БСП атакува промените в НПК пред Конституционния съд

2 от параграфите били в противоречие с конституционните норми
14 май 2010 14:55, Красимир Ангелов
56
БСП атакува промените в НПК пред Конституционния съд
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на Коалиция за България внесе искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционни текстове от новия Наказателно-процесуален кодекс.

Под документа стоят подписите на 60 депутати, като възраженията на социалистите се отнасят до няколко поправки направени в НПК преди по-малко от месец.

Според опозицията два от параграфите на приетите промени в НПК са в противоречие с конституционни норми.

Други два пък не съответстват с международни договори, по които държавата ни е страна.

Dnes.bg припомня, че в началото на април президентът Георги Първанов върна отделни текстове от НПК, отнасящи се до възможността съдията или прокурорът по делото да назначават резервен защитник, дори подсъдимият да не е съгласен с избора, както и до опцията осъдителната присъда да се основава само на данните от СРС и показания на анонимен свидетел.

Още по темата

На 21 април със 131 гласа депутатите отхвърлиха ветото на президента Георги Първанов на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.

След продължили близо 3 часа дебати народните представители решиха да гласуват закона във вида, в който го одобриха окончателно на 25 март.

Последва ответна президентска реакция и Първанов поиска от Конституционния съд да обяви за противоконституционни текстове от Наказателнопроцесуалния кодекс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Явно четеш избирателно. Проблемът не е толкова в кражбите (или както го наричат в ЕС - отклоняването), а в това, че България няма (сега още по-малко) нужния административен капацитет, за да усвоява средствата от ЕС. А щом ползваш два езика, тогава трябва да знаеш, че има други страни, които са шампиони по отклоняване на средства от ЕС. Никога нещата не са еднозначни.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Знаят че може да попаднат в затвора, и за това не са доволним от нпк.
33
1
 
3
 
! Отговори
kraSS UK преди 13 години
Ама тоя Анонимко No 26 много прос бe !
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За 20 години се създадоха закони, съгласно които престъпниците имат всякакви права, пострадалите граждани нямат никакви права и не може да бъде осъден нито един измамник, с изключение на кокошкарите. Сега в защита на мутри и престъпници Гоце наложи вето, а комунисти и турци искат отмяна на закона за спиране на безкрайното отлагане на дела и други финтове. Ясно е, че така искат да опазят себе си, тъй като стоят зад измамите, дрогата и организираната престъпност и пазят поставените им лица.
31
1
 
1
 
! Отговори
&&& преди 13 години
Няма смисъл,ES si varши работата и то много добре.Фанатиците правят коалиция с фанатиците,ама и на тях им вижда края.България не заслужава да е най бедната държава не само в ES no i в Европа (след Албания)
30
1
 
3
 
! Отговори
za 29 преди 13 години
Често си мисля, че е време за нов 9-ти Септ. с тази разлика, че на прицел ще е нова буржоазия, която по ирония на съдбата е червена.....
29
2
 
3
 
! Отговори
&&& преди 13 години
И са по опасни от фанатиците!!!До тук бяха,сега е време да си върнът откраднатото
28
3
 
12
 
! Отговори
&&& преди 13 години
Говоря френски и английски,и влизам в всички международни медии и ги чета!!!ES sprq parite на БГ заради нарушения (кражба) от високи политически нива!!Това което прави Борисов е съгласувано с ЕС,дори по нейна поръчка и комунистите го знаят,така че ти ако си от крадливата група,имаш основание да се притесняваш и негодуваш.Твой проблем
27
0
 
3
 
! Отговори
за 24 преди 13 години
Някой хора полючават духовни ***, като ги крадат ''техните'' .......
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чия простотия? Ако искаш да минеш за начетен и знаещ, не говори празни приказки, заучени фрази, а размърдай сивото си вещество (доколкото го имаш), намери съответните факти (има и Евростат), анализирай ги и тогава се опитвай да правиш някакви заключения.
25
1
 
2
 
! Отговори
до 23 преди 13 години
МНОГО ТЕ ХАРЕСВАМ КАК ПИШЕШ , УМНО ...ПРОДЪЛЖАВАЙ ТАКА РАДВАМ ТИ СЕ :-)))
24
3
 
5
 
! Отговори
&&& преди 13 години
Простотията няма граници!!Абе ES vi sprq парите и ви каза в очите че политиците крадят,ти ги защитаваш!!Ти ако си мазохист,БГ народ не е
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато се освободиш от тези клишета, евентуално може да установиш, че тази част над раменете ти има и друго предназначение - да мисли. Но по-вероятно е нищо да не установиш. Има все пак някакъв шанс. Пробвай.
22
7
 
5
 
! Отговори
НИКИ преди 13 години
ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ ДА РАБОТИТЕ НАЙ НАКРАЯ...НЕ ДА КРАДЕТЕ ....ВИЕ ЕДВА ЛИ НО ДЕЦАТА ВИ СЪС СИГУРНОСТ....СМЕШНИЦИ
21
6
 
7
 
! Отговори
НИКИ преди 13 години
СТРАХ ГИ Е МРЪСНИТЕ КОМУНИСТИ ДА НЕ ВЛЯЗАТ В ЗАТВОРА...ТОВА ИМ Е ЦЕЛИЯ ПРОБЛЕМ...МЪЧНО ИМ Е ЧЕ ВЕЧЕ НЕ СЕ ГРАДЕ В ТАКИВА МАЩАБИ......СМЕШНИЦИ
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако Бай Тошо беше жив,щеше да гледа с насмешка на всичко ставащо в парламента и да си каже "Искаха демокрация,дадох им я ,но май първо трябваше да им какво е демокрация"!
19
5
 
7
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Ситуацията в БСП започва да наподобява на онези дни когато се криеха в парламента от народната любов изразяваща се с хвърлени камъни,бутилки а те пееха "Боят настанааа тупкат сърца ни.."....само където вече не ги замерят с камъни а държавата си влезе в ролята и им потърси отговорност за безчинствата, да така ми хоресват уплашени, разбира се по ще ми харесват в килията, но има време и това ще стане надявам се!
18
3
 
4
 
! Отговори
една преди 13 години
Много си прав. Жалкото е, че малцина го осъзнават това!Колко наивно се радва народа, ама явно докато не стане фатално късно, никой няма да се усети... :(
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само не бъркай ЕС с България. И още нещо, това, че някой нарича някого крадец, не означава, че това е така. Има си установен ред (включително и в ЕС), по който това става факт. Иначе и аз мога да кажа, ако с нещо не ми изнася, че си крадец и толкова. А дали е така? Да не говорим, че у нас много често се получава - крадецът вика - дръжте крадеца.
16
5
 
9
 
! Отговори
&&& преди 13 години
Всички трябва да разберат че нещата се промениха.В ES ima telefoni безплатни където може да дадете сигнал за наръшение от каквото и да е естество.Трябва да се знае че всеки гражданин както има права така и задължения.Всичко което прави Бойко се знае в ЕС.Това е единствения начин да влезнат в затвора крадците които ограбиха БГ народ.Да му мислят БСП,ДПС и Симеон