Нотариуса имал в София затворен частен клуб за висши магистрати

Влизало се само със специални карти
3 фев 2024 14:00, Петър Бойчев
166
Нотариуса имал в София затворен частен клуб за висши магистрати
Снимка БГНЕС

Застреляният в сряда вечерта в София Мартин Божанов - Нотариуса беше собственик на затворен частен клуб за магистрати в София. Това обяви пред bTV Николай Стайков, разследващ журналист и съосновател на Антикорупционния фонд.  

"Трети ден не съм чул от прокуратурата това, с което Мартин Божанов беше най-известен през последните години – той беше собственик на един затворен частен клуб за магистрати много близо до Специализираната прокуратура (закрита преди близо две години - б.р), където се ходеше със специални карти за достъп. Използва се за неформални връзки с магистрати от средно и високо ниво“, твърди Стайков.

Пак Стайков и АКФ осветиха и самия Мартин Божанов - Нотариуса, като името му се появи в разследването на "Антикорупционния фонд"(АКФ) за ресторантьора Веселин Денков. В него бяха излъчени записи на разговори, които Ивайла Бакалова - жената, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста след задържането му през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които са необходими, за да бъде пуснат арестуваният - най-малко 100 000 евро. Един от споменатите в разследването е именно Мартин Божанов.

Той е човекът, който свързва Бакалова с адвокат. В първата част на разследването Божанов е записан по телефона. В разговора се чува, че той казва: "Всичко знам по това производство, знам показанията на свидетели, всичко ми е ясно по него. Но има хора, които лежаха по две години и половина в ареста и твърдяха, че са невинни. Идеята е да видим дали може да помогнем. Ако се лутате само, че той е много невинен, а съдът е много натиснат, тогава ще се въртите в този омагьосан кръг и той ще си стои вътре..."

Обяснява и колко могъщ е  Специализираният съд, след като Бакалова казва, че е говорила и с посолства: "Искам да знаете, че този съд изобщо не го интересуват посолствата, но може да събере и посолствата при него и да им гледа мярка и на тях. Много е сложна ситуацията. Този съд е държавата. Никой не може да се меси във вътрешните работи на държавата и на съда. Съдът утре може да вземе и посланика и да му гледа мярка и на него".

Божанов тогава дава интервю на Николай Стайков. В него мъжът, който е известен и с прозвището Нотариус, без да е бил никога такъв, се представя по следния начин: "Занимавам се с търговска дейност и консултантска. Консултирам множество юридически и физически лица по всякакви въпроси. От това как да аранжират градината си или дома си, до това към кой евентуално адвокат да се обърнеш и така нататък".

Сега Стайков твърди, че въпросният клуб за магистрати се намирал в столичния кв. „Гео Милев“ и в него ходили висши и антикорупционни магистрати „При мен стигна, след като осветихме „Осемте джуджета“. Ние видяхме едно затворено заведение с тъмни стъкла, но това е абсолютно потвърдено и призовавам прокуратурата и следствието да си свършат работата и да установят кои са били магистратите с карти за достъп до заведението на Мартин Нотариуса“, каза журналистът в АКФ.

Към момента МВР няма задържан и дори няма заподозрян за разстрела на Мартин Божанов-Нотариуса. Тялото му бе намерено близо до автомобила му в затворен жилищен комплекс, който се намира на "Горнобански път". От думите на висши фактори в МВР излезе, че разследващите нямат към момента дори някакви основни версии. Засега е установено, че е застрелян с един изстрел в главата, вероятно от оградата, но отвън на комплекса.

Появиха се информации, че след разстрела разследващите са направили претърсвания на над 20 адреса, както и че били открити документи за собственост на скъпи имоти зад граница, После се оказа, че става дума за Гърция и засега със сигурност само за един. "Мартин Божанов е имал имоти в Гърция. Колко - ще установим коректна цифра. Имаме данни за един, който е с големи мащаби", обясни шефът на СДВР Любомир Николов.

