Доц. Йоцов: Трябва да свикнем да живеем с по-високите цени

Овладяването на цените на енергоносителите няма да спре ръста на инфлацията
2 апр 2022 12:13, Елка Василева
287
Доц. Йоцов: Трябва да свикнем да живеем с по-високите цени
Снимка: архив, БГНЕС

В следващите няколко години ще трябва да свикнем да живеем с по-високи стойности на цените, тъй като в световен мащаб има редица фактори за натрупването на инфлация. Това мнение изрази пред БНР финансистът доц. Виктор Йоцов. Според него овладяването на цените на енергоносителите няма да спре ръста на инфлацията.

„Тя е дори до известна степен закъсняла, защото опасенията, че натрупаната ликвидност и тези огромни дългове, които се приеха – това нещо в крайна сметка идва сега под формата на инфлация. Именно затова аз считам, че овладяването на цените на енергоносителите няма да е достатъчно, за да се спре инфлацията. Всъщност нищо не може да я спре“, каза Йоцов.

Още по темата
България все още е нетен износител на зърно и продоволствена криза у нас не би следвало да се очаква, но глобално погледнато, ще има региони, които вероятно ще гладуват, прогнозира финансистът.

Няма никакво съмнение, че лихвите ще тръгнат нагоре, изтъкна доц. Йоцов. „Не е възможно, при положение, че инфлацията съвсем скоро ще стане двуцифрена, в Щатите, в Англия, с близки до нулата лихвени проценти да имаш инфлация, която е двуцифрена.“

На практика близо половината от валутните резерви на Руската федерация са недостъпни за нея след началото на военните действия в Украйна. Възможностите на страната да се разплаща по необходимия внос много намаляха и това накара руските управляващи да предприемат драстичния ход за разплащане в рубли, коментира Йоцов.

„Идеята е да се съхранят валутните резерви – тези приходи, които ще идват, ще бъдат в „Газпромбанк“ и ще бъдат защитени от санкциите,“ посочи Йоцов.

Според него искането за разплащане в рубли е и вид пропаганда. По думите му в по-дългосрочен план става въпрос и за доминацията на долара на международните финансови пазари – нещо, срещу което както Русия и Китай, така и други страни са против.

„Една такава стъпка – енергоресурсите вече да не се котират в долари и търговията да не се извършва в долари, силно ще намали търсенето на долари и ще отслаби долара като световна резервна валута,“ каза Йоцов.

Според финансиста по казуса с разплащането в рубли ситуацията е „кой ще мигне пръв“, а крайното решение на Русия ще бъде да спре износа.

„Очевидно на този етап никой не иска да се стига до това, по различни причини, но и двете страни не го искат. И въпросът сега е чия пропаганда ще надделее,“ каза Йоцов.

Управляващите в Русия искат да разширят този тип транзакции отвъд енергоносителите, смята доц. Виктор Йоцов.

„Житото, метали, други суровини. Свидетели сме на разговори между Китай и страните от Арабския полуостров да се извършват тези транзакции вече в юани. Между Индия и Китай, между Индия и Русия също се говори да се търгува в техните валути. Има един доста силен стремеж от тази група страни да се откъсне от влиянието на долара. Това не трябва да се подценява,“ смята финансистът.

„Ние сме в една ситуация, в която сега се кара Китай да не помага на Русия, за да може да се справим с Русия, за да може да се справим по-късно и с Китай“, заяви още доц. Йоцов.

