Синдикатите: Дайте ни тук премиера за пенсиите!

Не пускат промените в Кодекса за социално осигуряване
20 юли 2010 14:27,
85
Синдикатите: Дайте ни тук премиера за пенсиите!
Снимка: БГНЕС

Синдикатите настояват за спешна среща с премиера, преди да бъдат гласувани промените в Кодекса за социално осигуряване.

Това заявиха пред журналисти лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата
Те напуснаха заседанието на тристранния съвет, което продължава само с представители на бизнеса и на правителството.

Двамата посочиха, че е необходим референдум за предпочитанията на българите – дали да има увеличаване на осигурителната вноска или повишаване на необходимия стаж за пенсиониране.

Според тях правителството от два месеца отлага дебата по техните предложения за реформа в пенсионната система и сега е наложително премиерът да изслуша техните искания, както и да се вземе предвид мнението на хората.

Тренчев и Димитров посочиха, че дестабилизирането на системата е причинено от непрекъснатото намаляване на осигурителната вноска, включително и от това правителство.

По думите им увеличаването на стажа е прикрито увеличаване на възрастта за пенсиониране.

"Бизнесът не е държавата, защо само него пазим, той с нищо не е съгласен", коментираха от синдикатите.

По-рано днес председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов заяви, че работодателите са склонни за по-плавно увеличаване на осигурителния стаж, но по-добра алтернатива от увеличаването на стажа няма. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: НОИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
18
 
! Отговори
Верка преди 13 години
Да се разберем! Ербап народ сме, ама само пред мониторите! Какъвто материалът-такива и синдикатите! Излязоха учителите да стачкуват-гледахме им сеира. Алчни били, нагли били, за нищо не ставали и пр., и пр. Скочиха на протест докторите-същата народна песен и обич ги заля. Излязоха да протестират пенсионерите-как ли не ги обругахме. Сеирджилъкът ни голям на нас bg-тата, а и бабаитлъкът ни Още много ще теглим: със и без синдикати. Вината е в нас самите!!!
61
0
 
8
 
! Отговори
членчо преди 13 години
Аз не съм упълномощавал никой синдикат да ме защитава.Има достатъчно форуми,нека управляващите да се съобразят с мненията от анкети и други въпросници.Ще имат по-точна преценка за настроенията и вижданията на "електората" (или поне на по-интелигентната част)
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ima samo dva varianta, niski danaci=visok staj i visoki danaci-malak staj..az izbiram nsiki danaci. te shte ostaviat poveche pari v naselenieto za potreblenie, a v biznesa za investicii. namaliavane na staja, e neshto tolkova iztegleno vav vremeto i to kogato po celiat sviat go praviat...kakva e garanciata, che pensiata ti shte e normalna i niama nujda da rabotish dopalnitelno?
59
1
 
12
 
! Отговори
българин преди 13 години
Ако и сега, когато ножът е опрял до кокала синдикатите не направят нещо, означава, че те наистина са хора на всички правителства и тяхното съществуване за последен път ще покаже, че е проформа. Да ама народът вече не вярва. Искат да няма пенсионири. Не се безпокойте хората умират преди да са навършили 60 години, не си давайте зор да увеличавате стажа , съответно и възрастта.Младите не виждат смисъл да се осигуряват, тези над 50 вече са стресирани , болни и обезверени.
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тея синдикати не вършат работа за две стотинки за пред хората големи приказки ако видите по събранията какво става ще онемеете. Как се яде и пие на тумбак от т.н. синдикален чл.вн.
57
2
 
2
 
! Отговори
до Японе преди 13 години
.В Япония пенсия от държавата имат само пожарникарите ,полицаите и още тясен кръг държавни служители.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нямат и БСП и ДПС и ГЕРБ... нямат и ***.... еи за това нямат пенсии и пак са по-добре от нас........
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А при не-демокрацията как беше? плащаш на държавна фирма да защитава права които нямаш.....
54
0
 
1
 
! Отговори
Японе преди 13 години
В Япония няма пенсии!
53
0
 
4
 
! Отговори
знае ли някой преди 13 години
Знае ли някой философията на Синдикатите при Демокрацията. - Това е частна фирма на която плащаш за да ти защитава правата.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще ни стане по-добре, ама друг път.... Само че и синдикатите трябва да са малко по-активни в набирането на нови членове.... Защо синдикатите ги нямаше никакви по строителните обекти по време на големия бум на строителството, нима не им трябваха нови членове?
51
8
 
