Ограничение от 10 км/ч: Стотици шофьори със солени глоби по Прохода на Републиката

Знакът закрепен с камъни и подпрян с дървета, има ли предпоставки за ПТП?
Обновена: 12 фев 2022 23:39 | 12 фев 2022 21:40, Красимир Ангелов
258
Ограничение от 10 км/ч: Стотици шофьори със солени глоби по Прохода на Републиката
Снимка: Facebook

Шокиращо ограничение на един от най-натоварените и важни пътища у нас донесе солидни глоби за десетки шофьори.

То е въведено край изградено преди няколко месеца импровизирано КПП край град Килифарево на Прохода на Републиката, създадено с цел да предотврати превоза на нелегални мигранти. Покрай акцията на полиция и жандармерия спрямо бежанците обаче, оказа се, изгърмяха и десетки шофьори.

Проходът на Републиката, известен и със старото си име Хаинбоаз, е една от най-натоварените връзки между Северна и Южна България. Той е и основно трасе за международни камиони.

Ограничението е поставено малко след Велико Търново в началото на Прохода на Републиката, а причината да се изисква такава минимална скорост е изграден контролно-пропускателен пункт на МВР за превенция на бежанския поток.

Стефан Димов, който живее до Прохода, всеки ден преминава покрай изграденото КПП. Там не се спира всяка кола, а органите на реда спират по преценка. Въпреки това Стефан редовно е спиран за рутинна проверка. Преди няколко дни му връчват електронен фиш със солидна глоба.

"Мислех, че е някаква малка глоба – 50-100 лв., но като видях ограничението и сумата, доста се стреснах", разказва той пред Нова телевизия.

Оказва се, че той е глобен с 400 лв., защото е карал с 53 км/ч, при ограничение от... 10 км/ч. По принцип на мястото, където и преди е имало пункт на полицията, ограничението е 60 км в час. Поне допреди няколко месеца.

Стефан дори не е видял знака за намалението от 10 км/ч, защото е зле укрепен. "Знаците са позиционирани с камъни, дървета. Един лек вятър и всичко пада”, коментира още той. Други видеа, които циркулират в групите на шофьорите във Facebook също показват, че знакът е укрепен с клон от дърво.

Мариян Василев е експерт по пътна безопасност и дългогодишен преподавател по авто-мото подготовка. Такова ограничение, според него, е неизпълнимо, имайки предвид, че километражите на автомобилите започват отчитане от 20 км/ч/

"На международен път, знак от 10 км/ч е абсолютна предпоставка за ПТП. Регулирането на скоростта от 10 км става на око, което създава още по-голяма предпоставка, а водача не може да се ориентира, кое е 10 км и може да се движи с 5 км, което е абсолютно недопустимо за международен път", категоричен бе експертът по автомобилна безопасност пред Нова телевизия.

По думите му, само за един месец камерата-тринога след този знак е отчела над 400 нарушения.

От Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че проектът за временната организация е съгласуван с МВР, а знаците вече са укрепени, но контролът на скоростта и опазването им е грижа на органите реда. От полицията, обясниха че камера за скорост се слагала, заради зачестили инциденти в района на КПП-то. А точката за достъп, след табелата от 10 км/ч избрал шефът на Пътна полиция.

Той поясни, че намаляането на скоростта в района е по правилник - със знаци от 60, на 40, на 30, а след това на 10 километра в час.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало Министъра в место да се занимаваш с политически противници вземи оправи простотиите на подчинените си! Това е пълна глупост за подобен път. Сигурно има поне 5 начина да се следят нелегалните емигранти без да се пречи на трафика и хората.
198
0
 
3
 
! Отговори
милициунер преди 2 години
Ами и ние трябва да папкаме.
197
0
 
3
 
! Отговори
АПИ преди 2 години
Знакът е с правописна грешка, вместо 40, пише 10. Извиняваме се за евентуалното неудобство.
196
7
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 2 години
Това при ГЕРБ нямаше как да стане.Смешници.
195
1
 
7
 
! Отговори
Интересно, преди 2 години
аз ако бутам колата,ще мина по-бързо;)Дали могат да ме глобят за това?
194
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да запълнят някоя дупка ами гледайте какво глупости мислят.
193
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в АПИ с това ли се занимават? А нещо да кажат по въпроса за пътната безопастност например? А това, мантинелите и маркировката из страната са покрити с 2 пръста кир и пясък и не се вижда нито едно котешко око по тях нощно време и се кара все едно си черна дупка? Следващата трагедия на пътя ли чакат?
192
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пара им трябва
191
0
 
7
 
! Отговори
глас от тъдява преди 2 години
такива знаци съм виждал , когато заградят пътя заради някаква акция и на 20 метра стои един с автомата , а другия с шиповете . но тези че и радар сложили...
190
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човекът с глобата се оправдава интересно , типично по балкански - Не видял знака , защото бил укрепен с камъни Не виждам връзката - камъните са долу а знакът е високо ... Винаги търсим вината в другите и никога в себе си
189
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако кажа на някой колега-англичанин, че в България има ограничение 6 мили/час на международен път, дали няма да продължат да ни мислят за аборигени??? карам камион в Англия и никога не съм виждал 10 мили ограничение!!! в България се вземат глупави решения от пр0сти хора! тук има населени места с ограничение 20 мили, но има и с 40 мили (64 км/ч).. дори има ограничения от 50 мили (80 км/ч) - всичко зависи от населеното място!
188
3
 
22
 
! Отговори
Kalin72 преди 2 години
Тая работа с КПП не се прави така, явно някой е гледал, ама не е догледал нужните филми :)На отбивка за КПП се слага този знак, не на главен път.И всички, дето са глобени за превишена скорост, е хубаво да съдят до откат АПИ, КАТ и всички структури, които имат нещо общо със знака и пътя.
187
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
продължаваме "промяната"!
186
0
 
15
 
! Отговори
Косев преди 2 години
Докога!!! Трябва да има граница на безумието в АПИ и КАТ!!!
185
1
 
26
 
! Отговори
Втрещен преди 2 години
Значи, докато не почнат да валят оставки за подобни глупотевини те ще продължават. Какво е това 10 км/ч ?! За 20 шофьорлък подобен знак не съм видял на нито едно място в Европа. Те утре могат да си сложат и ограчинеие 1 км/ч.
184
1
 
26
 
! Отговори
User преди 2 години
По този начин полицията воюва срещу народа! Тунеясците не мислят за превенция, за пълнене на джобове и бюджети! Горди са, че са регистрирали много нарушения, а не да ги предотвратят! Плъхове!
183
1
 
39
 
! Отговори
Моля преди 2 години
Всички състаени актове да се обжалват в съда заради липсата на 10 км в час на киометражите. Делата се печелят автоматично, а шефът на кат, измислил ограничението да плаща разноските на съда.
182
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я...за 30 км да ,но за 10 км е не чувано ,такива знаци на във военните поделения знаете защо
181
1
 
44
 
! Отговори
Къф е тоя бе? преди 2 години
Кой е този шеф на Пътна полиция? Защо не му кажете името, защо не го питате как се кара с 10 км в час? Дето писа форумец - направо да сложи знак стоп, и който не спре - глоба 1000 лв. И това безумие се търпи от шефовете в МВР и новодъздадената агенция за безопасност на движението. Уникална държава.
180
0
 
26
 
! Отговори
А стига бе? преди 2 години
Че то тия с велосипедите с поддържат без проблем едни 40 ... 50 ... км/ч