COVID, сертификати, маски... Ще почиваме ли и как в зимните ни курорти?

До дни утвърждават Здравен протокол за зимния сезон
30 окт 2021 13:05, Александър Попов
63
COVID, сертификати, маски... Ще почиваме ли и как в зимните ни курорти?
Снимка: БГНЕС

Министърът на туризма Стела Балтова представи Правилата за прилагане на противоепидемични мерки при извършване на туристическа дейност през зимен сезон 2021/2022 и обсъди подготвения Здравен протокол на онлайн среща с представители на зимните ски курорти в България. Предстои съгласуването му с Министерството на здравеопазването и до дни той ще бъде окончателно утвърден.

„Мерките за зимния туристически сезон са съобразени с въведените със заповедите на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, а ключовата цел на протокола е да осигури максимална защита на здравето на туристите през зимата“, бе категорична министър Балтова. Тя представи пред участниците основните мерки, които трябва да предприемат местата за настаняване, а именно носенето на маска от служители и посетители, регулиране и контрол на потока от гости в хотела, поставянето на информационни табели и др.

В протокола ясно са разписани и правилата за кабинкови въжени линии, седалкови лифтове и влекове. На този етап се предвижда сезонът да започне без изискването за представяне на зелен сертификат за достъп на туристите до ски съоръженията.

По време на срещата бяха представени и обсъдени практиките в чужди зимни туристически дестинации, както и процедурите в случай на корона вирусна инфекция при гост в мястото за настаняване.

От своя страна представителите на зимните ни курорти изразиха своите притеснения в контекста на пандемията, споделиха практики и увериха, че и тази година ще предприемат всички мерки и действия, които ще са в полза на здравето на туристите и които биха им позволили да работят без ограничения.

Ще почива ли българинът в зимните ни курорти?

В рамките на срещата пред участниците бяха представени резултати от представително проучване за нагласите на българите спрямо предстоящия зимен сезон и намерението им за почивка.

74% от пълнолетното население на България оценява потенциала на зимния ни туризъм като добър – според близо милион и половина българи условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения, които се предлагат у нас, са "определено добри", а според 2,7 милиона оценката е "по-скоро добри". Малко над половината от запитаните – 54,6%, са на мнение, че българските зимни курорти отбелязват напредък и подобрение в предлаганите условия за туризъм.

В разгара на четвъртата COVID-вълна 730 хиляди пълнолетни българи (12,8%) заявяват, че планират поне едно туристическо пътуване или почивка през предстоящия зимен сезон 2021/22 г.

Изводите сочат също, че традиционно пътуването като "турист" е в по-висока степен застъпено сред жителите на столицата и областните градове. Основните притеснения са свързани с финансовия фактор и с вируса на COVID-19 в сравнително близка степен.

Близо 5 на сто от българите имат нагласата да пътуват в чужбина, независимо от пандемичната обстановка, в която се намираме.

По отношение на продължителността и отделения бюджет за зимна почивка, за сезон 2021/22 намерението е средно за 6 дни ползване на туристическа услуга от някакъв тип при бюджет 1 330 лв. средно. Около 260 хиляди българи търсят почивки в рамките на 1000 лв., а малко над 70 хиляди се ориентират към бюджет над 2500 лв.

Най-голям потенциал за туристическия сектор към момента представляват хората на възраст между 18-44 г., които формират 80% от категорията на активно търсещите подходящи предложения. 37% от тях са в категорията с 2-3 хиляди лева месечен домакински доход.

Като цяло при планиране на почивката си, българинът се ръководи в голяма степен от преките си впечатления – 36% посочват като важен при избора фактор препоръка от близки и познати, а 34% се опират на преки, лични впечатления от конкретно място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всички скиори имат много поздрави от Шумахер!
46
3
 
3
 
! Отговори
обективен преди 2 години
На 14.11. с бюлетина 5.
45
1
 
4
 
! Отговори
до Програмист преди 2 години
"До 44 може би ти ще ми ги обясниш като си такъв отворен?">>>> Даа, вече съм напълно убеден, че си фейк. Може да се каже, че поназвайвам това-онова и го прилагам на практика от време на време, но ти благодаря ти за включването. И няма нужда да ми копи-пействаш цитати от нета за да ме убеждаваш в противното, вече си ми напълно ясен.
44
0
 
