Да помагаш на украинските бежанци - как те се интегрират у нас?

Войната в Украйна мотивира Анна да се заеме с доброволчество
28 дек 2022 10:14, Елка Василева
140

Тазгодишната награда "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет беше връчена на всички активисти и доброволчески организации, работещи в подкрепа на украинския народ.

Анна Багряна е украински писател и преводач. Преди повече от 10 години любовта я води в България и тук тя създава семейство. В годината, белязана от войната в Украйна, наградата "Човек на годината" на БХК беше връчена на доброволците и организациите, посветени на помощта за украинския народ, а Анна бе една от номинираните за доброволческата си дейност.

"Тя е важна, тя за мен беше голяма изненада, защото по принцип аз това, което правя, го правя от сърце, защото усещам, че с това мога да бъда полезна, може би е най-малкото, което мога да направя за своите сънародници, за Украйна, но наистина беше много приятно и го възприемам като стимул да продължавам по-нататък, и още повече да правя неща в подкрепа на нашите хора", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Началото на войната в Украйна мотивира Анна да започне да се занимава с доброволчество и да помага на своите сънародници, които, бягайки от войната, идват тук.

"Помагаме за интеграция, каним българки, за да им помогнем по-бързо да се интегрират, научаваме много интересни неща взаимно и много се радвам, че много българи наистина искрено подкрепят Украйна, и идват при нас с дарения, с отворени сърца, което е много, много приятно. Аз лично като украинка съм много благодарна на тези хора", допълни още Багряна.

Анна отделя цялото си време в помощ на украинските бежанци и е част от няколко организации. Тя помага на украинците, дошли в България, да се интегрират по-лесно.

"При нас има хора, които търсят работа за украински бежанци и доста хора вече си намериха работа в България. Също така с курсове по български помагаме да организираме, имаме доброволци, които идват, българи, които идват и преподават български език почти всеки ден. И на тях съм много признателна, защото наистина това е голяма подкрепа за украинците", коментира украинката.

Анна и други доброволци се включиха преди празниците в коледен базар с автентични украински ястия и сувенири, за да съберат средства за своите сънародници.

"Те имат нужда от илюзорно, но все пак спокойствие, да усетят поне за малко празничен дух. Ние, ако можем да помогнем с това, с удоволствие ще помогнем", категорична е тя.

Заради доброволчеството Багряна няма достатъчно време да пише своите книги, но се надява войната скоро да приключи и да има възможността да представя произведенията си на украинските читатели в родината си.

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
обича своята Украйна толкова много, че дори избяга в България. Alt какво прави любовта?
76
0
 
0
 
! Отговори
agabaga преди 1 година
И нито лев за хората от казана, ***.
75
4
 
21
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Защо не отиват в съседни държави Румъния, Полша, Молдова?Защото там са на палатки и фургони, а не в курортни бази.......Само, че наглият им външен министър това не го споменава.....
74
5
 
25
 
! Отговори
фен(бивш) преди 1 година
УБАВО!!!Но,укрите,КАТО РОМИТЕ,НЕ САКАТ,ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ.
73
2
 
23
 
! Отговори
Български тълковен преди 1 година
речник:"Български"означава избран от народа или назначен от правителството.Такъе ли е "БХК"?Не разбира се,той е на чуждо НПО."Хелзинкски"означава клон на Хелзинкската федерация,която е разпусната на 27.11,2007г,значи клон на нещо,което го няма.Виж,комитет е вярно.Та фантомът БХК избира за човек на годината украинци,които работят за украинци.Защо "БХК"не избере за човек на годината Боян Расате или друг национален представител?Ако го избере ще повяевам,че тази самозвана организация работи за БГ.
72
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май трябва нас да ни еНТЕГРИРАТ !Тия безбожно скъпарски джипки , и облеклата които носят , ме натъжават , колко ПО-ЗЛЕ сме ние , благодарение на 13 годишното управление на герб и шайката им ...БЪЛГАРИЯ НАЙ-БЕДНА И НАЙКОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА ...
71
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо украинците изгориха българското знаме , в центъра на Киев , и в още един град ?Какво прави там Брендо ???
70
5
 
37
 
! Отговори
Бай Лазар преди 1 година
Защо не помагахме на сърбите?! Тръгнали сме да помагаме на хора, които ни ненавиждат.
69
12
 
3
 
! Отговори
Хайл химарс преди 1 година
Га, н, ьо
68
12
 
1
 
! Отговори
Хайл химарс преди 1 година
*** бил работлив, честен и гостоприемен. Ето това е пропаганда.
67
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са по хитри от нашите ромеи които имат права, но нямат задължения а тия и пари имат но на чужда държава са храници хранят ги и на хотели без да си ползват от личните средства
66
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Храни укри да те лае.
65
3
 
31
 
! Отговори
От морето преди 1 година
Интеграция няма да има ,разберете. Поне да им вземем паричките на богаташчетата с лексусите.
64
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е що не бягаха преди,когато собственото им правителство обстрелваше жени и деца или,както те ги наричаха"Ония от Дамбас и Луганск"
63
20
 
21
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
Вчера от зaдните части на Рогозин са извадили шрапнел от френска гаубица Цезар. Рогозин беше тоя русофашист дето щеше да влиза в Париж с танк
62
9
 
31
 
! Отговори
България е с Путин преди 1 година
Трябват ми двама здрави Украинеца да ми чистят гаража и мазето.Заплащането е 2 сухи филийки хляб сутрин и вечер
61
9
 
19
 
! Отговори
до русофилите смърдя преди 1 година
Мирише на Тамян , това ти смърди - тамяна гони антихристи , сатани и изчадия божии .
60
41
 
33
 
! Отговори
русофилите смърдят преди 1 година
Във форума мирише лошо на русофили
59
13
 
37
 
! Отговори
Е? преди 1 година
Щом видях БХК ,спрях да чета на момента!
58
5
 
41
 
! Отговори
ДО 68 преди 1 година
О.к съласен съм,ама нещо да кажеш за сирийските деца бягащи от войната предизвикана от САЩ? Айде мери с един аршин,като ще помагаме да са на първо място българските деца,а после сирийчета и украинци!