Кажете "стига толкова" на корупцията, зове Уорлик

С думите си за съда за бедни и богати искал да стимулира дискусия
Обновена: 12 апр 2011 09:50 | 12 апр 2011 09:49,
255
Кажете "стига толкова" на корупцията, зове Уорлик
Джеймс Уорлик не критикувал. Снимка: Булфото

Моята цел не е да критикувам, а просто да открия повод за дискусии по конкретна тема. Не съм имал намерение да засегна когото и да било. Ние искаме да видим силна съдебна система в България.

Така американският посланик у нас Джеймс Уорлик се оправда за думите си, че у нас има две правораздавателни системи – за бедни и богати, за което беше критикуван от главния прокурор Борис Велчев, шефа на ВСК Лазар Груев и от председателя на НС Цецка Цачева.

„Има хора, които не са съгласни с мен, но има и много хора, които вярват, че това, което казах, е вярно и затова това е въпрос, който трябва да бъде дискутиран тук“, отбеляза посланикът пред БНТ.

По думите му в последния доклад на Държавния департамент на САЩ за защита на човешките права по целия свят имало критики, но и много позитивни неща за България. Той отчитал напредъка, постигнат у нас, включително и в съдебната система.

„Да, факт е, че съдебната система е отбелязала напредък, но съществуват все още проблеми и единият от тези проблеми е, че има все още хора в тази страна и които остават над закона или поне вярват, че стоят над закона и обикновените хора го виждат това“, отсече обаче Уорлик.

Според него това са богати хора, които имат политическо влияние и много от тях по настоящем свободно се разхождат по улиците на България. Но всички в страната ни носили отговорност за корупцията. И даде пример с пътните полицаи.

„Толкова пъти съм чувал как обикновени хора са били спирани и как техните коли са били спирани от полицаи, които са им поискали подкуп. Съответно преценяват колата и в съответствие казват 10, 20 или 50 и дори като им дадеш 50 лв., могат да ти върнат обратно някаква сума. Въпреки това знам, че има много честни полицаи и този вид проблем не е само валиден в България, но тук като че ли се приема като нещо естествено“, критикува още Уорлик.

Още по темата

„По някаква причина в България всичко това се приема като нормално и че така функционират нещата, но това не е правилно, тоест не става дума само за богатите и известните, а всички граждани в България трябва да се изправят пред това явление и да кажат: "Стига толкова". И вие трябва да поемете отговорността“, категоричен е американският посланик.

Той беше категоричен, че по никакъв начин не е искал да обиди съдебната система у нас, както и преобладаващата част от съдиите, които „били чудесни специалисти“.

Относно проекта АЕЦ „Белене“ Уорлик заяви, че след аварията в японската атомна електроцентрала "Фукушима-1" ядрената енергетика трябва да бъде преосмислена.

България попада в сеизмична зона и това трябва да се отчете при взимането на решение за строителството на АЕЦ "Белене" или за изграждането на нови реактори в "Козлодуй", каза още посланикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
3
 
6
 
! Отговори
Лилияна Андреева преди 13 години
САЩ получи най-големия подкуп за освобождението ни от СССР : 1/3 от територията , горите , авоарите и държавния резерв на България.
211
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз пък си мисля следното:Уорлик е дипломат и част от неговата работа е да бъде умерен в приказките. Е, след като толкова директно си каза какво представлява БГ съдебна система, значи правете му сметката ако седнем двамата с Уорлик на по една ракия, без камери и журналисти, смятайте какви неща ще разкаже и с какви данни разполага. Защото убеден съм, че ако този човек няма солидни данни в подкрепа на думите си, никога няма така крайно да се произнесе. Може да е всякакъв, но не е глупав.
210
0
 
1
 
! Отговори
aec belene преди 13 години
da ne izpushi i kozloduj che nema da ima topla vodaza rezervata :(
209
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Така американският посланик у нас Джеймс Уорлик се оправда за думите си, че у нас има две правораздавателни системи за бедни и богати"Кво да се оправдава.Прав с ие човека
208
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Винаги ми е било кеф да наблюдавам как моите сънародници изпадат каква дива еуфория когато някой чужденец каже нещо и те веднага го приемат за чиста монета казаното от чужденеца:)))Предполага се вероятно, че той е символ на добротта, честонст, почтеност и добро отношение към всички човешки същества:))))
207
0
 
11
 
! Отговори
жител на БГ преди 13 години
Коментарите на посланника бяха разкритикувани от уважаваните то всички нас -Гл. прокурор/ вещ в нищоправенето/ и от Цачева- приетата от рабфак - без кандидат студентски изпит/ БКП активист/. Защо не питат човека от улицата. Аз лично съм твърдо за казаното от Уорлик . Кредити на богати, услуги за властимащи, различни съдебни решения според човека... Всичко в БГ се управлява от една ***, обрасла с паяжините на корупция и пошлост система
206
0
 
5
 
! Отговори
Censor преди 13 години
Само не разбрах къде точно е напреднало правосъдието ??? Май пълнят сметките си доста успешно ... там са ненадминати така че америкаците мое и да са прави относно правосъдието ни :)
205
0
 
4
 
! Отговори
IMENIT PISATEL ;) преди 13 години
S kakvo shte ni "stoplqt" otvorenite dosieta?!?!... Trqbva da se vdigne standarta!.. Tva e istinata\... Horata IZNEMOGVAT!!! 300 choveka kradat ot celiq narod...
204
1
 
