БГ реалност: Най-богатите с доходи над 8 пъти повече от най-бедните

Пак оглавихме негативната класация в целия ЕС
182
БГ реалност: Най-богатите с доходи над 8 пъти повече от най-бедните
Снимка: Dnes.bg, архив

Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните в България е малко над 8 пъти. Средно този показател за държавите от ЕС е 5,5 пъти, което прави страната ни рекордьор в негативната класация.

Годишният доклад за заетостта на ЕК , който стана факт в края на 2020 г. сочи, че наред с неравенствата България получава негативна оценка и по редица други показатели.

Още по темата

В документа се анализира въздействието на пандемията от Covid-19 върху заетостта и социалното положение в Европа. Докладът се състои от три основни глави. Първата представя обобщен преглед на основните тенденции в социалната сфера и трудовите пазари в ЕС, както и основните предизвикателства пред тях. Втората глава акцентира върху количественото изражение на ключовите социални показатели. Третата глава е посветена на заетостта и икономическите политики в социалната сфера, които бяха проведени до момента от всички страни от Европейския съюз през 2020-а година.

Икономическият експерт от КНСБ Любослав Костов коментира, пред БНР че и на първи прочит България "свети в червено" по редица показатели, според този доклад на ЕК.

"Това, че свети в червено означава, че ситуацията е критична или ни е дадена възможно най-слабата оценка в цели 6 категории, което е най-много спрямо останалите страни от ЕС. Тези 6 показатели са - преждевременно напускане на образованието; неравенство в доходите; риск от бедност и социално изключване; младите хора, които нито учат, нито работят; влиянието на социалните трансфери върху намалението на бедността; индивидуално ниво на базови дигитални умения. По всички тези показатели страната ни е на последно място в ЕС", каза той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами след толкова години мутродемокрация какво друго очаквате? Последни в ЕС по всичко. 8 пъти разлика в доходите на най-бедните и на най-богатите при средно 5,5, за ЕС. Това са доходи в бананова република.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Капиталистическа реалност е това а не БГ!!
45
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Владо 40Така е ,обаче в капиталистическите държави.Там има капиталисти и капитали.В България само заблуждават хората,че има капитализъм.Тук социализма си продължава,дори има феодализъм и крепостничество под съвременна форма и дори робство.
44
9
 
22
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
Пълни глупости! Каква е тази система? Прогресивния данък е откровен грабеж, няма логика и справедливост, един да отделя огромен процент от дохода си, а друг да не плаща нищо, но и двамата да получават една и съща услуга! В край на сметка, всеки е длъжен да допринася за издръжката на държавния апарат и неговите дейности, ето защо плоския данък е най-добрия модел, защото всеки допринася по-равно спрямо дохода си. Потреблението тук няма нищо общо, това са някакви сбъркани червени брътвежи.
43
0
 
8
 
! Отговори
мнение преди 3 години
До Свобода Капитализъм Въпроса не е социализъм или комунизъм,а как се разсъждава по тези проблеми.Като чета коментарите,скоро няма да се отървем от Короната/вируса/,който пристигна по света, за да се осъзнае човечеството,че така не може-да мачкаш другите хора,природата,да се надсмиваш над инакомислещите и да свеждаш всичко до пари и удоволствия.Всички грешки се плащат, па макар и късно понякога.
42
10
 
14
 
! Отговори
И? преди 3 години
И от кога равенството в доходите е нещо добро? Комунизма идва с пълна сила!
41
9
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Това подарък е от герберугите,бедност, но от сърце, нали ?!Добре ще си живеят другите - сметката ние ще платим.
40
7
 