8
 
! Отговори
Сидникалист преди 13 години
За последен път пиша отговор!За всеки, който е макар и малко по навътре в нещата е ясно, че абсолютно всички длъжности в синдикалните структури са изборни, със съответния мандат! От последния председател на фирмена организация с 3-*** члена, до президента на конфедерацията. Защо не се сменят президентите...ами защото членовете под тях гласуват за тях! Но за да гласуват, трябва първо да членуват! Така че, приказките че някой нещо си е узурпирал са пълна глупост! Аз лично също съм гласувал за единия от тези президенти! И то не защото смятам, че е идеален! Защото, според мен, има една огромна заслуга! Това, че синдикатите в България все още съществуват! Че все още се чува нещо за тях! Но, както писах преди малко, това е до време! Много скоро синдикати няма да има... Дано от това ни стане по добре!
50
1
 
12
 
! Отговори
Petar преди 13 години
Интересно е кои представляват и оглавяват синдикатите - Костадин Тренчев - ,, агент Павлов ", започнал да пише доноси за ДС още като студент, на когото комунистите му изкараха досие на дисидент, напълно нарочно, за да оглави някаква лъжеопозиция.
49
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как може правителства да се сменят, а тия да ги гледаме вече 20 години!
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако говориш за СИНДИКАТИ - ДА! Но тез наш`те са си живи ООД-та! ;)
47
6
 
9
 
! Отговори
Синдикалист преди 13 години
До колкото разбирам, значи, синдикатите са нещо излишно и много лошо! Никой не иска да им плаща членски внос, никой не иска да ги храни, затова по добре да бъдат закрити! И това ще стане! Както е тръгнало, много скоро синдикалъзмът в България ще умре съвсем. То не че и сега не е почти умрял... от синдикатите са останали само централите и се крепят на мускули, работят нещо само по навик, на инат... Само се чудя, дали всички вие, които много държите това да се случи, сте наемни работници?! И дали като такива си давате сметка, че е по добре да имате някаква защита, макар и нескопосана, от колкото никаква?! Дали някой си прави илюзии, че някога работодателя ще се замисли за него, за неговите нужди и интереси, ако не е поставен под заплахата от някакви организирани действия на голямата част от работниците му?! За мен е повече от ясно, че в нито една фирма, в нито един бранш, никога, в България работниците не могат да се самоорганизират, никога няма да излязат на протест, никога няма да смеят да поставят пред шефа си някакви искания! Това съм го изпитал на гърба си! Ще мълчим като риби и ще целуваме ръка! Колкото ни даде, толкова... Иначе ще си лаем по форумите! Колкото да изпуснем напрежението! Дори и тема като тази, в която става дума, че някой се е опитал да заяви на правителството, че да работиш до 70 години е пълна идиотщина, ще останат някъде далеч в миналото! Това е близкото ни бъдеще! Див и брутален капитализъм! Всички, правителството, работодателите, ще си правят каквото си искат, ще ни изцеждат колкото си искат, ще отпаднат колективните трудови договори, ще отпадне всякаква идея за някакви права на работниците! Ще се превърнем в едни роботчета, които да задоволяват нуждите на собствениците на фирмите, а на нас ще ни подхвърлят някакви подаяния, колкото да не умрем от глад или да не се разболеем, щото после няма да сме трудоспособни.... Но...това си е нашата, народната, работническата воля! Никой на никого не може да се сърди за това!
46
1
 
9
 
! Отговори
гражданин преди 13 години
Не ги мислете синдикати те се живеят от търговийки Тези права са им дадени от предишни парламенти за да си живеят спокойно
45
0
 
17
 
! Отговори
Светлана преди 13 години
Има ли тук във форума някой който да плаща членски внос на синдикати.Ако има веднага да си удари два шамара.Тези кой ги хрантути още,що за наглост да налагат мнението си.Не разбраха ли че имат само представителна роля - мълчаливо да участват в разни мероприятия .Чий интереси защитават,20 години членувах в синдикат / беше задължително,чл.внос се събираше по ведомост/ когато се правеха съкращения или се забавяха заплатите те бяха в командировка.Някой знае ли колко членове имат тези синдикати.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Синдикатите гледат само как да угодят на управляващите е да извлекат материална изгода. Например господата Тренчев - "Подкрепа" и Божидар Данев от Стопанската камара са в един и същ борд на пенсионно-осигурителен фонд! Значи на преговори в тристранката сме от двете страни на "барикадата", а в частния живот и финансовия интерес сме партньори! Голяма синдикална "закрила" - няма що! Освен озверели и отчаяни кремиковски работници, не знам дали синдикатите имат други членове
43
0
 
12
 
! Отговори
счетоводител преди 13 години
Боко си име ресорни - Тотю, Дянков, бабата от НОИ. Явно тия искат да ги дават по телевизията и си правят Пи-Ар. 1. къде са *** и имотите на профсъюзите от 1989 г.?2. Къде е членската маса на сегашните профсъюзи?3. Къде бяха когата Масларката *** цялата пенсионна система?ДАЙТЕ МИ ПРОФСЪЮЗИТЕ ЗА ПЕНСИИТЕ!