Първият "зелен сертификат" у нас - още през 1908 година

Документът вероятно е използван за пътуване в Османската империя
113

"Зеленият сертификат" предизвика сериозни полемики у нас, но историята показва, че подобен документ изобщо не е нещо ново.

Сертификат за ваксинация с печат на турския султан е открит в Петрич. Документът е за едра шарка и датира от 1908 година.

"Зеленият сертификат" за ваксина е сред експонатите в Петричкия исторически музей. Открит е при разрушаване на стара възрожденска къща в центъра на града, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

"Той съдържа лични данни за лицето, което е ваксинирано – лично и фамилно име – възраст, занятие и вероизповедание, съдържа и дата, на която е направена ваксинацията. Документът датира от първото десетилетие на 20-и век, вероятно от 1908 година", уточни уредникът на "Нова и най- нова история" в Историческия музей-Петрич Тодор Тараков.

Документът е издаван за пътуване в Османската империя. Интересното е, че сертификатът е част от кочан, напечатан в печатница.

"Документът е за ваксинация от болестта едра шарка и е използван от жители на Османската империя, вероятно за пътуване, но предполагам, че е в рамките на Османската империя. Документът е на османо-турски и само заглавната част е написана на френски език, който тогава е бил международен език", обясни Тараков.

Историците изтъкват, че България е една от първите държави, която въвежда задължителната ваксинация срещу едра шарка преди повече от век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живея в Ирландия и няма никакъв натиск от ваксинирани към болниците. Единствено сред неваксинираните се увеличават случаите на ковид. Стига сте пускали измислени пречупени коментари тука.
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това че има документ че е ваксиниран не означава че останалите хора са били лишени от права
71
5
 
7
 
! Отговори
до Епидемиолог преди 2 години
Послушния Краси, удобно е пропуснал факта че ваксини срещу едра и дребна шарка, рахит и други подобни истински ваксини, спират вируса. А сега в Ирландия в окръг със 100% ваксани с елитните ваксини, е сега най големия бум на вируса от началото на пландемията. Подобно бе и в Израел. Давам линкове, ако ковид-сектата ако ми се опълчат.
70
2
 
8
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Няма да престаните с глупостите. Как ще сравнявате едрата шарка с грипните вируси? Да бяхте изкарали нещо и за туберколозата и чумата. За смях ставате! Четете малко преди да пишета. Ковид вируси е имало и до сега. Ковид 19 не е нищо различно. Нито бич Божи. Естествен вирус е. Съществуващ в природата. Прилепите не са измрели от него. Единствената намеса в него от човека/по точно китайците и Фучи/, е прехвърлянето му от прилеп на човек, което очевидно по естествен начин би му отнело поне столетие
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 1885 година няма част от България да е под юрисдикцията на Султана! Документ от 1908-***?? Историята е съшита с бели конци както се казва!
68
1
 
3
 
! Отговори
Fake News преди 2 години
Кой ви ги снася тия исторически данни, след като СССР ни е откраднала историята и седи на влог в днешна Русия? Нашата истинска история е в Москва. Седи заключена и се пази от военни.
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, да. Той и първият нотариален акт за лунен парцел е издаден в Македония. Още през 1968 година. И там живущите, отдавна притежат "сертификати" - жълти на цвят.
66
0
 
0
 
! Отговори
do 53 преди 2 години
явно си роден при царуването на ББ! Никой не е искал задължително тези ваксини, бе чиста формалност. факт че повечето ги имаха така че никой не гледаше. аз се местех често - и дори нямах здравен картон (да не ти обяснявам какво бе това)
65
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В болниците висят предимно неваксинирани и това е по цял свят. Да и с ваксина се заразяват, но се оправят в домашни условия. Всички интубирани са без ваксина, хубаво е да се чуват докторите.
64
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
69 слагай си я ако искаш и 110 пъти тая вакса. Не ми пука. Всеки носи отговорност за собствения си живот и здраве. Ваксата не пази околните, пази само теб, ако евентуално работи. Така, че аз поемам отговорността да се пазя без ваксина. Това е моето здраве и моя живот. Щом ЕС смята, че хората имат правото да определят с какъв пол да живеят, значи имат и правото да определят и дали да си сложат ваксина или да рискуват да умрат ненаксинирани. Европейски свободи пич!
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
65 и заради тая расова хигиена, сега Германия се е напълнила с расови арийци от близкия Изток. Но да ти кажа, в същата Германия има толкова случаи на генетични малформации в немското население, заради роднински бракове и кръвосмешение, че вече в немско са готови и марсианци да взимат, че да поправят "расовата хигиена" на оня смотльо Хитлер.
62
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава не са чели глупости във фейса, ако е в сегашно време още щеше да се мре от едра шарка. На този етап ваксината е спасението, ако трябва 5 или 10 пъти да се слага. Аман от промити мозъци.
61
10
 
4
 
! Отговори
Asd преди 2 години
Още преди 120 години ли е почнал да ги чипира фарма мафията? Смешни конспиратори има ли?
60
2
 
5
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Това е за едра шарка. Не е за ,,ваксина" с крокодили вътре.
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ като да подпишеш съгласие за изнасилване под заплахата от разстрел. Всичко е законно, има заповед по този въпрос.
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В името на рас овата хигиена нац истите въвеждат гесундхеит пасс за достъп до магазините. Европеийците и най-вече германците имат традиции в това отношение. Малко по-късно носителите на паспорта го превръщат в пара.
57
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите да четат.
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ашколсун, аферин, ама това е бил редовен сертификат, а не сертификат за боцнати с отрова.
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1882г. започва производството и прилагането на противошаркова ваксина... през 1903г., ваксинацията против вариола в България придобива задължителен характер - т.е. 20 години след това. Хубаво факти сте изнесли, ама изкривени
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наследство от робството.

Спонсорирани публикации