Кажете "стига толкова" на корупцията, зове Уорлик

С думите си за съда за бедни и богати искал да стимулира дискусия
Обновена: 12 апр 2011 09:50 | 12 апр 2011 09:49,
255
Кажете "стига толкова" на корупцията, зове Уорлик
Джеймс Уорлик не критикувал. Снимка: Булфото

Моята цел не е да критикувам, а просто да открия повод за дискусии по конкретна тема. Не съм имал намерение да засегна когото и да било. Ние искаме да видим силна съдебна система в България.

Така американският посланик у нас Джеймс Уорлик се оправда за думите си, че у нас има две правораздавателни системи – за бедни и богати, за което беше критикуван от главния прокурор Борис Велчев, шефа на ВСК Лазар Груев и от председателя на НС Цецка Цачева.

„Има хора, които не са съгласни с мен, но има и много хора, които вярват, че това, което казах, е вярно и затова това е въпрос, който трябва да бъде дискутиран тук“, отбеляза посланикът пред БНТ.

По думите му в последния доклад на Държавния департамент на САЩ за защита на човешките права по целия свят имало критики, но и много позитивни неща за България. Той отчитал напредъка, постигнат у нас, включително и в съдебната система.

„Да, факт е, че съдебната система е отбелязала напредък, но съществуват все още проблеми и единият от тези проблеми е, че има все още хора в тази страна и които остават над закона или поне вярват, че стоят над закона и обикновените хора го виждат това“, отсече обаче Уорлик.

Според него това са богати хора, които имат политическо влияние и много от тях по настоящем свободно се разхождат по улиците на България. Но всички в страната ни носили отговорност за корупцията. И даде пример с пътните полицаи.

„Толкова пъти съм чувал как обикновени хора са били спирани и как техните коли са били спирани от полицаи, които са им поискали подкуп. Съответно преценяват колата и в съответствие казват 10, 20 или 50 и дори като им дадеш 50 лв., могат да ти върнат обратно някаква сума. Въпреки това знам, че има много честни полицаи и този вид проблем не е само валиден в България, но тук като че ли се приема като нещо естествено“, критикува още Уорлик.

Още по темата

„По някаква причина в България всичко това се приема като нормално и че така функционират нещата, но това не е правилно, тоест не става дума само за богатите и известните, а всички граждани в България трябва да се изправят пред това явление и да кажат: "Стига толкова". И вие трябва да поемете отговорността“, категоричен е американският посланик.

Той беше категоричен, че по никакъв начин не е искал да обиди съдебната система у нас, както и преобладаващата част от съдиите, които „били чудесни специалисти“.

Относно проекта АЕЦ „Белене“ Уорлик заяви, че след аварията в японската атомна електроцентрала "Фукушима-1" ядрената енергетика трябва да бъде преосмислена.

България попада в сеизмична зона и това трябва да се отчете при взимането на решение за строителството на АЕЦ "Белене" или за изграждането на нови реактори в "Козлодуй", каза още посланикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
1
 
4
 
! Отговори
няма проблем преди 13 години
"Русия може да се сърди за американските бази в България на мен." Така президентът Георги Първанов отговори на въпрос на руска медия по време на представянето на книгата му "България в глобалния свят" снощи в московския хотел "Президент". Предисловието към книгата е написано от председателя на Руската търговско-промишлена палата академик Евгений Примаков, който подчерта, че Русия уважава избора на България за членство в НАТО и ЕС.
231
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И американския посланик е поредната голяма плямпаща уста(като г-н Премиера), която може само да лае и дава акъли, но не и да върши полезни дела.
230
1
 
6
 
! Отговори
ГМО нация преди 13 години
Да не забравяме ,че всеки пенсионер е готов да плати хиляди левове за да подкупи съдия, полицай, доктор............та тези хора са наши родители, дядовци, баби.. Та защо децата им ще са по-различни ?
229
1
 
9
 
! Отговори
4 000 000 000 ??? преди 13 години
Само за сравнение ще дам пример с подготовката на строежа на втората румънска ядрена централа, която Румъния възнамерява да изгради - там има няколко инвеститори, но нито един не е руски, а цената е около 4 млрд. евро. Ако си мислите, че Русия не е натискала румънските правителства тя да строи АЕЦ Черна вода, много се лъжете от 2002 г. опитаха и невъзможното в тази посока, но както двата досегашни реактора са канадски модел CANDU 6, такива ще бъдат и новите два реактора. Както се казва, коментарът е излишен.
228
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Казахме. Стига толкова на Уорлик!
227
1
 
8
 
! Отговори
безпартиен преди 13 години
съдебната система е светая светих на цялата управляваща ***,бандити,олигарси,***,журналисти,без нея такава каквато е няма да има чалго,комунистическо,мутренска България
226
3
 
9
 
! Отговори
еволирам преди 13 години
Старнно! Не само започвам да харесвам Уорлик, а и да го уважавам!
225
0
 
