"Здравейте, гвардейци", рече Дилма на български

Бразилският президент развълнувана от визитата си у нас
Обновена: 5 окт 2011 14:53 | 5 окт 2011 13:56,
146
"Здравейте, гвардейци", рече Дилма на български
Официалното посрещане на Дилма Русеф. Снимка: БТА

„Здравейте, гвардейци!“. С тези думи на български език започна официалното посещение на бразилския президент Дилма Русеф, която е на първо официално посещение у нас по покана на българския си колега Георги Първанов.

„Здраве желаем, госпожо президент”, й отвърна гвардейската част, след което Русеф поднесе венец от жълти гербери пред Паметника на Незнайния воин.

„Много съм щастлива и развълнувана при първото си посещение в България, която е родната страна на баща ми“, започна изявлението си Дилма Русеф след среща с българския си колега Георги Първанов.

„Откакто пристигнах в тази страна, съм обградена с много обич от управляващите и от нейния народ, което ме кара да се чувствам дълбоко свързана заради генетичната си принадлежност и паметта на баща ми“, добави бразилският президент.

Тя изрази твърдото си намерение да отвоюва „загубените земи”, като върне динамиката и умножи възможностите за българските и бразилските бизнесмени.

„Дошла съм в България с надеждата и очакването да превърна тази обич в конкретни жестове на сближаване между нашите две страни. Първата област, която може да разработим съвместно, е тази на търговския обмен“, заяви Русеф.

Тя отбеляза, че търговията между двете държави се е разраствала забележително до приемането на България в ЕС, след което се е получил спад заради кризата.

„Вярвам, че бразилският бизнес ще открие България като добро място за инвестиции”, каза от своя страна Георги Първанов, който посочи, че след визитата му в Бразилия стокообменът между двете страни се е повишил на 400 млн. щатски долара и сега очаква още по-високи нива.

Още по темата

На официална церемония двамата президенти си размениха ордени за заслуги.

Русеф беше наградена от българския държавен глава с орден „Стара планина“, а тя от своя страна награди Първанов с бразилския орден „Велик кръст“.

„Радвам се, че веднага след Брюксел Дилма Русеф е в България, което е много важен знак за значението на България в бразилската външна политика”, каза след награждаването Георги Първанов.

„За нас, българите, това е една дългоочаквана, емоционална, но и работеща и ползотворна визита”, каза още той.

Представители на делегациите на двете страни подписаха двустранни документи за сътрудничество в областта на икономиката и информационните технологии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
2
 
! Отговори
Константин преди 12 години
Русев със всяка стъпка показва, че е президент. При това тази жена излъчва сила, решителност, тя е умна и борбена личност. Личи си, че е от род. Странното е ,че още през 30те години на миналия век качествените хора са бягали от България. Но българския инат, интелигентността са дали възможност на много българи да прогресират за да не бъде забравена нацията ни. Що госпожа Русев не дойде та да ни стане президент и на нас ?
125
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не на *** герб!
124
1
 
1
 
! Отговори
СЕДЕФЧО трипера преди 12 години
цар Киро *** ми ги прави стара планина с отстъпка за всеки награден *** и дс агент!!имам още два чувала в сирищник навънка в клоазета.на доган *** ще му дам още два с кафяви ленти...
123
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
MNOGO PENSIONERI S PROMITI OT KOMYNISTITE MOZUCI KOMENTIRAT V TOZI SAIT.NO NISHTO, PRIRODATA SI ZNAE SVOETO. KRAIAT VI SE VIJDA.........OSHTE EDNA ZIMA I SHTE VI NOSIM CVETIIA I SHTE RAZDAVAME CHERESHI ZA BOG DA PROSTI........
122
2
 
13
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 12 години
"Русеф беше наградена от българския държавен глава с орден Стара планина..."Че останали ли са още в склада...
121
10
 
