Дикме: В складовете има зърно за 2 г., защо ще се харчат държавни пари?

Преди новата реколта пшеница трябва да излиза от България
9 мар 2022 13:37, Елка Василева
42
Дикме: В складовете има зърно за 2 г., защо ще се харчат държавни пари?
Снимка: архив, БГНЕС

„Не знам кой дава съвети на премиера, но това е най-глупавото и най-неадекватното решение, което са вземали – във връзка с резерва от зърно.“ Това заяви пред БНР бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

Зърненият баланс на България е милион и половина тона пшеница годишно, около 100 хиляди тона на месец, тоест до новата реколта на страната са необходими около 400-500 000 тона преко сили, поясни той.

Още по темата
По думите му в настоящия момент в складовете в страната има между 2,5 и 3 милиона тона пшеница.

„Имаме за две години зърно, което в момента е на склад в държавата. Вместо държавата да купува зърно от стара реколта, да направи всичко възможно веднага да освободи пазара и да стимулира износа на зърно. Това зърно, ако не се изнесе, България очаква 7 милиона тона ново производство след 3 месеца, които няма да има къде да ги складират,“ каза Дикме.

Зърнарите трябва сега да изнасят продукцията си, категоричен е Мехмед Дикме, който нарече „много погрешно“ това, че се налага забрана за износ на пшеница в настоящия момент.

„Тази пшеница трябва да излезе от България, а не да влезе в хамбарите. Премиерът трябва да ходи при възрастните хора, обикновените селяни, за да му каже този обикновен човек, който е на село – още от дядо си знае, че преди жътва хамбарите се изпразват, изчистват се, за да може да прибере нова реколта.“

Тенденцията е към намаляване на международната цена на пшеницата. Страната ни трябва да се възползва, когато цената е висока, да влязат свежи пари при производителите, смята бившият земеделски министър.

„Ще бъде абсолютна грешка да купуват в момента на висока цена, при положение, че в страната има за две години напред налична пшеница“, подчерта  Мехмед Дикме, който попита защо трябва да се харчат държавни пари при пълни складове.

Няма да има къде да се складира зърното, предупреди Дикме.

„Държавата няма складове за милион и половина тона,“ каза той.

Войната до месец-два ще свърши, тя не може да бъде стогодишна, посочи още Мехмед Дикме. В края на юли вече ще имаме зърнен баланс и ако е необходимо, ако войната продължава, може да се купува юли-август, не сега, съветва ексземеделският министър.

„Тук няма проблем. Проблемът сами могат да го създадат -  зърнопроизводителите септември, като се напълнят с продукция, която няма какво да я правят, няма къде да я складират, нямат пари могат да докарат комбайните и тракторите пак на жълтите павета и тогава ще разберат каква грешка са направили“, коментира Мехмед Дикме.

Според него никой у нас не бива да се притеснява, че могат да станат катаклизми с пшеницата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
7
 
! Отговори
Влади преди 2 години
То и при Жан Виденов комунистическите бизнесмени бяха сигурни в новата реколта и изнесоха житото. После П.Стоянов ходи да моли президента на Полша да ни подарява зърно, че бяхме останали без хляб. Сега пак генерал - комунист управлява с цяло стадо чада на стари ДСкадри, пък и с някой стар комунист заедно, като Дамаджан. Ще погладуваме за умствено възстановяване, нали?
36
3
 
6
 
! Отговори
Cc преди 2 години
Абе Дикме, ти сигурен ли си каква ще е новата реколта? Ами ако е слаба, ако добивите са ниски, както преди две години заради суша?
35
6
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Браво за забележката на г-н Дикме !...Дано да го чуят "факторите" и да коригират бързо "зърнената" си тактика !
34
1
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Защото в мътна вода ,най добре се лови риба ! Сега им е много удобно за кражби,бежанци,криза ,война,ще се опитат за свият колкото се може повече.А преди време един се изказа ,че ако той управлява ,нямало да се краде.......
33
4
 
6
 
! Отговори
тлъст депутат от Бг преди 2 години
До Хемус... Еее ., много питаш !Шайката на герб при-у-свои всичко.
32
2
 
5
 
! Отговори
ww преди 2 години
как защо ще се хачет бе Дикме нали някои маз.ен ш.оп трябва да лапне далаверата
31
2
 
2
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
До Вихър... Според тебе , и вожда на герб ли е завършил Харвард , или школата в Симеоново е по-престижна ?
30
0
 
5
 
! Отговори
Култура ми Янков преди 2 години
Защо да е по-просто , след като може ВИНАГИ да е по-сложно , българите се движим винаги в такъв улей , ... учудващо е как може винаги да работим ПРОТИВ СЕБЕ СИ ?До кога ще търпим корумпираните тарикати в България ???
29
6
 
6
 
! Отговори
Вихър преди 2 години
Браво за съветите и дано ги чуят!!!В ПУЦА на Харвард тези неща не се учат!!!Там само ги учат на маркетинг и как да заблуждават хората, че са знаещи и можещи!!!
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато дойдат комунисти на власт дори и хляба свършва
27
1
 
20
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Предното лято обиколих България,виждали ли сте колко слънчоглед и царевица беше оставена на произвола,изсъхнала и несъбрана,дето и за фураж не става!?Просто някой си е е направил смтките и е прибрал субсидиите!Сега пък излезе,че и джелезо сме вкарвали от Украйна,та да попитам къде е Кремиковци и там другите предприятия по пернишката околия!?
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Преди новата реколта пшеница трябва да излиза от България"_____________________ Така е, иначе как след някой друг месец ще влезе на по-висока цена....
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
просто киро просто ни ошушка като шумкарин
24
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
жътвата е далеч, но хамбарите са празни; никой не ни е виновен; кокорчо щял да купува зърно, което значи че в държавния резерв е празен, т.е. има място; ще купува, но няма кой да му продаде, защото зърното го изнесоха още преди войната партийните другари; нали знаете кой държи зърното или да ви кажа няколко имена с картончета
23
1
 
14
 
! Отговори
аз преди 2 години
В МЪТНИ ВОДИ СЕ ЛОВИ РИБА НАЙ-ДОБРЕ.....
22
2
 
17
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Абе не ви ли писна да лъжете бе?По-времето на Жан имаше основни хранителни продукти по-магазините!Говреше се за зърнена афера,но тогава все още имаше квартални хлебарници и си бяха нормално заредени с онзи вкусния хляб дето свършваше пред вратата на дома!Тогава бях в родната казарма,карахме го вегани,проблемът беше,че яко се изнасяше от складовете!После да не се чудите,откъде разни *** си направиха резиденции и хотели!Иначе по-време на войни и кризи винаги изникват спекулантите!
21
2
 
5
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Поне Йордан ага Цонев да каже нещо за дИептатуна ПеИевески на източен диалект...
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елементарни неща,но не за елементарни хора!
19
5
 
9
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Освен Дикме няма ли и Караядаяъйъъъ да се изходи по въпроса?
18
0
 
5
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Зърно има, слънчоглед няма. Няма и да има. То, олиото и без това е вредно с тия транс наситени мазнини. Ама, маслото е още по. А, най е маста. Очаква ни здравословен начин на живот, таварищи.