Даваме 400 млн. лева за 3D радари за новите F-16

С тях ще охраняваме и небето над Северна Македония
20 май 2020 08:00, Нели Христова
140
Даваме  400 млн. лева за 3D радари за новите F-16
Снимка: БГНЕС

Военното министерство е задвижило един от най-големите и спешни проекти от модернизацията на армията - закупуването на 3D радари, чиято обща цена се очаква да достигне 400 млн. лева.

Пред вестник "Българска армия" полковник Любомир Тенчев, който е началник на Базата за командване, управление и наблюдение (БКУН), съобщи, че вече е изготвен проектът за инвестиционен разход (ПИР).

Цената ще е около 300-400 млн. лева. Като амбицията е те да бъдат приети на въоръжение през 2023-2024 г. Предвижда се да бъдат пет радара за далечно откриване и два за близко.

Придобиването им е свързано и с усвояването на новите изтребители F-16 Block-70, които се очакват да са на въоръжение през 2024 година.

След като бъдат закупени, те ще се използват и да се поеме охраната на въздушното пространство (Air policing) на Северна Македония, което е почти договорено. При този вариант Скопие може да участва със средства в проекта, а единият радар ще бъде разположен на македонска територия.

Вече са водени сондажни преговори с производители от няколко държави, сред които Германия, Израел и САЩ. Във всички случаи покупката ще е на изплащане. Твърде вероятно е радарите да бъдат купени от САЩ, ако получим политическа цена и изгодни условия.

Това е възможно, тъй като България вече получи одобрение за участие в програмата на Вашингтон за продажби на военно имущество на чужди държави (FMS) и може да купува на цени, като за американската армия и на изплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
23
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Е ти пък. Нали Херо ще го прегърне и разцелува наш Боко. Пък и аудиенция при шефа в Белия дом може да получи - там да стисне една силна ръка. Пък ако продължава тама, може папата да го погали по *** пак - все пак се грижи за световния мир. Ние с тези оръжия ставаме фактор на световната сцена и ще можем да решаваме много външно-политически въпроси сами - без другите велики сили. Всъщност ние ставаме най-голямата... След македонците разбира се. Те са си от времето на Александър най-великата
17
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, ние ще ги охраняваме с наши пари, те ще ни псуват. Важното е на Боко интернационализма да върви, пък и американците доволни, няма да кажат, че сме диктатура.А че кака Станка рови в кофите след 30 години стаж на кой му пука ... и на Италианците, и на испанците ще помогнем ако трябва.
16
5
 
22
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Е как от кого ще охраняват. Иранците разбира се. Те като се вдигнат от Иран и като прелетят през Турция и Гърция, ще застрашат братята македонци. Да не говорим за Афганистанстките Талибанни Въздушно-космически сили. Те се явяват най-голямата заплата за демократичния свят и в частност на този на македонците и на Макдоналдс в Скопие.
15
4
 
2
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
До До Гошо ТъпотоАбсолютно си...прав.
14
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9 НемецаКупуват та да гушнат тлъсти комисионни а гласуващитедебили и наведенитеженчовци от нпо на сорос им ръкопляскат
13
4
 
24
 
! Отговори
До Гошо Тъпото преди 3 години
Не само по герберски ще се дават пари. Ще се дават и по свинки, ъъъ пардон, по ВМРО-ски или по-точно по каракачански.
12
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия стари тенекии сърбите ще ги свалят като круши с ракетите които взеха от Русия. Отидоха милиарди на вятъра
11
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човечеството не поумнява.
10
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на продажното герберско управление
9
4
 
46
 
! Отговори
Немеца преди 3 години
Браво. То нали ще вземаме 10 милиарда дълг - купувай още военна техника. Нищо, че хората са без работа и с ниски заплати. Важното е, че ще имаме военна техника да пазим и македонците, нищо че те не ни искат. Поздрав към българските пенсионери с 200 лева пенсия, защото такива деца са отгледали. Които не ги интересува, как се харчат парите им. Поздрав към българските майки - защото пари за детски и образованието няма, но пък ще ако успеят да ги изгледат, ще ги направим войници за арабските държави
8
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ваш, Кутев Не е нужно да си с ляво мислене, за да прозреш колко "потребни" са ни тези морално остаряли самолети в сегашни условия. Щели да охраняват и небето над Македония.От кого? Освен тези дето ни дават решението да ни произведат и нашествениците. Не , че не са способни да го направят.
7
5
 
32
 
! Отговори
цв.цв преди 3 години
следващия път ще дадем пари и за седалка за кормило и тн и тн.....
6
4
 
20
 
! Отговори
иванчо преди 3 години
А коронавируса ще го го засекат ли !!
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой измисли това подвеждащо заглавие?Радарите са за наземно назиране, а не за изтребителите. Аман от драскачи.
4
9
 
42
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Започва се с...даването без край,покрай летящите хамерикански...тенекии и понеже обслужването,ремонтите и подръжката е също с...много пари,ще се дава...яко;по...герберски.
3
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За момента имаме цветни чертежи на самолети, струващи няколко милиарда, но е добре да се оборудват със съвременни радарни системи. Като всичко това е благодарение на мъдростта и далновидната политика на генерал Борисов наричан още способния, а сред езиковедите известен като полиглота Бо. Хвала на такива способни държавници, раждащи се веднъж на всеки един милиард души.
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние нищо не даваме.Дава и дзема само дебелия.
1
36
 
11
 
! Отговори
Ваш, Кутев преди 3 години
Нека червенотиквеновчетата да запищят.... СЕГА!