4
 
! Отговори
има още преди 13 години
Настойчивостта на НЕК е обяснена от посланик Макълдауни с желанието на компанията да накара проектът в Белене да изглежда финансово привлекателен и да привлече международно финансиране.По това време от RWE (германският партньор, контролиращ 49% от проекта) заявявала, че няма да даде пари, докато не види да се излива първия бетон, което било планирано за декември 2010г.В този доклад Макълдауни разкрива, че още през май 2009г. германците съжалявали, че са се включили.
224
0
 
3
 
! Отговори
има още преди 13 години
Макълдауни докладва още, че в последните дни на кабинета "Станишев" България е продължавала настойчиво да преследва определен от нея срок за светкавично издигане на временни структури на площадката, макар да не е разполагала с план за гарантиране на качеството им. Към края на юни 2009г. "Атомстройекспорт" все още не е предоставил на българската страна пълната Програма за гарантиране на качеството, която се изисква преди да може да се издаде Заповед за одобряване на техническия дизайн
223
0
 
5
 
! Отговори
има още преди 13 години
В коментара си в края на доклада Макълдауни казва: "Прикрити интереси на сегашното предвождано от БСП правителство, на НЕК, на обвързани политици, български енергийни олигарси и руски инвеститори продължават да бутат напред проекта."В текста се казва още, че "белязан с много технически, политически и финансови проблеми, проектът за АЕЦ "Блене" продължава да напредва, въпреки категоричните предупреждения от експерти от проекта за безопасността и качеството му".
222
0
 
6
 
! Отговори
има още преди 13 години
Българите още са "на тъмно" относно подробностите за одобрен от Русия кредит за АЕЦ "Белене". Галина Тошева, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) ни каза, че очаква руският премиер Путин да диктува условията за заема директно на българския премиер Сергей Станишев".Това пише в доклад на американския посланик в София от 7 юли 2009г. във връзка с проекта за втора атомна централа. Текстът на посланик Нанси Макълдауни бе цитиран от "Дневник".
221
2
 
3
 
! Отговори
Ние ли сме най??? преди 13 години
"160 германски града попадат в списъка на рисковите места в страната. Кражби, убийства, търговия с наркотици, нападения над пенсионери - престъпленията там са ежедневие. Някои квартали са смятани за неконтролируеми, пише Дойче веле."
220
0
 
4
 
! Отговори
Валяй Сухой преди 13 години
Продължение на коментара ми под 215: Забележете, казвам който обича Русия, а не който обича България!
219
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз пък ви казавам, че от съда излизат 50% недоволни! Някой да ме обори! Те дали ще кажат добра дума за съда:))))
218
5
 
7
 
! Отговори
пача до 215 преди 13 години
За съжаление този казва истината? Делата на много невинноп острадали българи са нерешени или са манипулирани. но не трябва да допускаме САЩ или Брюксел да ни управляват! Това е пълна ликвидация на народа ни. Истината трябва да се казва, в лицето, независимо каква е тя. Но за съжаление лицемерите янки-мафиоти използуват тия наши недъзи за да ни досъсипят като хора и държава. Но те наши ни предадоха вече? И все се плюят и не знаем кой кому служи?
217
1
 
6
 
! Отговори
teo преди 13 години
НЯМА КОЙ ДА ТЕ ЧУЕ ДЖЕЙМС, ЗАЩОТО ПРОКУРОРИ, СЪДИИ, АДВОКАТИ НАД 45 ГОДШНА ВЪЗРАСТ НЕМОГАТ ДА РАБОТЯТ БЕЗ КОРУМПИРАНИ МЕТОДИ! ГЛАВНА ВИНА ИМА СТРАХЛИВАТА ИЛИ КОРУМПИРАНА ПРАВОСЪДНА МИНИСТЪРКА ПОПОВА, КОЯТО ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА ВНЕСЕ ПРОЕКТОЗАКОНИ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПО ВИСШИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА И МАГИСТРАТУРАТА В БЪЛГАРИЯ!!! ДЖЕЙМС, ТИ ОБЯВИ, ЧЕ "ЦАРЯ Е ГОЛ" - БРАВО НА ТЕБ!!!
216
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бе то цял свят казва стига на американските простотии по света, ама.....:)
215
0
 
10
 
! Отговори
Censor преди 13 години
Само на мога да разбера логиката на онези дето трекат минуси на всичко очевадно! Явно са едни от многото участници в "добре смазаната държавна хранилка" за "богопомазани"! Няма осъден политк /може и да има но сигурно е за клевета :)/, няма осъден мафиот /то май няма разлика с политик/, за разни алкохолизирани олимпийски шампиони-убийци няма да споменавам, за черен жип с предимство пак ще си замълча ... а бе тичайте да гласувате, няма значение за кой ... еднакви са!!!
214
7
 
6
 
! Отговори
Валяй Сухой преди 13 години
Който обича Русия, трябва с възмущение да отхвърля всичко, което казва американския посланик.
213
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
212Що бре! Ти колко дипломати чу да се изказват за американската съдебна система:)))