Първият "зелен сертификат" у нас - още през 1908 година

Документът вероятно е използван за пътуване в Османската империя
113

"Зеленият сертификат" предизвика сериозни полемики у нас, но историята показва, че подобен документ изобщо не е нещо ново.

Сертификат за ваксинация с печат на турския султан е открит в Петрич. Документът е за едра шарка и датира от 1908 година.

"Зеленият сертификат" за ваксина е сред експонатите в Петричкия исторически музей. Открит е при разрушаване на стара възрожденска къща в центъра на града, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

"Той съдържа лични данни за лицето, което е ваксинирано – лично и фамилно име – възраст, занятие и вероизповедание, съдържа и дата, на която е направена ваксинацията. Документът датира от първото десетилетие на 20-и век, вероятно от 1908 година", уточни уредникът на "Нова и най- нова история" в Историческия музей-Петрич Тодор Тараков.

Документът е издаван за пътуване в Османската империя. Интересното е, че сертификатът е част от кочан, напечатан в печатница.

"Документът е за ваксинация от болестта едра шарка и е използван от жители на Османската империя, вероятно за пътуване, но предполагам, че е в рамките на Османската империя. Документът е на османо-турски и само заглавната част е написана на френски език, който тогава е бил международен език", обясни Тараков.

Историците изтъкват, че България е една от първите държави, която въвежда задължителната ваксинация срещу едра шарка преди повече от век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
57, да щяхте да го запишете в училище, защото лекарят има право да освободи дете, което е алергично към някоя ваксина или тя е противопоказна за него. Никой нямаше да върне детето. И никога до сега не е правено. Проблемът е, че на лекарите им е забранено да освобождават от ваксина за ковид. Тя е някаква магическа. Няма никакви странични реакции, даже и алергия. И само като го чуеш това и веднага разбираш, че те лъжат на макс
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Сертификат за ваксинация с печат на турския султан", казано точно, ясно и категорично. Какво повече да обсъждаме?
51
2
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 2 години
До: номер 53 Виж какво бе, готин! И сега е същото както преди! Разлика няма Синът ми е в 8-ми клас, учи компютърни технологии.Когато го записвахме лятото в новото училище му искаха всички задължителни ваксинации според имунизационния календар за да го запишем.Еми, имахме ги!Ваксиниран е срещу всичко срещу което е задължително да бъде ваксиниран - но срещу коронавируса НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА БЪДЕ ВАКСИНИРАН! Капиш амиго мио???!!!Ако нямахме някоя ваксина мислиш ли че щяхме да го запишем?
50
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само че, тези ваксини, не са като онези
49
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продажните медии полудяха хехеххе
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такава хартия е била за ваксинация. Сертификатът е и за тестове, и за преболедували също. НЕ ограничава хората и НЕ унищожава икономиката и живота. Можеш по някой от тези 3 начина да работиш на 100%. Ако искаш, де. Можеш и да мрънкаш също.
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До дете от соца: "И аз имам много 'цертификати' за ваксини от онова време. Ама никой от тях не ми е давал специални права, ограничения или задължения!!!" _______________ А, още от детската градина не пускаха без имунизационен паспорт!
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е България да се възроди и да поведе света към свобода. Това е призванието ни и смисълът на живота на днешните българи. Дойде времето за което съдбата ни подготвяше. Днес тук се решава бъдещето на човечеството.
45
0
 
6
 
! Отговори
ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ преди 2 години
До: номер 49 Брюкселските фашисти както ги цитираш, искат "Декларация за информирано съгласие" за доброволно/принудително участие в медицински експеримент (Виж чл.29, ал.(2) от Конституцията на Република България)!Това е правен абсурд! Нещо като "дървено желязо"! Няма такова понятие!В САЩ от FDA одобриха изцяло използването на ваксините, и премахнаха формуляра за информирано съгласие!
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И от кого, как онези ваксини тогава са били изпитани?
43
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксина искат в цял свят, а не "точно брюкселските фашисти".
42
0
 
3
 
! Отговори
Уфшаршиту Кълитку преди 2 години
Алеле мале! впечатлих съ! Шъ земъ па да се набодъ!
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е важно къде сме важното е човек как се чувства.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Сега ще кажат демократите,ето преди комунизма колко развити сме били :)) " ---------------------------------------------------------------- Проверете в края на 19 и началото до средата на 20 в. къде е била България спрямо други държави на балканите и в Европа!
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиранията не е от вчера. Робството има дълга история. Това вече не е моята Европа на свободно движение на хора, стоки и капитали, а България е един провален мафиотски проект. Време е за промяна. С тази цивилизация и обществен ред е свършено. Ако не проявим решителност ще агонизираме векове. Ние за кратко, но децата и внуците ни...
38
0
 
11
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
В локдаун ли сме? Чух едни да говорят ,че е затворено...
37
3
 
12
 
! Отговори
Ай Сиктир! преди 2 години
Стари манджи, претоплени. БТВ го дава този копyк да му рекламира неоосманистката теория.
36
1
 
14
 
! Отговори
До 25 Анонимен преди 2 години
В началото на 19 век България започва собствено производство на ваксини.През 1903 започва ваксинация на населението срещу едрата шарка и през 1918година България успява да пребори едрата шарка благодарение на масовата ваксинация. Къде сме били ние по отношение на ваксинацията срещу едра шарка може да прецениш като сравниш че в САЩ за пръв път започват масова ваксинация през 1948 в Ню Йорк.Сравнете сега САЩ където има над 80% ваксинация срещу Ковид на хората над 12години и нашите 20%.Поумняли сме
35
1
 
13
 
! Отговори
Турчин преди 2 години
Сега пак ние сме виновни, защото Урсулка седеша диван чапрас при султана.
34
1
 
19
 
! Отговори
Нане преди 2 години
99 процента от мисирките в България удариха дъното на дъното!! Не се чудете, що е имало Белене! Пак, ще има...

Спонсорирани публикации