9
 
! Отговори
има и други преди 13 години
"Във всеки доклад на Брюксел година след година се посочват дефицитите на България по отношение на правосъдието и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Но това все не води до видими промени. Толкова престъпници бяха арестувани и след това освободени. Най-фрапиращ е случаят с Алексей Петров, който не само е на свобода, а и се нагласи на ключови позиции. Невероятно е! А тази страна заслужава наистина нещо по-добро", заключава Клаус Шрамайер.
203
2
 
5
 
! Отговори
има и други преди 13 години
"България заслужава нещо по-добро"Според германския дипломат основните проблеми на България се коренят във факта, че законите не функционират: "Нивото на юристите в парламента според мен е ниско. Но то и преди не беше по-различно. Има и лобита, които налагат интересите си, а върху съдиите и прокурорите се упражнява натиск. Т.е., законите хем са лошо написани, хем не се прилагат", казва Шрамайер и допълва:
202
2
 
4
 
! Отговори
има и други преди 13 години
Относно политиката на премиера Бойко Борисов бившият дипломат не пести нито похвали, нито критики: "Притеснява ме много зависимостта от Москва в енергийната област. Да припомним, че по въпроса за Белене Борисов не беше категоричен. Той ту казваше да, ту казваше не. Но Борисов направи и много добри неща. Както съм казвал вече няколко пъти, той е хиляда пъти по-добър от Станишев. Нека не забравяме обаче, че все още не е изпълнил едно от ключовите си обещания - да отвори напълно досиетата
201
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Г/н Уорлик какво се извинявате.точно това е съда в България.Има два закона и като врачки предварително се питат ипроучват този колко е богат и кои закон да приложат.Какви са тези парични гаранции при установени убииства това е гавра с хората.Къде отиват парите знаете ли ,хора .Всичко е мафия и печалба .
200
1
 
3
 
! Отговори
IMENIT PISATEL ;) преди 13 години
V tazi nashta Darjava opraviq skoro nqma da ima!.. zle sme ,i zle shte si badem dosta vreme,za tova mladite i horata na sredna vazrast bqgat nadaleche,za da izkarvat prehranata si...
199
1
 
7
 
! Отговори
има и други преди 13 години
"Ясно е, че днес България не е такава, каквато беше през 1989 година - гласувате свободно и имате демократична система на управление. Но промените през тези 20 години не помогнаха никак на обикновения човек. Неговото положение не се е подобрило, дори напротив - става все по-лошо. Това е основният проблем.Да не говорим за масовата деградация, могъществото на онези, които дърпат конците и непреосмисленото минало. Тогавашните престъпници се разхождат и днес на свобода.
198
1
 
7
 
! Отговори
има и други преди 13 години
Масова деградация, ненаказани престъпници, страдащ народ - така описва България бившият зам.-посланик на Германия в София Клаус Шрамайер. А относно политиката на премиера Борисов той не пести нито похвали, нито критики, съобщава Дойче велеПреди броени дни публикувахме анализ на Клаус Шрамайер, бивш зам.-посланик на Германия в България. Статията му беше цитирана от множество български медии и последвана от оживени коментари. Помолихме Шрамайер да разясни някои от най-предизвикателните си тези
197
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Господин Посланик защо О Джей Симпсън беше оправдан за убийството на съпругата си от наказателният съд,а признат за виновен от гражданският съд в САЩ!?:) Защо съдът на САЩ не осъжда потенциален крадец,който се качва на покрива на къща с цел кражба и покривът не издържа теглото му, пада и си чупи крака и е осъден собственика:) Хайде моля! Да не припомнян случай с българската студентка, убита на пешеходна пътека и резултатът за извършителя!Истината е, че право и справедливост са противоположности
196
1
 
7
 
! Отговори
плод и зеленчук преди 13 години
Критикувайки Н. Пр. Дж. Уорлик относно изказването му за ' независимата ' съдебна система у нас, всъщност Ц. Цачева на практика индиректно защити Р. Петков ...На 23.06.2010 г. Ц. Цачева подари червени рози на Р. Петков ...Сега е момента Р. Петков да върне жеста към Ц. Цачева, като и подари едно ферари с цвят червен ! Все пак трябва да се представим достойно във ФОРМУЛА 1, нали ?Не е ясно само кой ще е пилотът и кой навигаторът, но това ще се доизясни впоследствие ?!
195
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо?!,За съжаление това е професия отдавна е този финомен. Затова е партийната система, тя отглежда тия уродщини.Защо ли - защото е така е най -лесно. Към всеки високопоставен държавен служител има групичка която яде без да работи, а простите - бъхтят денонощно да им заработват
194
1
 
11
 
! Отговори
Защо?! преди 13 години
Интересен феномен е българският. Никога досега не са се случили протести срещу корупцията и мафията! Толкова ли е близка връзката и зависимостта на повечето българи с тези уродливи явления???!!!
193
3
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 13 години
В тоя форум е пълно с незрели хора и ***! Гъмжи от мнения с по няколко думи ,без смисъл. "Долу ***" - Леле ами то и Боко е такъв ,както и да се е боядисал сега. Още на 18 г. е приет. "Долу ГЕРБ" - Добре ,видяхме ,че са некомпетентни ,но БСП използват това за да трупат точки. (и аз не ги искам нито едните нито другите). "Вижте тоя на снимката"- Малее, ами това ли е важно или написаното в текстта. " *** ,*** , *** , *** и пр.обиди" - Добре де тук ли ще си лекувате комплексите?