Само 25-30% от туристическите обекти са достъпни за хора с увреждания

Хората с увреждания в България са около 600 хиляди души
4
Само 25-30% от туристическите обекти са достъпни за хора с увреждания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не повече от 25-30% от туристическите обекти в България са достъпни за хора с увреждания. Това сочат данни на Българска асоциация по рекреация и туризъм (БАСТ).

Плажовете са длъжни да осигурят достъп на хора с инвалидни колички, "но ако не го направят, не им търсят отговорност", казва Митко Ангелов - експерт в Българската асоциация по рекреация и туризъм, пред БНР.

Според него се прави все повече – достъпни екопътеки, достъпни плажове. Нещата се променят, но бавно, отчита той.

"Не са много цветущи нещата", признава Ангелов. По думите му, има разписани стандарти за достъпност на хотелите в България.

"Хотелите на много места вече разполагат с такива стаи, обособени за хората с увреждания. Както и по бензиностанциите вече се наблюдава", посочи той.

Експертът допълва, че не санкции, а стимули и промени в нагласите на обществото биха довели до подобряване на достъпността на туристическата среда.

"Санкциите са твърде незначителни, за да накарат един предприемач, построил хотел, да се съобрази. По-скоро би си платил глобата, ако не желае да построи достъпен обект", смята Ангелов.

Хората с увреждания са сред групите, които генерират добър финансов поток за туризъм и ако достъпността е на по-добро ниво, повече хора ще пътуват, отбелязва още Митко Ангелов.

Не може за 20 години да се променят нагласи, градени в продължение на 50 и повече години. Тези хора станаха видими и са сред нас едва в последните десетилетия на прехода, коментира той в сравнителен план отношението към хората с увреждания у нас и в чужбина.

Като основен дефицит Ангелов очертава непознаването на проблемите на хората с увреждания и специални потребности.

По последни данни, хората с увреждания в България са около 600 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: хораувреждания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 3 месеца
Виждал съм бетонни подстъпи към обекти,специално конструирани (лят бетон) за инвалиди.В повечето случаи метър височина на метър дължина,с наклон от 90 ,непревземаеми от автомобил 4х4,камо ли от инвалидна количка.Все съм се чудил,как ли аджеба ще се добере завалията до желания обект и с каква мощност на батериите,трябва да са тези колички,или колко човека трябва да добутат ръчната такава?!
3
3
 
5
 
! Отговори
запознат преди 3 месеца
Инвалидите са голяма напаст - не стига, че не внасят данъци, ами само привилегии ползват.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И за бачкаторите са недостъпни - 800 лв. заплата стига само за салам народен :)))
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва връх Мусала и връх Вихрен да бъдат достъпни за хора с инвалидни колички. Нали така?