Драконовски мерки за повече сигурност на пътя

Лицензът на превозвача "Ентуртранс" вече е отнет
Обновена: 16 юни 2011 09:42 | 16 юни 2011 09:41,
100
Драконовски мерки за повече сигурност на пътя
Снимка: Булфото

Необходимо е въвеждането на рестриктивни мерки в посока сигурност, за да се избегнат в бъдеще трагедии на пътя. Това заяви пред bTV транспортният министър Ивайло Московски по повод тежката катастрофа на "Тракия", при която автобус се обърна и запали и загинаха осем души.

Лицензът на компанията "Ентуртранс" за автобусни превози, наела катастрофиралия автобус, вече е отнет, съобщи той. Снощи обаче все още не бил влязъл в сила, а е имало и предварително продадени билети. 

Затова е бил извършен последен курс и да е сигурно, че пътуването ще е безаварийно, автобусът е бил ескортиран от екипи на ДАИ до Бургас.

Московски беше категоричен, че ще работи за прокарването на система на т.нар. необжалваемост на актовете.

Оказва се, че фирмата, чийто автобус уби осем души на магистрала "Тракия", е имала 10 акта, но никой от тях не е влязъл в сила, тъй като са паднали в съда. Сред най-драстичните нарушения на "Ентуртранс" е неспазването на маршрутните разписания.

"Нямам съмнения, че посоката трябва да е драстична промяна в законодателството. Ако успеем да въведем правилото за необжалваемост, при два акта може да се отнеме лиценз. Проблемът е и в законодателството, и в контрола", заяви Ивайло Московски.

По думите му все още не е ясна причината за вчерашния инцидент. Не е намерен за обяснение и собственикът на фирмата "Бургас Тур-90", която отдавала автобусите си за превоз.

Министърът допълни, че в момента спешно ще бъдат поставени пощенски кутии по всички автогари, в които да бъдат подавани сигнали на пътници.

Регионалните инспекции на ДАИ ще имат задачата да ги събират и да реагират на всички от тях. Според него процесът е двустранен – не може да се разчита единствено на контролните органи, пътниците също трябва да са активни и да реагират.

Сред промените до края на годината трябва да заработи и система за видеоконтрол на пунктовете за извършване на годишен технически преглед на моторните превозни средства.

Тя ще бъде свързана с централните администрации и ще предоставя снимков материал и времето, в което и за което се извършва техническата проверка.

По този повод министърът обяви, че има съмнения за извършен фиктивен преглед на автобуса, който уби осем души, тъй като времето на проверката съвпада с това на разписанията на курсовете, които е извършвал.

Пунктът в Карнобат, в който е извършен този преглед, вече е затворен за комплексна проверка и едва ли някога ще бъде отворен, прогнозира министърът.

Той допълни, че категорично не одобрява шофьорите да са монтьори на пътя, но законът не го забранява – изискването е превозното средство да е технически изправно по време на превоз.

Още по темата

На въпрос защо няма ограничения за възрастта на автобусите, както е при такситата, той отговори, че подобна промяна, която се отнася за случайните превози и за тези на деца, не е минала в парламента.

Аргументът за това бил, че проблемът не е в годините, а в контрола.

Министърът обаче призова да се спрат разговорите по темата лобистки интереси: "Нека това лоби да обясни на семействата на загиналите хора техните аргументи".

"Европейската практика не е ограничаване в годините, но нито пътищата са като в Европа, нито поведението на пътя е като в Европа, затова са нужни по-рестриктивни мерки", каза Московски.

В сряда след трагедията председателят на транспортната комисия в Народното събрание Иван Вълков от ГЕРБ изрази мнение, че законодателството ни е добро и не бива след всеки инцидент да се говори за промени в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
6
 
! Отговори
ДААА, преди 12 години
Във БГ ,са най-изпадналите бизнесмени ----китайци ,турци, араби ,роми.......?
58
0
 
6
 
! Отговори
да бре преди 12 години
Колко дни ,години ,тръбиме за да се спре купуването и продаването на ....дипломи ,от всякакъв калибър и свера ,книжки за правоуправление ,фиктивни прегледи на всякакви превозни средства ,НО И ВИНАТА СИ Е НАША ------СПРИ КОРУПЦИЯТА ,КАТО НЕ ПЛАЩАШ !
57
2
 
14
 
! Отговори
Бате Куре преди 12 години
*** народ- СЛАБА ДЪРЖАВА! За всичко това е виновен единствено, изпростелият БЪЛГАРСКИ народ, който с всеки изминал ден деградире все повече и повече, и остава без елементарна ценностна система! Честито да е на всички!
56
3
 