„Институциите да не се ровят да търсят документи и някакви щуротии, а да хванат да разследват убийството на мъжа ми“, призова Гергана Божанова, съпруга на застреляния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
0
 
! Отговори
Обективен преди 3 месеца
Николай Стайков - журналист от фонд за антикорупция са изпратили писмо до всички председатели на партии в парламента да се създаде комисия за разследване на случая с влиянието върху магистрати. Клуба на Нотариуса се е казвал SS което означавало Съдебна Система.
138
1
 
0
 
! Отговори
Лулу Уайт преди 3 месеца
Намерихте ли записите от скритите мини камери и микрофони?
137
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много се радвам че не е жив,пия за неговата смърт,трябва повече такива издания да приключват така..
136
1
 
17
 
! Отговори
жена манекенка преди 3 месеца
и служител на службите.ами как стават тия работи?тоя се е чувствал напълно недосегаем
135
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Евала,че с го гръмнали този. Дано скоро има още разчистване на кoчината
134
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Неговите приятели маагистрати са го поръчали на една такава среща. Всеки е дал по хилядарка-две на техен друг такъв приятел като Нотариуса. Може би се казва Брокера или Жокера.
133
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Границата между престъпниците и опазващите реда е толкова тънка, че вече не е ясно има ли добри и лоши или само лоши...
132
0
 
18
 
! Отговори
Гео милев преди 3 месеца
Да и го охраняваха от НСО служители правеха се партита с много жени няма да уточнявам и затваряха улицата цялата улица и сега е опасана с камери
131
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жена му казала,че се прибрал от работа и излязъл за храна за дома,значи е работил нещо щом се прибрал към 19 часа,а за да има 200-300 имота за които да отговаря значи е имал кантора в която работел да прави сметки и срещи най- вероятно ЧСИ-ловец на глави на длъжници щом тъй представял своите връзки.
130
0
 
41
 
! Отговори
Няма такава държава преди 3 месеца
Колко ли подобни клубове като този на Нотариуса и на Пепи Еврото /Седемте джуджета/ ,продължават да работят на пълни обороти?Магистратите вече си имат собствени хотели в Гърция и Дубай ,където приемат пачките.Естествено МВР ,ДАНС ,КПКОНПИ и Прокуратурата не знаят нищо.
129
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еха, как умря мутрата и на следващия ден почнаха да разкриват разни работи. Къде е Пеевски да каже нещо?
128
0
 
23
 
! Отговори
Ами какво да преди 3 месеца
каже човек,освен "Голямо браво", за "уж,независимия,честен и справедлив" български съд!!!Те парите не миришат,а най-вероятно във въпросният частен клуб е имало и стаи за отдих с компаньоки,за "отрудените" магистрати?!?Всичко точно,готови сме за Шенген отвсякъде,ако тоя не го бяха гръмнали и нашите управници бяха завели в клубът му някой от еврокомисарите,където да бъде "обслужен" с всичките му екстри,до сега да са ни приели в Шенгеня,че и да сме забравили!?!
127
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мъка баце! Гледайте - продажни медии (трият по поръчка неудобните постове), Крадливи политици, назначени от Посолството (чакаме да видим как 95% от изборите са фалшифицирани), Такива като Нотариуса (вероятно очистен, за да издаде тия над него)....
126
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това са съвременните ,,хъшове" съзаклятници.Не ги съдете.Събирали са средства за бъдещата революционна дейност.Всеки каквото има да даде.Повечето се оказва , че носят приспивателни и упойващи инжекции за ранените в бъдещото национално въстание За сега толкоз...не ги съдете.
125
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Естествено! Във властта са за далаверата. Но идва Видов ден!!!
124
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 122...Не им е стигнало времето да работят за държавата в държавните учреждения и са продължили да работят за нея в частния клуб на ,,Натариуса".Там всеотдайно извън работно време са обсъждали въпросите със сигурността, просперитета на младите и икономическия възход на Родината.Чели са поеми ,стихове от Пеньо Пенев и Радой Ралин.
123
1
 
16
 
! Отговори
Манолски преди 3 месеца
Нищо няма, пратиха го да си говори с Господ само с един костюм.
122
1
 
13
 
! Отговори
Ха преди 3 месеца
Институциите да не се ровили в имотите им .
121
0
 
22
 
! Отговори
дедо ви преди 3 месеца
тоя е създаден от някой , него търсете ! а съпругата му няма начин да не знае с какво се е занимавал , така че да не се прави на ощипана мома на хорото . чак па не знаела че имал много имоти хахахаха
120
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Случайно , този човек да не би да е бил водил дейност по времето на Бойко Методиев Борисоф.Защото ние всички живяхме тогава , в управлението на ГРАБ спокойно в ред.Нвмаше ,,хаос" и корупция.Живеехме спокойно и почти нулева корупция.Жадуващи всеки миг да влезем в ЕС.