17
 
! Отговори
Пропагандна статия преди 3 години
Целяща да събуди тъмните спомени и желания на обикновените хора назад към Комунизъм и Социализъм. НАСАЖДАТ У ХОРАТА омраза срещу всички богати хора. Има хора, които печелят много повече от другите с честен труд и висока квалификация или собствен бизнес. Има и мутряги и бандити. ОБАЧЕ ВНУШАВАТ НА ВСИЧКИ ЧЕ абсолютни всички богати хора са много лоши и че са длъжни да хрантутят бедните и прости хора с комунистическо самосъзнание живеещи на държавни помощи от събраните данъци на работещите хора.
39
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът не е във високите, а в ниските заплати. Ако сравняваме 5000 лв висока заплата с минимална 700 лв, разликата е 7 пъти. Ако минималната заплата стане 1000 лв, тогава разликата ще бъде 5 и тогава всички са щастливи. Отдавна минималната заплата трябваше да стане 1000 лв бруто и да се намали държавната администрация. Но Бойко за съжаление само раздава пари, а не мисли.
38
6
 
18
 
! Отговори
Владо преди 3 години
До Анонимен 34Първо, за да даваш мнения, за които се иска ценз, се научи да пишеш грамотно. Второ вдигането на данъците на богатите е всичко друго, но не и начин да върви икономиката. Това е начин за насилствено преразпределяне на пари, като преразпределителя е държавата, която в никакъв случай не я бива в това. Трето, като увеличиш данъците на богатите, те почват да търсят начини да не плащат данъци изобщо или да преместят бизнеса си, което отново не води до повече приходи за държавата.
37
6
 
2
 
! Отговори
... преди 3 години
И сега какво бедните да взимат повече или богатите по-малко? Само че масата богати взимат колкото среден германец. Ако взимат по-малко кога ще ги стигнем... кенийците?
36
2
 
14
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До истина еПовечето Държавни служители в администрацията са със смешни заплати и Така е било при всяко управление:):):)Са който може да си докарва нещо отгоре е друга работа:):):)Царе на тези неща бяха по време на тройната коалиция:):):)Аз тогава още бях митничар и на една командировка един колега от Капитана вика"Брат такова крадене никога не е било"Браво:):):)
35
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен АлкохоликТук става въпрос за извънредна ситуация, става въпрос, че държавата забранява на цели отрасли от икономиката да работят или въвежда тежки ограничения на дейността им, ето защо и бизнеса получава помощи. Но държавата дава пари на бизнеса, за да не фалира той и следователно на улицата да не останат армия от стотиците хиляди заети сега в тези сектори.
34
7
 
12
 
! Отговори
промо преди 3 години
след толкова години комунизъм на тройната коалиция - БСП+ГЕРБ_ДПС , какво очаквате ?
33
7
 
31
 
! Отговори
Анти-комунист преди 3 години
Така е и това е напълно нормално. Който има умения и е предприемчив да печели ще го прави. Простите хора да му мислят и да не се мерят с тези които са си заслужили и печелят добре.Наръчник за прости хора1. Да работят и да живеят скромно според доходите си 2. Да не харчат чужди пари които нямат чрез кредити и заеми.3. Като не печелят достатъчно няма да ходят на почивки4. Да НЕ правят излишен брой деца, които не могат да осигуряват материално. 5. Да НЕ чакат соц. помощи от държавата
32
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е че като няма прогресивен данък, парите които са спечелени не могат да бъдат изхарчени и не влизат обратно в системата, от което се свива потреблението, от което се свива и растежа, което води до безработица. Ясно. Колко повече искарваш, толкова повече данъци ще плащаш, ако искаш да искарваш пари. Защото твоите пари идват от хората, а не защото си печаташ пари.
31
3
 
6
 
! Отговори
Нинова преди 3 години
Всички на 5000лв заплата моментално!
30
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са глупости на търкалета. В България има хора които заработват по над 300 хилади годишно с честен труд. Можеби надценен, но поне законен. А истинските богати заработват чегмеджета с евро.Ако статистиката в статията е базарина на средни (не крайни екстремуми) категории от работещи, трябва да се поясни какъв е принципът на разделение на множествата. Иначе заглавието е много глупаво.
29
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами дайте да върнем БКП и всички да заживеем като мизерници, за да няма сърдит - важното е на Вуте да му е лошо, не е важно на мен да ми е добре.
28
3
 
8
 
! Отговори
ами преди 3 години
при следващата Болшевишка революция ще ги изравните!