11
 
! Отговори
do 54 преди 12 години
Обществена тайна ли е ,че прегледите се минават само на документи ?СЕГА ЩЕЛИ....?....."Късно е либе за китка "!
55
5
 
8
 
! Отговори
555 преди 12 години
Щом собствениците и на двете фирми са турци, какво очаквате? Експлоатират ни като роби, сигурно не плащат и заплати, а искате да са редовни автобусите. За пореден път се убеждавам, че по подкупни от Бургаските и Варненските съдии няма. Не може единият от собствениците да е издирван за престъпление в Румъния и наще мили съдии да го пуснат без да го естрадират. Явно парите са много, които се раздават, а пък и щом са турци ДПС-то е зад тях. Вскички турски фирми трябва да бъдат закрити и имуществото
54
0
 
8
 
! Отговори
Пътник преди 12 години
Абе това е Пълен смях,навсякъде в Европа,всички превозни средства минават ГТП на всеки 2 години,за новите коли е 3 години,защо ли е така,ами сигурно защото няма фиктивни прегледи,България е Автоморгата на Европа,тва не го ли разбрахте,и няма да се оправят нещата докато има кой да *** от цялата работа!
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
49 - Ми то и с колите е така:) Всеки ден катастрофи и се чудя колко трябва да си смел, че да се качиш на тях:)
52
1
 
7
 
! Отговори
Дедка преди 12 години
Както винаги, след дъжд качулка.. и пак ще е всяко чудо за три дни.. до следващата трагедия.. после пак ще се загрижим, пак всяко чудо за три дни и така до края на света. Докато тези неща не бъдат изкоренени и на бъдат изпоуволнени всички държавни служители, които допускат тези неща, няма нищо да се промени. Трябва да заиграе железен юмрук и да са наложи най-после истински контрол. Само че няма кой да го направи...
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
46 - Аз искам и за велосипеди, каруци и детски колички да се слагат задължително колани:)))) И изброените да минават технически преглед! Максимален срок за ползване на велосипеди - 2 години, каруци-2 години и детски колички - 1 година:)
50
1
 
7
 
! Отговори
ива преди 12 години
Поредната катастрова, поредната камара от трупове, и поредната репетиция от грешки, некомпетентност, корупцинни схеми и липса на какъвто и да е контрол... просто алчни диваци.
49
1
 
5
 
! Отговори
Никола преди 12 години
Да бе нека да е отнет. Преди час на магистралата се разминах с тяхен автобус и си мислях колко ли смел трябва да си за да се возиш при тия ..........
48
5
 
1
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Много се радвам на коментиращи, които си нямат представа нито от законодателството, нито от естеството на транспортния бизнес.
47
2
 
3
 
! Отговори
Шофер преди 12 години
Забрана за превоз на пътници след 22ч.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заради наглата реклама, намразих ситорена си.
45
1
 
3
 
! Отговори
това преди 12 години
го четем и слушаме след всяка такава трагедия... и кво от това ? само думи и нищо на лице...
44
1
 
24
 
! Отговори
Sid преди 12 години
Хубави работи си замислил да настояваш, но ще има отпор. Oбществена тайна е ,че зад всеки един голям автубусен превозвач седи накой депутат.Точно за това БДЖ е в окаяно състояние ,а старите автобуси масово минават прегледи фиктивно.Тези загинали хора са жертва именно на този властимащ,който никога няма да бъде наказан или дори съобщен на обществото,ама ние си ги знаем и дано наистина има горе, някой който да ги съди ,тия които тук долу са безнаказани.Покой на всички убити във войната за пари.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук трябва да се случи нещо да умрат хора за да се вземат мерки и то тия мерки се взимат една , две седмици и после се забравят , като със срутващите се сгради по столицата ... абе изобщо пълна скръб. Надявам се тъпите *** няма да си направят извратения парад днес , защото траур и фестивал на извратеняци не си пасват много в един ден.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
след дъжд качулка, както всичко в бг
41
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само така! А вагоните 10-годишни ли ще са, а самолетите, а плавателните съдове:) Хайде фантасмагориите почнаха! Скоро ще искате и пешеходците да се вързват един за друг с колани! Тъпни! И аз искам да няма цунамите и земетресения, ама не става!
40
1
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
и мен ме вълнува повече въпроса с 10 паднали акта в съда от колкото драконовските мерки на квото и да е. Явно първото е маловажно и докато е така Кенефия ще пребъде