Даваме 400 млн. лева за 3D радари за новите F-16

С тях ще охраняваме и небето над Северна Македония
20 май 2020 08:00, Нели Христова
140
Даваме  400 млн. лева за 3D радари за новите F-16
Снимка: БГНЕС

Военното министерство е задвижило един от най-големите и спешни проекти от модернизацията на армията - закупуването на 3D радари, чиято обща цена се очаква да достигне 400 млн. лева.

Пред вестник "Българска армия" полковник Любомир Тенчев, който е началник на Базата за командване, управление и наблюдение (БКУН), съобщи, че вече е изготвен проектът за инвестиционен разход (ПИР).

Цената ще е около 300-400 млн. лева. Като амбицията е те да бъдат приети на въоръжение през 2023-2024 г. Предвижда се да бъдат пет радара за далечно откриване и два за близко.

Придобиването им е свързано и с усвояването на новите изтребители F-16 Block-70, които се очакват да са на въоръжение през 2024 година.

След като бъдат закупени, те ще се използват и да се поеме охраната на въздушното пространство (Air policing) на Северна Македония, което е почти договорено. При този вариант Скопие може да участва със средства в проекта, а единият радар ще бъде разположен на македонска територия.

Вече са водени сондажни преговори с производители от няколко държави, сред които Германия, Израел и САЩ. Във всички случаи покупката ще е на изплащане. Твърде вероятно е радарите да бъдат купени от САЩ, ако получим политическа цена и изгодни условия.

Това е възможно, тъй като България вече получи одобрение за участие в програмата на Вашингтон за продажби на военно имущество на чужди държави (FMS) и може да купува на цени, като за американската армия и на изплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
9
 
7
 
! Отговори
опетков преди 3 години
До Анонимен54 От врага от изток, който вече се е въоръжил до зъби.
57
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали оправданието за раздутата цена беше, че сме купували и други базови компоненти, придружаващи покупката на самолета? Сега ни изцепвате, че ще давате още половин милиард за радари?
56
19
 
7
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 3 години
Сега е ГЕРБ на власт.Има приета програма и бюджет за модернизацията на БА,която програме се изпълнява поетапно.Точка по въпроса.Като дойдат/ама едвали/ БСП на власт,вместо радари,ако искат да напазаруват БИНОКЛИ,и да наблюдават синьото небе.И да не забравят,един бинокъл на Дондуков 2,та тайничко през някой ДЖАМ,Румбата да подържа бойно дежурство.Така че, Другари,никой не е длъжен най малко на вас да дава обяснение.
55
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво един от най добрите самолети. Всички други прозояодотели Плямпят ама нямам спечелена битка срешу него :) Едно е да плямпаш, друго е да правиш.Ама важното е че Шапкаря щял да спре кражбите хахахахха лозунгите почнаха с идването на избори. Вече и децата не се връзват.
54
6
 
20
 
! Отговори
МО преди 3 години
Трябва да закупим и пилотски седалки за 500 милиона, че и те не влизаха в иначе невероятно ниската цена за 40 годишен таралясник.
53
9
 
17
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 3 години
Естествено че ще е така, покупката на Фейк-16 е само началото...
52
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Твърде вероятно е радарите да бъдат купени от САЩ, ако получим политическа цена и изгодни условия."Ще е невероятно ако от американското посолство не принудят наште охлюви със заплахи да изберат тях. Американците така участват в конкурси- с политически натиск и икономически заплахи.
51
7
 
19
 
! Отговори
KamKam преди 3 години
С 400 млн лева колко подобрения по болници можехме да направим.Анестиолози да обучим.Психодиспансери,т.н.Хората са най и най- важното в една държава.Ще има да плащаме и плащаме за оборудване,тренировки и опреснителни курсове за пилоти,подобрения в системитеТолкова е болно...
50
0
 
8
 
! Отговори
Глей сега преди 3 години
До до 53Ако се бяхме включили в плановата покупка на 478 F-35 за 32 милиарда долара, цената за един F-35 щеше да ни излезе 78 милиона долара през 22 г. Така че си заври компетентността на онова място, дето слънце не огрява...
49
14
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахааааааа, пак смешната руска опорка, че Ф16 блок 70 били стар модел. Ама от този "стар" модел в света вече са поръчани над 300 бр. и се редят на опашка, а от анимационните Су-57 и Миг-35 никой не поръча, Що така бе?!? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
48
4
 
18
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 3 години
"..съобщи, че вече е изготвен проектът за инвестиционен разход (ПИР).." Хващате ли иронията. Пирът всъщност отдавна е започнал - после ще продължат да купуват оборудване за тия тенекии, от специалните датчици, от по- добрите ракети, подлакътници за пак стотин млн. и така. Не ми се мисли колко би излязла крайната сметка за Ф16 веднъж щом теглим чертата. Но спокойно - скоро няма да я теглим..
47
7
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 години
Защо САЩ подготвят от България евакуирането с два полета на 29 и 30 май американски граждани ??? Защо НАТО е поставил условие България да изгради военна болница за чужди граждани ? Защо ли...
46
7
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До До ЗозоС-400 в Ниш е един мокър сън на БГ-путиниста. Стига лъга, няма кой да се върже :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
45
14
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Не забравяй, че Ниш е бил български и пак може да стане, барабар с дивизиона C-400.
44
6
 
12
 
! Отговори
до 53 преди 3 години
Престанете да бълвате глупости, от които не разбирате. Да, шасито на F16 е модел от 74-та. Айде зачетете се какво ново има в Block 70. Жокер- само външния вид и нищо друго. Много технологии от F35 са сложени в F16 Block 70. Доказана бойна машина. Друг е въпросът, че за малко повече пари (25%-35%) можеше да купим двойно повече бройки.
43
5
 
6
 
! Отговори
До Зозо преди 3 години
Не забравяй че дивизиона С-400 е близо до Ниш.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще са необходими и стотина 5G кули...
41
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И от когото ще ни пази тази военна техника ?
40
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
F-16 модел 1974, колко да са модерни?! За парите, които платихме за фантомите, можехме да искаме да ни монтират и 20 радара.
39
8
 
16
 
! Отговори
Рибата в морето, преди 3 години
глу.паците подготвят тигана!? Какво ще опазите главанаци, с няколко тенекии. Още преди да излетят, сърбите ще ги съборят с руска техника. Смешни главанаци, като бащицата си!