Репликата на 2021 г. - "Всеки сам си преценя"

Човекът, който я е създал, не се е самоиронизирал
27 дек 2021 17:27, Александър Попов
42
Репликата на 2021 г. - "Всеки сам си преценя"
Репликата стана повод за много ирония онлайн

"Всеки сам си преценя" е българската реплика на годината, заяви пред БНР доц. Надежда Сталянова от Катедра "Българска филология" към Факултета по славянски филологии в Софийския университет.

По думите ѝ вторичната функция на тази фраза е ирония към това, че човекът, който я употребява, е толкова некомпетентен, че не съзнава каква вреда може да нанесе на себе си, на близките си и че няма никаква гражданска позиция.   

"Човекът, създал тази реплика, не се е самоиронизирал. Репликата възникна като съзнателна позиция, противопоставяща се на научния прогрес. И разбирането за това, че всеки има право да взема решения за своето здраве и живот. Тази реплика се зароди в социалните мрежи и според мен е несъзнателна грешна граматична форма "преценя", а не "преценява", но тя се хареса и се завъртя. Хареса се, защото е колоритна, а в социалните мрежи има една тенденция по-образованите, да кажем "граматичната полиция", да се присмиват на хората, които правят отклонения, допускащите грешки, да ги изкарва некомпетентни, необразовани и прости", смята доц. Сталянова.  

Ако чужденец си преведе тази фраза, няма да разбере целия контекст на пандемията, в който тази реплика функционира, обясни още тя.

Тя отбеляза и проблемът с онлайн обучението, което е превърнало децата в негови жертви.

"Онлайн обучението ги направи по-мързеливи. Служенето с езика изисква все по-голямо усилие от тях".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 2 години
Репликата я намерих в един пост някъде си от 2015г.В по-ново време я чух от Ст. Кацаров.Диалектна е и е характерна е за хората с ниско образование.Да не забравяме и другата - намалям (вместо намалявам).Напр.: "Министър Ангелкова: Намаляме концесионните такси...",произнесена на 15.05.2020г.
35
3
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
НЕ МИ ПУКА КОЙ --КОЛКО ПЕЧЕЛИ И ОТ КАКВО ......ВАЖНОТО Е ДА СЪМ ЗДРАВ !!!!..ВЕЧЕ СЪМ НА 3-та ИГЛА И СЪМ СПОКОЕН....!
34
0
 
4
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
ВСИЧКО ОПИРА ДО УМСТВЕНИЯ БАГАЖ НА ОТДЕЛНАТА ЛИЧНОСТ!!...КОМЕНТАРА Е АБСОЛЮТНО ИЗЛИШЕН!
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 34; практически последно стана това, че производителите на ваксини обявиха съдържанието, но запазиха патента.Тоест в момента става следното; идват Мъск Гейтс и сие и ви казват във ваксините има еди какво си вервайте ни и си ги биите.Ето ти научен прогрес. Значи ако аз дам на някой бутилка с нейзвестна течност кажа му че е бира и под заплаха с пистолет го накарам да я пие, това е здравеопазване чудно.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да научен прогрес и кое точно е това.Може би това, че двама милиардери правят нови милиони от ваксини който никой не знае какво има в тях, защото са обект на патент а държавите подписаха договори че приемат патента тоест че нямат право сами да проверят какво има във ваксините, без да платят огромни неустойки по договора.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така де, след като математици и зъболекари се занимават две години с 'дъвката на деня'. Крайно време беше и някой филолог да се произнесе. Толкова е досадно и такъв привкус създава, че им дават пари, за да ги ръсят такива. Ако не им дават пари - тия са или много задръстени или са изнудвани по друг начин. Не може нормален човек да твърди, че отговорността на някого за собственото му здраве е задължение на някой друг. Това е някаква яка шега.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой има ли нещо против смисъла на репликата?
29
1
 
2
 
! Отговори
В. преди 2 години
Научния прогрес, тра ла ла. Някой може ли да каже с какво продукти и произведения които сме ползвали преди 20 години и които успешно ползваме и днес са по-лоши от тези, които ни предлагат сега. Даже обратното е в сила. Всичко се прави с минимум разходи за максимална печалба. Всички произведения са ЕДНОДНЕВКИ. Още повече когато се говори за здравеопазване. Още повече когато се говори за лекарства. И тази Ваксина е кофти, бе.
28
0
 
4
 
! Отговори
Неразбрал преди 2 години
От кратко търсене кой я е казал тази реплика, намерих това : ...Бащата на Кирил Петков: Всеки съдия сам си преценя.Обаче имам някакъв смътен спомен, че това го каза предходния министър на здравеопазването Кацаров.Та няма ли да се намери някой, дето претендира да го имат за журналист и да каже: Тази реплика я каза....Та, има ли журналистиииии или само мис ирки?
27
4
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Книжовен български и София обикновено се разминават! За информация.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за първичната функция на тази фраза доцентката нищо не коментира. Защо? Защото целта е пак да се промиват мозъци, но този път не от медици и математици, а от филолози. Елементарно Уотсън.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Насажда ли се срам и вина? Да. Значи е пропаганда. A научният метод се изразява само с една дума - съмнението. Иначе нито Галилей, нито Мария Кюри нито Айнщайн не биха открили нищо ако не се бяха съмнявали. Впрочем, всички те - вярващи но в Бог. Репликата вярвам в науката със сигурност заема поне шесто място, в този ред на мисли. Което е оксиморон, в науката не се вярва, науката се проверява с експериментация. Ако вярваш сляпо в науката, всъщност си създаваш собствена религия, която не е осо
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"По думите ѝ вторичната функция на тази фраза е ирония към това, че човекът, който я употребява, е толкова некомпетентен, че не съзнава каква вреда може да нанесе на себе си," Тези хора ви мразят и единственото, което искат е контрол.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбрах кой е измислил тази реплика. Завъртяла се била из социалните мрежи. Аз лично не съм я срещал. Цялата статия е правене на нещо от нищо.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахахха обаче снимката кърти- на НС вместо "Съединението прави силата" стои "Всеки сам си преценя"...
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПреценЯм, че това е поредната пропагандна статия, изпълнена с един куп излишни думички, целяща да ни втълпи, че трябва да се ваксинираме. Чисто неграматически НЪЦКИ!
20
3
 
10
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
А не е ли правилно всеки сам да си прецени дали да се ваксинира или не? Не е важна граматичната форма - и "Добър вечер!" не е граматически правилен поздрав, но се използва и от най-образованите. Важното е, че хората са свободни сами да направят избор за здравето и живота си и така трябва да си остане. Другото са семантични глупости
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А освен "прецЕня" на югоизток ползват и "намАля". Напр. "През зимата денят намАля." вместо книжовно правилното "През зимата денят намалява".Това е един от начините да се познава кой е от провинцията.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, не се ли научихте, че в българския език няма такава дума - преценя. Дразни ме и мен, да, особено когато е израз не само на неграмотност, но и на простащина.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умен професор по сравнително религиознание никога няма да седне да спори с хинду гуру, тибетски ринпоче или ислямски фундаменталист. Всеки е сам в своята лудост.