7
 
! Отговори
БАЙ МАНГАЛ преди 12 години
СЛЕД ИНЦИДЕНТИТЕ В КАТУНИЦА,ДРАСКАНИЦИТЕ В ТОЯ САЙТ ПОКАЗВАТ ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА С *** МАНТАЛИТЕТ И ПО НИЩО НЕ СЕ ОТЛИЧАВАТ ОТ БРАТЯТА РОМИ. ФАКТИЧЕСКИ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СЕ БУНТУВАХА СРЕЩУ ... СВОИТЕ. СЕГА ТОВА ПЛЮЕНЕ ТУК ПОКАЗВА *** ПРОИЗХОД НА БЪЛГАРСКОТО ПЛЕМЕ.
120
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе много черногледци много *** що не се гръмнете бе *** дето за нищо не ставате освен да серете по форумите
119
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Партизанин, партизанка посрещааа......
118
1
 
4
 
! Отговори
хей 110 преди 12 години
Това твоето е патриотарство. Откъде тези царе, каква е тази Берзилия?!? Дали сме им писмена култура, Киприан - митрополит Киевски Руски и Литовски, дали сме им Григорий Цамблак - митрополит Киевски, е и някои други неща.
117
1
 
7
 
! Отговори
Пецко преди 12 години
121, оно капитализъмо го видеемо вече и он колко фела... секи момент че се удави и он у собствената си лакомия! Май се пак *** по-разумно се оправят с икономиката, нищо, че мое да почекаш за нова кола. То па сега големио келепир, като нема дека да стъпиш от коли! Са па че ги принуждават ората да не си карат колите, оти вече нема дека!
116
0
 
7
 
! Отговори
до 117 преди 12 години
Еми некой по същия нескопосан начин ни залитна към десните политически убеждения, та от някогашната държава сега сме само едно населено място с изчезващо население... :)Къвто ни комунизма, такъв ни и капитализма - едни и същи тикви се упражняват в политиката и икономиката от 1000 годин тука... :lol:
115
2
 
7
 
! Отговори
BALGARIN преди 12 години
GORDEA SE 4E IMAME SANARODNIK NA TAKAV POST...TOVA E GOLIAM PLIUS ZA BALGARIA....DANO GO PROUMEEM I IZPOLZVAME POLOZITELNO ZA NAPRED
114
0
 
7
 
! Отговори
до 111 преди 12 години
Така е по протокол, по такъв начин се изразява взаимно уважение. Който и да беше президент щеше да го получи. Да не би да си мислиш, че цар Фердинанд е имал такава колекция от ордени и медали (които синът му Симеон продаде) защото е бил велик владетел и е имал много заслуги?
113
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Накратко за срещата:- Дилма Русеф: "Ще работя" (и отвоювам "загубените територии")- Първанката: "Аз работих" (благодарение на което стокообменът се повиши на 400 млн. долара)Толкова за политическата ни култура.
112
9
 
13
 
! Отговори
До 98 преди 12 години
Много нескопосано се опитваш да ни залитнеш към левите убеждения.То и в скандинавските страни управляват социалисти, ноо...има едно голямо НОО.В България няма социалисти- има комунисти, при това безкрайно некадърни.Та като кажеш социалист на единия край на света, не означава същото и на другия му край.
111
0
 
11
 
! Отговори
ЕКС ГВАРДЕЕЦ преди 12 години
ГВАДИЯТА Е ВЕЛИКА, КОЙ НЕЗНАЕ НЕКА ПИТА!
110
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do "ISTORIIATA".KAKVO E SPORED TEB SEPTEMVRIISKOTO VUSTANIE.....?????AZ DA TI KAJA" PROFANA ".KOMYNISTITE GYBIAT DEMOKRATICHNO PROVEDENI IZBORI I POEMAT PUTIA NA TERORA. POSOCHI MI DURJAVA KOIATO NIAMA DA GI SUDI, ARESTYVA I IZBIVA.....
109
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do ISTORIIATA. V YSTAVA NA VSICHKI KOMYNISTICHESKI PARTII PO SVETA PISHE CHE VLASTTA MOJE I TRIABVA DA SE VZEMA S VUORUJENA BORBA: REVOLUCIIA.TOVA SPORED TEB" ISTORIKA" NE E LI TERORIZUM?????ILI TI SI KATO FYRNADJIISKA LOPATA???? CITIRASH SAMO TOVA KOETO TI IZNASIA...
108
1
 
8
 
! Отговори
leonsio преди 12 години
Аз пък си помислих, че друг я е поканил!? Ама все пак е дама и нея тиква и не требе!
107
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мархаба аскеер !