"Големият енергиен шлем" ни струвал 1 млрд. лв., засега

Сините искат акция срещу енергийния октопод у нас
22 юни 2010 17:00,
187
"Големият енергиен шлем" ни струвал 1 млрд. лв., засега
Снимка: БГНЕС

Един милиард лева струва на българския потребител анексирането договорите с Русия за доставка на природен газ.

Сметката е на СДС, които предоставиха на журналистите и таблици за нарастването на цените. Лидерът на партията Мартин Димитров разясни, че договорът на Евгений Бакърджиев от 1998 година е бил на значително по-ниски, фиксирани цени.

Анексът на Румен Овчаров обаче е направен така, че доставките за нас да са на пазарни цени.

Тогава Овчаров разясни, че "големият шлем" осигурява доставките за България до 2030 година.

"Нищо от това обаче не се случи. Договорите изтичат, а руснаците използват ситуацията, за да извиват ръцете за проекти като АЕЦ "Белене" и "Бургас–Александруполис", анализира Димитров.

Как се отразява всичко това за българските домакинства? Парното ще поскъпне между 15 и 20%, газът за битово потребление – с 30%, ще бъдат увеличени цените на всички останали стоки. Всичко това – само след седмица, от 1 юли.

Това даде основание на Мартин Димитров да нарече президента Георги Първанов, бившия премиер Сергей Станишев и бившия министър Румен Овчаров "тройната коалиция в енергетиката".

"След първи юли можете да си служите по един портрет на тримата вкъщи, за да знаете заради кого ще плащате 30% повече", заяви Димитров.

СДС призовава правителството да покаже ясна и категорична позиция по отношение на енергийните договори с Русия. Димитров поиска разследване, което да уточни къде са потънали 2-та милиарда, които до момента са похарчени за АЕЦ "Белене".

Той уточни, че никъде в Европа не съществува държава, която да е започнала проект за атомна електроцентрала, да е вложила толкова много пари и после да обяснява, че няма финансиране.

"Това е все едно да построите мазето и да кажете, че нямате пари за къща", даде пример Мартин Димитров.

"Време е цялата държавна машина да тръгне срещу енергийния октопод, за да бъдат освободени българските граждани от безизходицата да плащат все повече за все по-некачествени услуги", каза още синият лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
0
 
! Отговори
гмо преди 13 години
Чернобил навярно е бил замърсен от някой ТЕЦ?
177
0
 
0
 
! Отговори
гмо преди 13 години
И не ми говори за СО2, щото ще станеш за смях! С новите сероочистващи технологии, от комина на ТЕЦ излиза СО2 и Н2О. Аотносно замърсяванията, не знам къде са най-мръсните градове в България /предполагам са София и Пловдив, но причината не е в ТЕЦ/, но знам кой е най-замърсеният град в света - намира се в Украйна и се нарича Чернобил!
176
0
 
0
 
! Отговори
гмо преди 13 години
180 и 182- Неграмотници *** -И как според тебе работят ТЕЦ с тези "***"? "ТЕЦ-не могат да задоволят нуждата от енергия"!?!?!???- през годините блокове в ТЕЦ бяха спирани в периоди с по-ниска консумация, за да може АЕЦ-Козлодуй да оправдае съществуването си! И наистина, според всякякви независими статистики и доклади енергията от ТЕЦ е по-евтина от АЕЦ, само нашите мошеници по нагласени сметки докарват, че видите ли, в България била по-евтина... А за договора от Киото ме боли оная работа!
175
0
 
0
 
! Отговори
До ГМО глупака преди 13 години
Първо виж качеството на въглищата, за които претендираш, демек, нямаш висококачествени, а ***. След това прочети договорът от Киото, за да видиш какви глоби ще плаща БГ за замърсяването на въздуха. Виж къде са най - мръсните градове в БГ и защо? ТЕЦ - не могат да задоволят нуждата от енергия. Децата ти ще плащат 3 пъти по - високата цена от 1 - ния за 30 г. напред, заради *** сключили неизгодни договори! Аман от неграмотници!
174
0
 
0
 
! Отговори
гмо преди 13 години
***, имаме запаси от въглища за 150 години.
173
0
 
0
 
! Отговори
Неграмотници преди 13 години
Този *** Димитров, хем нагъл, хем ***. Какви глупости пишете за ТЕЦ - овете. Нямаме въглища, замърсяват въздуха и ще плащаме глоби. Единият ТЕЦ, който го продадоха на приятелите ви от САЩ, сме длъжни да купуваме от него на 3 - но по - скъпа цена за 30 г. и децата ви ще плащат тъпотията. Костов съсипа енергетиката, спря Белене и сега ще ни излезе през носа с новите цени. На снимката турбо мазния *** Димитров да млъкне, предатели, и децата ни ще им плащат ибрикчииството!
172
0
 
0
 
! Отговори
генади преди 13 години
По целия свят /също и в България/, енергията от ТЕЦ реално е по-евтина от АЕЦ! Обратното твърдение е стъкмистика и пропаганда! В общи линии в цената на тока /официалната/ от АЕЦ "Козлодуй" се включват само оперативните разходи /заплати и пр./, а например строителството на складове за отработено гориво, както и безкрайните модернизации, се поемат от други бюджети. Така по системата 'Лява ръка - десен джоб" на великия съветски академик Нагласенко, и по методиката на японския професор Нагоди-Го, се "доказва" ниската цена на тока от АЕЦ-а...
171
0
 
