европа, Русия, Индия, Япония и др. заразяването е по-малко и протича по-леко заради БЦЖ ваксината? Че тогава тия които говорят против ваксините ще си прехапят езика
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19Ти колко ваксини ди изследвал за да знаеш?
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18само на теория.на практика ваксините са пълни с отпадъци и тежки метали, това е ненужно, но и доесга няма отговор защо ги слагат.освен това както казах, организмите на хората и имунните им системи са толкова различни че не може това което действа добре на теб, да действа добре и на мен. примери с болести колкото искаш, един се заразява друг не.. един кара леко болеста, друг умира.. а колко се заразяват въпреки ваксините ? стотици хиляди по целия свят.
18
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Болестите не изчезват... Ваксините ги държат надалеч.Защо не умираме от туберколоза или шарка? Защото годината е 2020 или защото сме ваксинирани.Вие трябва да разберете как работи ваксината и тогава ще разберете защо тя е нужна.Накрато-тя тренира и обучава организмът за да се справи с новата непозната болест.
17
9
 
6
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Ваксината е еврейски бизнес, както и самия вирус. Скоро този ще почне да отрича и холокоста!
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"По думите му лекарите се притесняват от заразяване с Ковид-19, но Варна е добър пример и там не е регистриран нито един случай на заразен медик."Професора говори големи глупости. Хиляди лекари се заразиха в Италия Испания и Англия!!!!
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ваксините функционират само на теория.в реалния свят има прекалено много различия в организмите на хората.освен това повечето болести не са изчезнали заради ваксини, а заради качеството на живот в последните 50 год.до 19 век са нямали никаква хигиена, тоалетните и каналите им са били на улицата, водата е идвала в кофи от кладенец, гризачи и насекоми са пълзели навсякъде из къщите.и сега да живеете ва такава апокалиптична обстановка, пак ще умрете от вариола или паралич, дори и ваксинирани.