Даваме 400 млн. лева за 3D радари за новите F-16

С тях ще охраняваме и небето над Северна Македония
20 май 2020 08:00, Нели Христова
140
Даваме  400 млн. лева за 3D радари за новите F-16
Снимка: БГНЕС

Военното министерство е задвижило един от най-големите и спешни проекти от модернизацията на армията - закупуването на 3D радари, чиято обща цена се очаква да достигне 400 млн. лева.

Пред вестник "Българска армия" полковник Любомир Тенчев, който е началник на Базата за командване, управление и наблюдение (БКУН), съобщи, че вече е изготвен проектът за инвестиционен разход (ПИР).

Цената ще е около 300-400 млн. лева. Като амбицията е те да бъдат приети на въоръжение през 2023-2024 г. Предвижда се да бъдат пет радара за далечно откриване и два за близко.

Придобиването им е свързано и с усвояването на новите изтребители F-16 Block-70, които се очакват да са на въоръжение през 2024 година.

След като бъдат закупени, те ще се използват и да се поеме охраната на въздушното пространство (Air policing) на Северна Македония, което е почти договорено. При този вариант Скопие може да участва със средства в проекта, а единият радар ще бъде разположен на македонска територия.

Вече са водени сондажни преговори с производители от няколко държави, сред които Германия, Израел и САЩ. Във всички случаи покупката ще е на изплащане. Твърде вероятно е радарите да бъдат купени от САЩ, ако получим политическа цена и изгодни условия.

Това е възможно, тъй като България вече получи одобрение за участие в програмата на Вашингтон за продажби на военно имущество на чужди държави (FMS) и може да купува на цени, като за американската армия и на изплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе къде са тия новите ни самалети, че и 3Д радари им плащаме. После и 4 Д радари и после още нещо и така все по нещо ще се плаща.
37
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По глупави ,по долни,по продажни от нашите,, управници'' - няма !
36
5
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До АнонименПанцирите, които купиха прескъпо сърбите са с обхват 30 км. бря, руски. Имат и една картечница с обхват 3000м. Кво се пениш тука? Да не казвам от коя година са, че ще трябва много да се смеем :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
35
12
 
7
 
! Отговори
Сър Пичук преди 3 години
Хубаво е, че се купува и модерна техника за нашата отбрана.Разбира се, скъпо ни се вижда, но такива са цените, проблемът е в първобитната ни икономика.Само се чудя не са ли малко тия няколко радара...Интересно, базата в Девеселу няма ли така или иначе голям обхват на радарите си - не градим ли интегрирана система със съюзниците си?
34
2
 
4
 
! Отговори
разбирач преди 3 години
Вместо 3D, не е ли по-добре да купим 5G?
33
3
 
10
 
! Отговори
)) преди 3 години
А Тиквата и Каракочанов питаха ли Гърция дали е съгласна на пазенето на македонското небе?))Едва ли!
32
12
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До Анонимен ......Тия стари тенекии сърбите ще ги свалят като круши с ракетите които взеха от Русия. Отидоха милиарди на вятъра.....Хахахаааааа, я пак?!? С обхlат 30 км. щели да свалят най - новия Ф-16 :)))))))))))))))))))Ръждясалите Панцири Ф-16 ще ги думка от Варна :))))))))))))))))))))))))))))))))))
31
12
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахахааааааа, ревете ли комуно-путинистчета :)))))))))))))))))))))))))))))))Ревете, ревете :)))))))))))))))))))))))))))Да припомня: Самолетът Ф-16, Белене и руска тръба за Сърбия ЙОК!!! :)))))))))))))))))))))) Айде Боби турбото да коментире 3D радарите :)))))))))))))))))))))))))))
30
4
 
9
 
! Отговори
антиджендар преди 3 години
До 29 ЧебурашкаХайде и ти си ясен като платен драскач, и даже кой ти плаща, НПОта на сорос
29
6
 
27
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Те докато дойдат самолетите и радарите то тука почти няма да има българи а само Индиянци!Те ли ще ги пилотират и ще се пазят от кого?Всички знаем че те се пишат за турци и любовта им към турското е по рождение,възпитание и манталитет .,.макар че толкова са неграмотни и не знаят къде е Турция даже....ама това е реалността!След 30 години тука ще е турска територия населена с индийци!Извън София е ужас!
28
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кого ще го пазим, че не ми е ясно много
27
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тук приятелството със сащ ни струва 3 млрд лв и 4 безплатни бази. Единственото в което те са инвестирали тук е в ц ските нпо и джендарията
26
6
 
14
 
! Отговори
Алън Дълас преди 3 години
Гроб, това е силата, както казал Тулупа:ми родихме млади Българи, не знам какви, Но виждам наркомани и татуирани Телета,без мозък и желание да работят.
25
17
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Идеално!Да се снабдим най накрая и ние с истинска военна техника.
24
9
 
28
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Технически остарелите Ф...платени от нас идват и голи.като жената,само по парфюм.Всичко останало накичено по тях се плаща от скъпо по-скъпо.Огнева мощ,сигурност,различни ракети за поразяване на невидими и несъществуващи цели ...това е.Плащане,плащане и пак плащане!
23
15
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До До 22Платените драскачи са ясни, ясен е и този, който им плаща. Последните ремонти на съветските самолети са за 220 милиона.
22
8
 
13
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До ПрайдОпорната точка е КРАДЕНЕ. А контрапункт е Радев. Ако Радев управляваше нямаше да се краде, нали?
21
5
 
25
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Аман от платени драскачи. Ти какво си мислиш бе остроумнико? Че като купим американските самолети и повече пари за поддръжка няма да се дават. А и откъде взе тези цифри 200-300 милиона - за един приятел питам?
20
6
 
32
 
! Отговори
Ирена преди 3 години
Барба Ганьос не е достроил магистралите и не е сменил 50 годишните вагони на БДЖ, но грижовно похарчи милиарди за фърчила, а сега и 3D радар ще ни напазарува авансово? Най-големия почитател на антики.Да седи мат,ряла на филии с мас още 50 години, докато му изплаща простотиите.
19
31
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Значи според червено-кафявата русоидна мъгла трябва да продължаваме да налива ме по 200-300 милиона на година на руската федерация за ремонти на 40 годишни самолети..