Ключовото за случилото се с МиГ-29 е намирането на черната кутия

Операцията ще приключи като се уточни причината за инцидента, каза специалист
Обновена: 11 юни 2021 10:31 | 11 юни 2021 10:22, Петя Славова
160
Ключовото за случилото се с МиГ-29 е намирането на черната кутия
Снимка: БГНЕС

Ключов етап в операцията по търсене на останките от изтребител МиГ-29 е намирането на черната кутия. Намирането е от значение, тъй като в нея се намира информация, без която трудно ще бъдат анализирани причините, довели до инцидента. Това заяви пред БНТ контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

По думите му става ясно, че операцията ще приключи едва след като бъдат уточнени причините за инцидента.

 "От вчера, както беше вече съобщено, ние преминахме в нов тип операция. От операция за търсене и спасяване на изчезнал пилот вече е само операция за търсене на останки от самолета и откриване на черната кутия. Към момента продължават действията по търсенето", допълни контраадмирал Михайлов.

Още по темата

Михайлов обясни, че рано тази сутрин във водите са открити два нови контакта, които в момента се изследват дали имат връзка с инцидента. Към операцията са се присъединили и представители на Института по океанология на БАН, които също ще изследват района със специализирана техника. Районът, който трябва да бъде обследван, обаче е изключително голям.

Разследването продължава, но Михайлов заяви, че не може да се ангажира с поставянето на конкретни срокове.

"Трудно е да се каже конкретен срок. Всичко зависи от състоянието на самата черна кутия и сблъсъка на самолета във водата. Най-вероятно той се е разпаднал на множество парчета", добави той.

"Към момента разчетите ни за обследване на районите, които са определени, показват, че някъде в следобедния час на съботния ден ще сме покрили първоначално определените райони за търсене. Всичко зависи от това колко останки ще намерим на дъното, колко време ще ни отнеме обследването им, тъй като времето ще е променливо в района", каза още контраадмирал Михайлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"да се закрият и да възложат на НАТОвски самолети да ни пазят въздушното пространство"-----------------------Некадърнико, родните самолети също са натовски. Във въпросния съюз се членува с техника и армия, не ти е частен бодигард на заплащане.
68
7
 
7
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Амо е имало взрив, или някой боеприпас (ракета) е дефектирала или братята руснаци са наминали и са решили, че някой си прави учения в "тяхното море". Това второто не мислете, че е толкова фантастичен сценарии. От години редовно се вдигат МИГ-ове по аларма за навлезли руски самолети в граничните райони. Естествено, това се прави нарочно от руснаците.
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 68Договорът с поляците беше анулиран ,защото от РСК ,,МиГ "заплашиха да ни съдят защото сме имали договор с тях за подръжка на самолетите до 2029г.
66
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВВС е са банда червени некадърници ,да се закрият и да възложат на НАТОвски самолети да ни пазят въздушното пространство.Дори и да се наложи да плащаме ,ще ни излезе по-евтино и по -сигурно от ,,охраната"извървана от родното ВВС.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 68Оказа се, че немало сървиз от поляците, не че те разбират много :))
64
6
 
5
 
! Отговори
Пич преди 2 години
"Без редурсите на Русия западът загива"То по-куриозното е, че с всичките си ресурси в крайна сметка Русия винаги загива. Ей това е голямата трагедия на този изстрадал народ.
63
1
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Христо Христов - не ми пречи на достойнството това, че виждам бъдещето в ЕС и НАТО. Проблема не е в заобикалящия ни свят. Тук е заровено кучето. Дърти пребоядисани ***, ни "водят" по пътя към свободния свят. Когато това се промени, България ще си намери мястото в Европа. А ще се промени. Повярвай ми, изисква го еволюцията. И това ще направят младите. Толкова по въпроса.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко за пилота, тия стари самолети са за бoклука.
61
5
 
2
 
! Отговори
Възможно ли е преди 2 години
Да е ваксиниран и да е получил инфаркт??
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако е техническа повреда, вината пада върху Тиквата тъй като избра нелицензиран полски сервиз за обновяването на МиГ-овете.
59
0
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Ст. Аврамов - ц, няма как! Все повече са данните, че се е взривил над водата. Самолета се е разпаднал. Няма как да се е "побил" в тинята на дъното. Мъгляват и усукват. Намирисва на опит за прикриване или просто некадърност. Но по скоро първото.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До явноЗапознат си, един свестен коментар най-сетне :) Предполагах че е нещо подобно, знам ВВС в какво състояние са :)
57
4
 
2
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Навремето, по време на първата война в Залива 1991г. иракските Мираж 3 не излетяха, защото във Франция им били сложили електронни ключалки,в случай на такава ситуация. Кой гарантира, че при ремонтите на самолетите или на двигателите им в Русия не са сложили подобни неща? И ,че в случай на конфликт с Русия, изтребителите ни няма да падат от само себе си. Като последния самолет...
56
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този на снимката фигуранта ли е?
55
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С разкапаната руска техника- толкова. Какво очаквате? И защо не си го признаем чистосърдечно?
54
0
 
11
 
! Отговори
явно преди 2 години
Имало е взрив на самолета след като е докладвал за стрелбата.-затова докладваха, че е намерен биологичен материал т.е. части от тялото, а не цялото тяло на летеца.Ако се беше забил със самолета в морето както е пристегнат с колани щяха да го намерят цял.Поклон пред паметта му!Виновни са всички които намаляваха бюджета на МО през последните 30 г.Щом не са покрили минимума летателни часове-не е трябвало да ги пращат на учение.
53
0
 
2
 
! Отговори
Ст. Аврамов преди 2 години
Черната кутия на самолета може да се търси само чрез детайлна морска магнитометрична снимка на предполагаемия район. Други видове търсения са несъстоятелни, защото самолетът се е забил в дебел слой тиня.
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без редурсите на Русия западът загива. Западната система е базирана на разширяване на производството и завладяване на нови територии и пазари. Бе това западът започва да се срива.
51
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
И с какво ги търсите тезо останки, които вероянто са на смешните 70м дълбочина?! Нито имаме техника, нито нищо. Вероятно рибарски кораб е по-добре оборудван от военните. Такъм смях сме, че просто не искам да коментирам. Търсели те, какво търсят, с какво го търсят?! До момента трябваше да са го извадили този самолет, и да са направили анализ. Сигурно седят по кабинетите и гледат глупаво през прозорците.
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Този 145 милионен народ разполага с най-голямата територия в света но все някога нашите западни технологии ще ни позволят да неутрализираме руското ядрено оръжие и тогава ще бъде другояче. Тогава на руското народче ще остане това което му се полага спрямо числеността - територия с размерите на Полша. А останалата територия ще се подели справедливо по братски между други страни". Това мисят западняците за Русия, за това е НАТО и за това загиват хора.