Вили Лилков развенчава носталгията по комунизма

Той представи своята нова книга
6 апр 2022 17:30, Росен Стойчев
51

"Соцносталгията трябва да бъде омекотена и развенчавана. Може да правиш космически кораби, но когато хората се редят на опашки за хляб, започваш да си задаваш въпроси къде е истина". Това обяви проф. Вили Лилков в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той представя новата си книга "Стопанските абсурди на българския комунизъм". Тя носи подзаглавие "Интимната изповед на ДС за икономиката", а премиерата й ще бъде на 7 април.

Категоричен е, че документите разкриват заблудите, той влиза в архивите на Държавна сигурност. Работил е върху икономическите досиета на ДС - над 7000 за цялата страна.

"Всяко предприятие и всяка институция е имала своето досие, по което са работили секретни сътрудници на ДС и МВР. Информацията е сериозно анализирана - държавата да знае какво става в стопанските ѝ предприятия. Стопанска полиция и ДС са се намесвали успешно в много случаи. Много често се заменят корумпирани служители в централи. Един видеокасетофон може да опорочи сделка за милиони", обясни проф. Лилков пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
"Имали сме представители на наши компании в почти целия свят. Такова разточителство и такива кражби, които Държавна сигурност е овладявала. ДС в този случай е играела дори положителна роля. Ако всичко в предприятията е било оставяно на самотек, то фалшификациите щяха да бъдат сигурно 5 пъти по-големи. През 1981 г. министърът на финансите и директорът на БНБ съобщават, че икономическата информация на всички нива в държавата се фалшифицира", каза още гостът.

По думите му книгата не се препоръчва за соцносталгици, а ако някой иска да я чете, трябва да има чувство за хумор, тъй като съдържа данни, които може да се посрещнат само с усмивка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Уточнете комунизмаКитай скъса с комунизма още през 1978 и именно заради това те са успешни! Когато имаш пазарна икономика, стимулираш частното предприемачество и инвестиции, краен социализъм или комунизъм не съществува - в Китай днес живеят над 4.4 млн. милионери в долари, което ги прави номер едно в света по този показател. Днес в Китай реално има еднопартийна диктатура с нотки на социализъм.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 45, тя тоалетната хартия няма да им трябва толкова в бъдеще на нашенците.
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демократичен мутренски капитализъм имаме в последните 32 години. Радвайте му се, вече имате банани и тоалетна хартия ...
36
4
 
3
 
! Отговори
Червен ДС феодализъм преди 2 години
- това е днес в Бг. Върнати сме назад в развтието си, а цивилизационни натрупвания няма. Държавата е разпарчетосана от феодали, Доган командва а стои в сянка...
35
5
 
2
 
! Отговори
Уточнете комунизма преди 2 години
за когото говорите. китайския има успехи големи, ако нямате нещо против... Ида, те преди десетилетия се отделиха от съветския соц, като поеха по собствен път.
34
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мина и замина. Сега сме с 30% намалени, а много по-лошо идва!.... Тези 30% се спасиха от правешката династия тъй като по негово време от България се излизаше само с изходни визи за Западна Европа. Затова бяхме 9 милиона, защото не пускаха безпартиен да напусне "правешкия Рай"!
33
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунизма винаги води до икономически колапс и всеобща обществена деградация - това са фактите другари. Комунизма е религия за простовати, посредствени и/или мързеливи хора.
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И полуграмотни роми избягаха и няма да се върнат. Може да са полуграмотни, но не са наивни или прости...А те БКП другарите пръщяха от грамотност като "наличните разработки" на Елена Чаушеску. Дипломи с шестици се даряваха на тези които бяха от фамилия на активни борци против "фашизма и капитализма'! Затова в момента нямаме мозъци, шумкарските "аристократи" могат само да блеят, пъъърдят и наторяват!
31
2
 
7
 
! Отговори
Доброто Старо Време преди 2 години
мина и замина. Сега сме с 30% намалени, а много по-лошо идва!
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За БДЖ. То БДЖ вече не става за пътуване, откакто демократите го управляват след 1989 година. За последен път пътувах с БДЖ през 1999 година и съжалих, а преди 1989 всяка година пътувах по няколко пъти с БДЖ.
29
4
 
1
 
! Отговори
морски преди 2 години
И полуграмотни роми избягаха и няма да се върнат. Може да са полуграмотни, но не са наивни или прости...
28
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко се обезцени живота на човек до днес? Хората отдавна загубиха човешкото в себе си. При "трима българи-чета с предател" е разбираемо, за жалост......А по времето на правешкия шмекер се топяха кой с каквото може за да се хареса на партийната структура! Лицемерието и наглостта са си същите като през онова време. Най много се клюкарствсше в службата само и само началника да бъде спечелен!
27
1
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Цитат: През 1981 г. министърът на финансите и директорът на БНБ съобщават... >>> През 1981 БНБ няма директор, а има председател и това е Веселин Никифоров. В цялата история на БНБ има само един директор на БНБ - през 1883-1886 година директор на БНБ е бил Иван Гешов. Всички останали са управители, управляващи или председатели на БНБ. Толкоз за достоверността на написаното от Лилков.
26
2
 
10
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Това е първа серийка-https://eurocom.bg/show/bulgariia-koiato-sugradihme/12845.Филмчетата са правдиви и интересни.Много странно ,тогава нещо не виждах хората да ровят в кофите за *** с цел прехрана,в свирепа конкуренция с бездомните кучета.Банани имаше през цялата година в показните магазини,но българина чакаше Нова година,за да ги купи на половин цена.Месото беше българско,а не 56-гдишно от запасите на Франция или Испания,Нещо отсъствуваха палмовото масло,трансмазнините и други благинки
25
0
 
4
 
! Отговори
Не кради!Поискай! преди 2 години
- надпис върху дърва за огрев наредени на улица.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лилков, що не напишеш как се пътуваше с БДЖ през 80-те и сега? През 80-те бе бързо, чисто, удобно и с вагон-ресторанти или бюфет-вагони. Сега с БДЖ е мръсно, бавно, а за някои от изброените екстри е фантазия.....Да, да, беше но само в твоя необхватен делириум! Вагините бяха също толкова мръсни колкото и сега, пишеше се навсякъде из тях и тоалетните бяха винаги разкъртени и непочистени! Да не бях пътувал през онези "велики" 80те години та да не знам!
23
0
 
3
 
! Отговори
морски преди 2 години
Колко се обезцени живота на човек до днес? Хората отдавна загубиха човешкото в себе си. При "трима българи-чета с предател" е разбираемо, за жалост.
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България,която съградихме"......Да, великата "правешка" България с Корекомите във Западна валута и опашките, режимите на ток и милиционерщина! Всичко беше лъжа и измама!!! Правешкият шмекер ни приравни с африканските републики на "банана"!
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лилков, що не напишеш как се пътуваше с БДЖ през 80-те и сега? През 80-те бе бързо, чисто, удобно и с вагон-ресторанти или бюфет-вагони. Сега с БДЖ е мръсно, бавно, а за някои от изброените екстри е фантазия.
20
2
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
До сравнението/ Има един документален сериал,които периодично беше пускана по "Евроком",другите телевизии не искат да го излъчват.Сериалът се сътои от 30-тина късометражни серии с продължение към 25 минути.Всяка серия е посветена на отрасъл или подотрасъл от икономикаткто:Транспорта,Енергетика,Транспортно машиностроене,Медицина,Медицинско оборудване,Армия,Електроника,Електротехника,Образование,Зравеопазване,Курортно дело и т.н.Заклавието на сериала е "България,която съградихме"