Проф. Янев: Пътното строителство у нас е професионално

Има и качествени пътища у нас, смята експертът
Обновена: 2 дек 2021 22:10 | 2 дек 2021 22:09, Красимир Ангелов
14

Тежкият инцидент на магистрала "Струма", при който загинаха 45 македонски граждани, отново повдигна въпроса за качеството на нашите пътища. Необходима ли е системна проверка и кой трябва да я извършва?

"Качеството на пътното строителство у нас ми изглежда на професионално ниво, без да бъда запознат много отблизо, тъй като моята практика е в САЩ. Смятам, че бетонът, с който виждам тук да се строи, е по-добър от този в Ню Йорк", заяви строителният инженер проф. Божидар Янев в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Експертът коментира и как се извършва контролът в България и в САЩ.

"В САЩ е проблематичен. Контролът оскъпява всеки строеж, а може и да го забави, но прави цикълът на експлоатация по-дълъг и по-качествен. Икономията в началото после се оправдава. В Щатите упражняват качествен контрол и качествена осигуровка. Контролът контролира продукта, а осигуровката - процеса", обясни проф. Янев.

Той уточни, че в Щатите се правят периодични проверки, а глобите и санкциите са доста високи. "Един бизнес може да фалира или да бъде спрян заради нередности, които могат да бъдат фатални. Проектирането може да се контролира с контролна колегия", уточни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

"В България има компетентни специалисти. Винаги е имало. Има и качествени пътища у нас - магистрала "Тракия". Чух много високи оценки за пътната настилка за "Струма". Настилката беше окачествена все едно, че е направена вчера, а тя е на над 7 години. Има качествени строежи в България", категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
уникум са преди 2 години
Идеални са .Все едно си в морето на пет бала вълна !!!!
10
3
 
9
 
! Отговори
Хурко преди 2 години
Не, просто човекът ни се подиграва или ненормален. Все тая.
9
2
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Този учен да си преподава в САЩ,че тук ще ни дойде в повече.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядката е предозирал яко с бустерни дози.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдааа професионално е за соналия или камбоджа, но не и за нормална европейска държава !!!
6
2
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Смятам, че бетонът, с който виждам тук да се строи, е по-добър от този в Ню Йорк".... нямам какво да добавя. Специалисти всякакви, този удари дъното. Абе от къде ги намират такива?
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той не е запознат, но ей тъй на око му изглежда ок, професионално. За какъв бетон говори, да не е гледал аутобан по немско?
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е възрастта от ЕГН-то
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя какви ги плещи? Добре ли е ? То няма двадесет метра път без колата да се от разклати,друсне,или трепне,без да се наложи да заобикаляш дупка или нещо друго. България е единствената държава в галактиката,в която съществува и се е използва израза,ти тая дупка не я ли знаеш.
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'Качеството на пътното строителство у нас ми изглежда на професионално ниво, без да бъда запознат много отблизо, тъй като моята практика е в САЩ.' ---- скъсай си дипломата
1
1
 
15
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
Никой не казва че няма , обаче всички плащаме винетки и данъци а пътища има само за някой. Има райони забравени от бога , те също плащат данъци а пътищата са още от Б.ай Т.шо.