Бюджет 2012 мина на първо четене в парламента

И сини, и червени гласуваха срещу проектозакона
Обновена: 16 ное 2011 16:32 | 16 ное 2011 16:20,
58
Бюджет 2012 мина на първо четене в парламента
Снимка: архив, БТА

Бюджет 2012 мина на първо четене в парламента със 127 гласа "за", 82 "против" и без въздържали се. Проектът беше подкрепен от депутатите от ГЕРБ, РЗС, един от Атака и останалите независими, които присъстваха в залата.
Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция и Атака се обявиха срещу бюджета на управляващите. Дебатите в Народното събрание преди гласуването продължиха около шест часа. 

При представянето на бюджета за догодина в пленарната зала финансовият министър Симеон Дянков предупреди, че вероятността за нова рецесия в Европа е голяма и всички очаквания за 2012 г. са променени в посока надолу.

В закона е заложено икономическият растеж догодина да бъде 2,9 %, а дефицитът – 1,3 на сто от БВП. Очаква се хармонизираната инфлация в края на годината да бъде 2,8%, а средната за периода – 3,2%.

От ГЕРБ бяха категорични, че Бюджет 2012 не бива да става залог на партийни интереси и интриги. Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев посочи, че най-важният закон на държавата се приема при изключително напрегната в икономическо и политическо отношение обстановка в Европа и в света. При изготвянето на бюджета най-важната цел била гарантиране на икономическата стабилност.

Още по темата
От опозицията обаче се обявиха твърдо против бюджета. "Финансовата стабилност е важна, но когато се обърне в самоцел, убива реалната икономика“, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според ДПС проектобюджетът е нереалистичен и кабинетът или трябва да го изтегли, или да го ремонтира основно между първо и второ четене. Лидерът на Атака Волен Сидеров отбеляза, че заложеният ръст от 2,9% е нереален.

Според Синята коалиция не само кризата ще продължи, но доходите ще падат и бедността ще се задълбочи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: Бюджет 2012
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
16
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Ти да не си от тези, дето хвалят гербавите ***? Т.е., именно онези, дето са "крадливи , завистливи , мърморещи и озлобени на всеки и всичко". А най-много са озлобени, че толкова много е откраднато преди тях, а за тях не е останало достатъчно за крадене и трябваше контрабанда и дарения да организират.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я да чуем сега коментарите на гербавите за Янка.... Давайте, коментирайте я, спомнете си как се обръщахте към него/нея преди изборите! Или да ви припомним, а?
30
8
 
5
 
! Отговори
Гошко преди 12 години
Статистика:Коментари = 30Оплюване и общи приказки = 30Предложения = 0
29
1
 
10
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
До Гошко:Не по силите на един човек. Иделното би било правителството да е експертно, с представители на всички партии. Проблемът на българите е, че ако са трима на едно място, двамата ще се съюзят срещу третия. Затова сме на този хал. Всяко ново правителство плюе предишното и руши това, което вече е направено, само защото са го направили "комунистите", "сините", и т.н. (замести го с която искаш политическа формация). Трябва да се стремим към обединение на нацията. Иначе няма успех. Поздрави,
28
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИСТОРИЯТА ГО ДОКАЗА , ЧЕ :Когато комунистите са против някой , значи той добре си върши работата !!!Лошото е когато комунист те хвали. Значи си станал като тях - крадлив , завистлив , мърморещ и озлобен на всеки и всичко
27
0
 
23
 
! Отговори
До 20 преди 12 години
Чакай бе, пенсионерите са си внасяли цял живот за пенсията. Те не искат нещо, което не им принадлежи. Айде стига с това разделение млади-стари. И аз съм млад, внасям си вноските и се надявам един ден да получавам сносна пенсия, а не някой да ме псува когато си търся правата.
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има работа и за младите. Премиерът ни посъветва да гледаме овце и агнета.
25
0
 
22
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
ЕС не дава и половината от това което взема от нас!!
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
към момента изплащаните пенсии са около 2.7 млн по 12 месеца * 20 лв.648 млн лева годишно.
23
3
 
2
 
! Отговори
Гошко преди 12 години
Нищо не съм приел и не го взимам толкова навътре! Кратуне предложи ни човек???
22
6
 
4
 
! Отговори
до 20 продължение преди 12 години
Искайте да ви осигуряват на парите,за които работите.Плащайте си данъци,актове и такси редовно.Искате да сте европейци и да имате такива доходи - тогава мислете и действайте като едропейци.Бългалина само далавера гледа да направи,и после не са му били европейски парите.Няма как да стане - манталитета трябва да се промени, което няма как да стане според мен.
21
10
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 12 години
Съгласен.И да не говорим,че тия 20лв. като ги земе и почва - хаити,бора-бора.Тога БСП лъжеха хората-вдигали пенсии.Какво вдигаш бе, 20-30 популистични лева.Трябва кореена проманя, ИЗ ОСНОВИ, на цялата пенсионна система.Трябва всеки да почне да си плаща пълните осигуровки на работниците-130 лв. зимат тия дето са осигурявани на смешни пари,а за взимали много повече.Познавам хора, които се осигуряват както трябва и ако продължат така ще взимат към 600-650лв.Да не е малко.Търсете си правата
20
0
 
11
 
! Отговори
ivza преди 12 години
На първо мина, ще мине и на второ четене.Но-предлагам-депутатските заплати да станат не повече от два пъти социалният минимум, депутатското кюфте да е с нормална цена, да си плащат сами квартирите и другите разходи.Опа-знаети ли колко пари ще се икономисат.А, пропо-съветниците и сътрудниците им да са на минимална заплата, а може и да ги няма.Още пари от икономии.Ами то пари имало бе.За министрите и не коментирам и се оправихме.
19
5
 
14
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
До Гошко:Мили Гошко, ти явно си приел за аксиома твърдението, че сме в разруха. Откакто ГЕРБ са на власт всичко се руши, дори това, което е било в някакво прилично състояние. Недей да позволяваш да ти промиват мозъка. Дълговата криза в Б-я започна, когато Дянков спря плащанията по държавните проекти. Нататък колелото просто се завъртя....
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държавата ни от десетилетия се управлява от некадърни червени тиквеници!
17
18
 
5
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Ти какво искаш бре да напуснем ЕС за някви 20 лева на пенсионер?Дай младите да изпукаме от глад само пенсионерите да живеят!!!
16
0
 
6
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
... и на второ четене ще мине....
15
12
 
10
 
! Отговори
Гошко преди 12 години
Само да попитам: След като всички реват в един глас Бойко това, Бойко онова - ИМАТЕ ЛИ АДЕКВАТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ кой да се заеме с поправянето на тая разруха? Предложете поне по един човек?
14
3
 
6
 
! Отговори
legion d'etrang преди 12 години
кво беше това "хармонизирана инфлация"..........това явно е откритие на цайсатото джудже и останалите като него
13
2
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Не за месец а за годинаколко са пенсионерите 2милиона? по 20лв на месец по 12месеца =?