Въпреки промените: Липсват центрове за защита от насилие

Защитнички на правата на жените искат оставката на Рашидов
26

Центровете за защита от насилие в страната са крайно недостатъчно. Данните показват, че такива места за настаняване има в 13 областни града от общо 28.

"Това е голям проблем, за който неправителственият сектор и организациите, които подкрепят жените, преживели насилие, алармират от много години. Това е недостатъчен брой спрямо случаите на насилие, с които ние се сблъскваме. Колкото повече обсъждаме темата, толкова повече жените намират смелост да се обърнат към институции и да потърсят подкрепа", коментира Александра Станкова от Българския фонд за жените в студиото на "България сутрин".

Според нея няма ясна заявка колко нови центрове трябва да се отворят, в кои места и какъв бюджет се предвижда.

Още по темата
"Статистиката за случаите от насилие все още не е национална. Имаме нужда от такова проучване, от повече кризисни центрове, защото жените пътуват, налага се да изоставят средата си", обясни Станкова.

Представляващата колектива "Феминистки мобилизации" Ширин Ходжева определи гласуваните промени в Закона за защита от домашно насилие като първа стъпка, която ще доведе до разширяването на кръга на случаите, в които пострадали хора ще могат да се възползват.

"Оставаме с горчив вкус в устата от срока от 60 дни. Нашият призив е всеки, който е в насилствена връзка или преживява насилие, да не чака този срок. Във всеки момент, в който пострадалият усети, че това е нетърпимо, да се обръща. Важно е да даваме граждански натиск към властимащите", настоя Ходжева.

Събеседничката ѝ също изрази мнение, че тези 60 дни не трябва да са сигнал, че една жена, която преживява насилие, трябва да чака този срок преди да потърси помощ.

"Терминът "интимната връзка" е предложен от редица експерти, които са участвали в създаването на законопроекта, което е продължило 12 години. Дефиницията е съобразена с европейските стандарти", изтъкна още Станкова.

Пред Bulgaria ON AIR
гостите коментираха и нецензурните думи на Вежди Рашидов вчера в парламента.

"Моето усещане беше яд, ярост. Ние бяхме приключили нашето събиране пред НС, не се сдържахме и отново отидохме с твърдото решение, че г-н Рашидов трябва да подаде оставка като народен представител. Докато от най-високата трибуна в България чуваме женомразка реч и такива изказвания - няма как да търсим промяна в обществото", изрази позиция Ходжева.

Станкова определи изказването му като "унизително за жертвите, преживели насилие". "Опит за унижаване на техните усилия. Разочароващо е, Вежди Рашидов трябва да си подаде оставката не само от комисии, но и като народен представител", категорична е тя.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо трябва да затварят жертвите, а не насилниците? Има си центрове за насилници - затворите. Прибери насилника, за да не криеш жертвата.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Срам ме е, че живея в такова общество!!!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Правите ми протести против смъртната присъда и против суровите наказания. Кой има повече права? Изнасилвачите и убийците или хората пострадали от тях? Ходете питайте децата в гробовете дали имат право някой да ги убие на пътя!!! Или питайте момичето, което нарязаха като животно дали чуества, че има права? Да питаме и Милен Цветков както мисли по въпроса?
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И затворите ни не са затвори. Като си престъпник да те изпратят на тежка физическа работа да копаш ниви и хем може земеделието да потръгне хем може и да се замислят останалите дали си заслужава да крадът, бият и прочее. Да ходят там да копат като им е толкова акъла!!!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Виновна за всичко е държавата ни. Докато няма нормални закони и все още мутри от сорта на синове на политици, прокурори и прочее с пари вилнеят и трепят хора няма как да се оправи. Колкото и да не искате да повярвате ни трябват сурови закони за престъпниците... а не стачки платени от този и онзи против. Казвате ли НЕ на суровите закони реално казвате да на престъпленията. Ако имаше смъртно наказани щеше ли да има толкова изнасилвания, тежки побоища и саморазправи? Щеше да има но по-малко.
18
1
 
0
 
! Отговори
До 19 преди 9 месеца
Насилието в България дойде с американските кървави филми
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Насилието в България не дойде след 1989. Идва от Турция, идва от Раша, просто никой не говореше за него от срам и какво ще кажат хората. Проблема никога не е в жертвата, колкото и да те провокира някой, начина по-който отговаряш на това зависи от теб и от интелекта ти (или липсата на такъв). Кроманьонеца бие, човека води разговор и се аргументира
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Цени срещу мъже.Разделяй и владей.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така е искахте да сме американци взехме американският модел и сега търпете домашно насилие и убиства
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Уважаеми родни некодърници, с харвардски спилециализации и без, ако толкова не знаете как да формулиране един закон, препишете го от някоя западна, развита демократична страна.Иначе, колкото и добър да е един закон, той ще е само на хартия, докато Бай ***, независимо какви титли и позиции в обществото да има, си живее още в миналия век, в мислите си за закона, реда, морала и отношението си към по-слабия, към жените.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Превод: Дайте ни пари! Относно Веждито, той оставката трябва да си я подаде и да го затворят за всичките простотии дето направи в министерство на културата. Това златно съкровище на кого ли не го даде да го излага без пари и нищо не докара в нашите музеи да видим от света. Но за това дето каза не заслужава да си даде оставката, щото беше прав! Насилието се наказва в закона и няма значение от какво естество е, проблемът е съдебната система и прокуратурата, че търсят леки присъди!
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Феминистките не решават проблема, те са част от него! Фанатици които делят на хората на два враждуващи лагери в случая жени срещу мъже, не могат да предложат нищо разумно. Какво е това интимна връзка, как се доказва, от кой точно момент започва да се счита, че е налице такава връзка? Меко казано слабоумени законови промени, обречени на провал в съдебната практика. Много по-ефективно би било да се въведе бърза процедура по издаване на ограничителна заповед и тежки наказания при нарушаването й.
11
3
 
5
 
! Отговори
Бг мама преди 9 месеца
Ввждичката право каза че сега всички к**и ще станат холивудки и ще почнат да се сещат че преди 20 години са били изнасилвани!
10
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Това не е приоритет на управляващата сглобка! Приоритет са туристите от Украйна добре маскирани под формата "бежанци". В моя град цяла болница беше закрита, за да се открие като безплатен туристически обект за...." украински бежанци"!
9
0
 
3
 
! Отговори
До една жена преди 9 месеца
Напротив общините предоставят имоти за кризисни центрове, държавата ги издържа със субсидии.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искам и закон с възможно най-строги наказания при злоупотреба от страна на жените!
7
2
 
8
 
! Отговори
ахааааа преди 9 месеца
Ето я истината! НПОта да увиснат на държавния бюджет. За това е цялото пищене....
6
8
 
0
 
! Отговори
една жена преди 9 месеца
До Анонимен 4 Тези НПО първи направиха такива центрове, без да им плаща бюджетът. Колкото и да са ни неприятни, в случая вършат полезна работа. Проблемът е с охраната, защото насилникът не се примирява с бягството на жертвата. Търси я, за да я върне или убие. Даже е нужно нещо, като програмата за защита на свидетели в САЩ - да ги преместят в друг град и да им сменят имената, ЕГН-та.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако имахме нормално образование и култура, това изобщо нямаше да се случва!
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какви центрове, какви глупости за лапане на едни НПО пари, които после да прехвърлят на държавата и ще падне крадене?! Просто съберете бюджет и сключете договор с хотели, които ще дадат най- добра цена с конкурс и като има проблем- пускате жената или мъжа в хотела и му плащате сметката за няколко дни, докато има нужда!