0
 
! Отговори
генади преди 13 години
Имаме си въглища, имаме си мини, имаме си ТЕЦ-ове, те могат да дават предостатъчно енергия! И ако трябва да се строят нови мощности, то нека да са ТЕЦ! Трябва да осигурим хляб за нашите работници! Не искам да хрантутим руските пияндурници, нито да пълним джоба на дебелогъзите прасета от "Риск Инжинеринг.
170
0
 
0
 
! Отговори
генади преди 13 години
Руски реактори, с руско оборудване, с руско гориво. Я стига глупости! България има огромни запаси от въглища! Български ТЕЦ-ове /голяма част от оборудването им може да се произведе в България/ползващи български въглища, добити от БЪЛГАРСКИ МИНЬОРИ! Това е истината!
169
0
 
1
 
! Отговори
Не щем АЕЦ най-умнит преди 13 години
Един *** въпрос.Защо всички искат да имат собствена енергия,ние не искаме?Ние ли сме най-умните?
168
0
 
0
 
! Отговори
outsider преди 13 години
Не можем да очакваме от Русия да ни продава газ по занижени, а не по пазарни цени. Ако сегашното правителство счита, че договора е неизгоден, защо не го прекрати? Истината е, че нямаме друг доставчик на газ, а и по времето, когато е подписан този договор също нямахме. Договорът осигури доставката на газ по цени, които са приемливи за доставчика, иначе просто можехме да имаме договор, но да нямаме газ.
167
1
 
0
 
! Отговори
ТОДОР преди 13 години
Аз нямам нищо общо с негодниците Тодоровци,нито Живков,нито Славков,а просто нося хубавото българско име Тодор.Но темата беше интересите на страната ни и това,че за пореден път интернационалните *** от БСП-Овчаров и Гоце Първанов са ги предали.Лошото в случая е ,че от това предателство ще страдаме всички ние,независимо от убежденията си.Затова когато има избори би било редно да гласуваме за държавници като Костов,които винаги са защитавали интересите на България!!!
166
0
 
0
 
! Отговори
ПАК НЕРАЗБРАЛ преди 13 години
ДО 172...ПРОЩАВАЙТЕ ВИЕ ТОДОР ЖИВКОВ ЛИ СТЕ ИЛИ.......С Л А В К О В
165
1
 
1
 
! Отговори
ТОДОР преди 13 години
Дължа задължително да поясня на пак нещо недоразбралите,че Русия никога не е предлагала пари за строежа на Белене.Руснаците предлагаха да ни дадат заем с много висока лихва,а парите трябваше да се вземат от бюджета и пак да плащаме с години ние с вас.Трябваше да ги платим ние и вие и целия български народ,независимо дали ни е промил мозъка изпражнението Слави Трифонов и не можем за какво иде реч или не.А цената на газа беше четири пъти по-евтина при Костов,преди да се намесят предателите Гоце и
164
1
 
1
 
! Отговори
Седерастите нагли преди 13 години
Няма логично обяснение,защо България иска да прецака Русия."няма пари" а пък увеличаваме рейнджърите в Афганистан,това не минава пред Русия.Не могат да кажат друго,защото няма оправдание и причина да не бъдат изпълнени.
163
1
 
1
 
! Отговори
Седерасти нагли преди 13 години
Русия е в правото си да ни вдига и газта и всичко.Заради американските интереси ще нарушим подписаните договори с Русия,ще плащаме милиони обезщетения,ще плащаме повече за газ,само и само на Америка да и е добре.А оправданието... "държавата няма пари" смешно е за мен,а представете си колко смешно и нагло звучи за Русия.
162
1
 
1
 
! Отговори
Седераст преди 13 години
Тоя *** обяснява как нямало перспектива от руска АЕЦ,пък после след време ако се направи АЕЦ с американска техника щяло да бъде мн хубаво...Когато руснаците ни предлагаха пари да я направим беше непечеливша,а сега се търси европейски инвеститор,станал вече печеливш проекта...Няма пари за Бургас - Александропулис,а има пари за рейнджъри в Афганистан...Няма логично обяснение на отказите от тея проекти,ако имаше да го бяха казали.
161
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Накракто казано - 66 години, крадливата партия БКП-БСП, все краде и няма край.
160
1
 
1
 
! Отговори
ТОДОР преди 13 години
Явнострашно е паднало нивото на хората,пишещи по форумите като имам предвид нивото на правописа им и това,че не могат да схванат толкова елементарни неща,които и казал Мартин!!!По времето на Костов,Бакърджиев беше подписал изгоден договор за газа,според които трябваше да го получаваме по 60 ст. до 2012г.Но през 2006г комунистическото изпражнение Овчаров заедно с Гоце Първанов подписаха нов заробващ за България,в полза на Русия договор,според които получаваме сегашния газ на четворно по-висока це
159
0
 
2
 
! Отговори
SAPATA преди 13 години
за 163 Сашо Дончев и "Овергаз" са слугина "Газпром". В негово интервю преди години, сам го каза."Овергаз" е офшорка, която е създадена със парите на "Газпром" и, както каза той, това е стандартна практика за "Газпром". Апропо, с негови пари, Станислав Трифонов се дереше и плюеше Иван Костов в предаването си "Хъшове".