4
 
! Отговори
gogo преди 2 години
как да караш ски в българия след като дори Каролев не спасиха, няма хеликоптер ако пострадаш няма помощ. Малко по скъпо в австрия ама пистите и организацията и мед. Помощ са си ок
43
2
 
7
 
! Отговори
SS преди 2 години
Ще се наложи пак да се евакуираме със семейството на вилата както през 2020 когато затвориха държавата . Горе високо в планината,няма кой да ми търси сертификати. Докато тая лудост не отмине . Ако народа се събуди и излезе на бунт ще се включа и аз. Тук не визирам протестите на барманите,сервитьорите и кебабчиийте ( съдържателите на заведения) След таксиджиите те са най голямата из-мет !
42
5
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До 44 може би ти ще ми ги обясниш като си такъв отворен?
41
3
 
3
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Щом не искате Възраждане може и Атака.
40
5
 
4
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Всички за Възраждане, всички на почивка.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година, не ходих на ски в Австрия. Тази година, няма да ходя на ски в Италия. Ей тъй, да разнообразя малко.
38
3
 
9
 
! Отговори
Кой преди 2 години
Ще почива като хората се чудят как да си плащат сметките ? Пак за върхушката пишете !
37
5
 
5
 
! Отговори
. преди 2 години
"Близо 5 на сто от българите имат нагласата да пътуват в чужбина, независимо от пандемичната обстановка, в която се намираме." - и аз бих излязъл, епидмичната обстановка не ме брига изобщо, но как да изляза без да ме накарат да се чипирам??????????
36
2
 
8
 
! Отговори
до Програмист преди 2 години
Клоун. Не можеш да кажеш каква е разликата между джава и пайтън без сверка в нета, обаче програмист ми се пишеш. Време е вече да излизаш от фалшивата роля, че ставаш досаден с изцепките си.
35
2
 
1
 
! Отговори
ДАЛТ ВЕЙДЪР преди 2 години
БЕЗ СКАФАНДЪР И ЧЕРЕН КОСТЬОМ - КУРОРТ НА КУКОВО ЛЯТО!ЩЕ ЯДЕТЕ САМО КОСМИЧЕСКИ ХРАНИ.ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ САМО НА ЗЕЛЕНИЯ ЙОДА МОЖЕ ДА ГИ ПРОБУТВАТЕ...
34
0
 
11
 
! Отговори
Скиоро преди 2 години
Добре, ще карам без сертификат. Ама като огладнея , къде ще ям? Да си нося сандвичи и бира в раницата? Няма да стане. При тези условия, пропускам сезона.
33
6
 
2
 
! Отговори
Мангъра преди 2 години
Опааа, "просетениии", ми ся къде ще си показвате селянията и мизериите? Бърже да се боцнете, нищо че до вчера ревяхте "Аз няма да се ваксинирам" и "Моята ваксина ви я давам". От Януари като изтекат сроковете на сегашните ваксини МЗ няма да поръча нови и накрая и ще си плащате за боц. АХахахахахах
32
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чужденците няма да дойдат. Ясно е! За българи, може, но с с сертификат. Аз неваксинираните ги избягвам. Ако няма сертификат, ще карам ски в австрия или Италия .
31
1
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
С оглед на заглавието - вие журналистите може и да почивате, а най-добре е да починете.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои в стил голямото добро утро не могат без КУРорти !
29
4
 
11
 
! Отговори
Черен сертификат преди 2 години
Фокусът не вече върху това колко абсурден фашистки инструмент за сегрегация е този "зелен" сертификат..и че не трябва да се приема за нищо на света..а дали наличието на антитела да се добавя или не..нормализираха го толкова елементарно..свободата ще остане в историята като несъществуващ блян някога..Отнеха ни свободата бавно и неусетно почти и никога няма да я върнат..ако не сте се събудили все още досега..Конспирация е всичко- в кавички..!! Събудете се !!1984 се случва пред очите ни нищо повече
28
0
 
10
 
! Отговори
Зелен ч..п преди 2 години
Ще почиваме, ама не. Ханджиите и кръчмарите си искат зелени сертификати, да си ги ползват.