Въпреки че страните от ОПЕК бяха доста настойчиво помолени, те отказаха да увеличат добивите на петрол, което също сигнализира, че има промяна в отношението към Америка, подчерта Йоцов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
3
 
10
 
! Отговори
professor преди 2 години
Предлагам да свикнем доцента да живее без да диша.
229
2
 
28
 
! Отговори
онзи преди 2 години
Да свиквам да ме ограбват търгашите ли? Хората в целия свят плащат инфлацията на новонапечатаните долари. Докато света не се отърве от *** валути цените ще скачат.
228
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излизат някакви си съмнителни личности и ми приказват че трябвало да свикнем да живеем с ковид. Сега излиза нов екземпляр и вика да сме свикнели да живеем с високите цени.А да го питам аз този дали на Виликден да не ида и да го сурвакам хубаво по гърбината му нищо че не е Коледа.
227
0
 
10
 
! Отговори
Наглите втора серия преди 2 години
Мутрите в България и технитe платени говорители, които са една дозина и се въртят по всички главни медий, скоро ще свикнат със собствените си публични линчове и разграбванеto на престъпно придобитите им имущества и фирмички. Хубавото на възмездието е, че то се бави, но винаги евентуално пристига.
226
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имахме някакво производство, ако не ѝяха само едни ай ти та, които само цуцат, а даже и от компири не разбират, можеше и за друго да си говорим.
225
0
 
17
 
! Отговори
счети преди 2 години
Нормалните хора са свикнали да живеят със скъпотията от 100 години. Да му мислят които не са свикнали. PS -Никога не е било евтино за обикновения нормален човек.
224
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да свикваме с по-високите цени!!! Ами нали 32 години от 1989 година все това правим.
223
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът знае две и двеста. Руските олигарси да му мислят.
222
16
 
3
 
! Отговори
Перифраза преди 2 години
Няма Путин - няма проблем. Казано по тяхному.
221
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин вече няма да успее да лъже руснаците. Всеки ден започнаха да протестират срещу него. Но винаги ще може да лъже българските си застъпници. Те мислят само с долната си глава.
220
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГОЧО Гочо, като не искаш глад, свалете Путин бе! Само това е пътят.
219
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще свикнем, само не знам путинските *** как ще живеят без скъпия интернет. До един ще получат паник атаки.
218
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-вредните за здравето храни поскъпват най-много. Не ям луканка от поне 10 години, а гледам, че вече е 45 лева. Хем вредна , хем скъпа. После защото имало много инфаркти и инсулти, защо дебелите мряха като мухи при ковида. Двама мои набори по 140 - 150 кг. се гътнаха за 3 -4 дена. Те не можеха да дишат от тлъстини.
217
1
 
5
 
! Отговори
лллл преди 2 години
Магарето на Хитър Петър тъкмо свикнало да живее без да се храни и взело че умряло
216
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние пенсионерите не искаме да свикваме, бедете проклети амбряжи крадливи до девето коляно!!!!!!
215
5
 
21
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
ДОЦЕНТЕ,ГОВОРИШ ДИВОТИИ!!!!! ВИСОКИТЕ ЦЕНИ ЗА МНОГО БЪЛГАРИ ОЗНАЧАВАТ ГЛАД!!!!! НА ГЛАД СВИКВА ЛИ СЕ БЕ,УМНИКО?????
214
3
 
6
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
До ттт///Засега военната съставляваща доста повече прилича на операция за принуждаване към мир. Силният акцент е върху демилитаризацията на Украйна - унищожават военна инфраструктура, складове с боеприпаси, радарни устройства и средства за противовъздушна отбрана (ПВО), летища, самолети и дронове, танкове, разнообразна бронирана техника и други скъпоструващи и трудно възстановими средства за водене на бойни действия
213
5
 
9
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 2 години
До ттт/ Хайде пийте една вода и се успокойте.Знаете много добре,че руснаците атакуват само военни структури
212
6
 
14
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
До Анонимен 225//"С една дума да се примирим с гл-упостите които натвори ЕС заради хохлити,демек да не страдат само те, ами и ние, така солидарно, нищо че на мен не ми пука за тях." САЩ не са питали ЕС какво иска ,а директно им заповядват.Все пак ЕС е пухкавият пудел на САЩ и изпълняват безпрекословно каквото им се нареди от Господаря
211
2
 
4
 
! Отговори
доцент съм и аз преди 2 години
Еват ме, трябва да съм окей и да кажа благодаря дори. И получавам харийка за това.

Спонсорирани публикации