Даваме 400 млн. лева за 3D радари за новите F-16

С тях ще охраняваме и небето над Северна Македония
20 май 2020 08:00, Нели Христова
140
Даваме  400 млн. лева за 3D радари за новите F-16
Снимка: БГНЕС

Военното министерство е задвижило един от най-големите и спешни проекти от модернизацията на армията - закупуването на 3D радари, чиято обща цена се очаква да достигне 400 млн. лева.

Пред вестник "Българска армия" полковник Любомир Тенчев, който е началник на Базата за командване, управление и наблюдение (БКУН), съобщи, че вече е изготвен проектът за инвестиционен разход (ПИР).

Цената ще е около 300-400 млн. лева. Като амбицията е те да бъдат приети на въоръжение през 2023-2024 г. Предвижда се да бъдат пет радара за далечно откриване и два за близко.

Придобиването им е свързано и с усвояването на новите изтребители F-16 Block-70, които се очакват да са на въоръжение през 2024 година.

След като бъдат закупени, те ще се използват и да се поеме охраната на въздушното пространство (Air policing) на Северна Македония, което е почти договорено. При този вариант Скопие може да участва със средства в проекта, а единият радар ще бъде разположен на македонска територия.

Вече са водени сондажни преговори с производители от няколко държави, сред които Германия, Израел и САЩ. Във всички случаи покупката ще е на изплащане. Твърде вероятно е радарите да бъдат купени от САЩ, ако получим политическа цена и изгодни условия.

Това е възможно, тъй като България вече получи одобрение за участие в програмата на Вашингтон за продажби на военно имущество на чужди държави (FMS) и може да купува на цени, като за американската армия и на изплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
12
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До Христо ХристовС ракети не, но *** го измислиха - "Новичок" му е майката! Да не се окаже след време, че колхозниците са помагали на китайските другари да разработят и коронавируса!
77
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали уж окомплектоването щеше да е пълно, а сега се оказа, че трябват и нови радари. Пак ще се краде яко, че избори наближават догодина.
76
6
 
14
 
! Отговори
Тиквоний Велики преди 3 години
Ам кат нарязахре СС-23 ся ша кОпувсте радари :) . По-добре вземи там с-400 или пейтрйът там квото е по добре незнам....ама ракети да имаме,бал съм ти радарите.Щом нямаме самолети да си летим над нашето въздушно пространство,тогава никой да не може.Стреляш ракетката и чао корона чао чао чао
75
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В крайна сметка теглим заем от американска банка, за да финансираме изграждането на американски завод, който след време евентуално ще произведе самолети. Американците ни се смеят, 100%
74
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще валят копейки днес...
73
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За икономически мерки срещу короната пари няма. Ама за ши.ани радари на самолети които даже още гонямаме има бол.
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.Е СМ другарчета!
71
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1234По времето на сив ти си бил още на дядо ти в матраку-лките и имаш наглостта да даваш мнение!
70
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
89, каква сигурност бе меттателю, с тези осем таралясника????Това са просто едни баснословно скъпи въддушни мишени. Нещо като стар Москвич, обаче с 3D радар и долби сърраунд на радиото.
69
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много сме дашни! (пак?!?) За началниците да не казвам какво дават нашите управници.В същото време същите тези самолети ги пробутваха на Индия американците и индийците им отказали да купуват такива ***.Ние обаче плащаме за златни каруци а сега и 3D радари.Пълна идиотия.
68
8
 
30
 
! Отговори
1234 преди 3 години
До кога ще храним сащ? Не знам да сме хранили СССР безвъзмездно. Имаше СИВ с много по ясни правила от ЕС и НАТО.
67
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурността струва пари уважаеми другари, руските хвърчащи тенекии не струват, те са абсолютен аналог на Лада и Москвич
66
10
 
27
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Вие после ще видите продължението на сагата с Ф16- ще дадем още няколко милиарда за части и обучение и накрая капризният Ф16 иска хубаво реме и перфектна писта- а ние такова нещо нямаме) и ще има да падат да падат ,,(спомням си, наивните журналисти как обясняваха в статиите си че този модел Ф16 Блок 70 можел сам да кацне при проблем аххаха- ами ще кацне!! рано или късне ще "кацне"-- ,,въпроса е на гумите ли ще си кацне))
65
7
 
26
 
! Отговори
Фъ-16 преди 3 години
Двигатели ще имат ли тези самолетчета или ще се плащат допълнително?!
64
9
 
33
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Купихме най скъпите самолети в историята на ф16 -сега ще купим и най скъпите радари!! По големи продажници от Политици и Министри за последните 32 г-- Няма в България!! Сега искали и кораби да купят- Ами да попитам нали преди няколко години купихте белгийски фрегати? Купихте фрегати модел 1960г!! С радари които не стават за нищо и никакво бойно оборудване в тях (при покупката белгииците свалят всичко бойно) стават за "Разходка с лодка" и то на рейда -защото навътре може да потънат някъде))
63
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почна се, цената изведнъж скочи с още половин милиард ахахахаНе златни, а диамантени ще ни излязат тези барутници
62
6
 
23
 
! Отговори
Вашият Премиер преди 3 години
Паралии сме ей, даваме пара без проблем!
61
7
 
21
 
! Отговори
И още нещо преди 3 години
Като получат самолетчетата, да не забравят да ги застраховат в Лойдс срещу случаен сблъсък с руска ракета земя-въздух.
60
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тези пари за самолети и радари колко по смислени неща можеше да се направят за хората. Срещу кой ще се пъчим с тия няколко самолета ?
59
3
 
11
 
! Отговори
ББ преди 3 години
А тези 400мил. от къде ,за жилища на военните искаме да продавеме земята от военните поделения а за радарите?