Пенсионната реформа мина след денонощие спорове в НС

Опозицията тръгна от "наглост" и стигна до "джихад" в критиките си
Обновена: 8 дек 2011 14:57 | 8 дек 2011 14:22,
315
Пенсионната реформа мина след денонощие спорове в НС
Снимка: Булфото

ГЕРБ заедно с гласовете на независими депутати успяха да прокарат скандалните промени в пенсионната реформа след остри спорове и противопоставяне на опозицията.

Така в крайна сметка от 1 януари 2012 година възрастта за пенсиониране се увеличава с по 4 месеца всяка година до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете.

Нарастването на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца всяка година ще се прилага и за работещите първа и втора категория труд. За първа - докато в края на 2014 г. достигне 48 г. за жените и 53 г. за мъжете , а за втора - 53 г. за жените и 58 г. за мъжете.

С две години - от 25 на 27 г., се увеличава и стажът за придобиване на пенсия за военни, служители на ДАНС, Гражданска защита и следствието.

Промените, които предизвикаха социално напрежение в страната и провокираха протести, бяха подкрепени от 82-ма депутати, 51 бяха против, а двама се въздържаха. 

ГЕРБ и четирима независими депутати гласуваха "за", БСП, ДПС и Синята коалиция бяха против. От "Атака" гласува само един депутат и вотът му беше "въздържал се".

От БСП поискаха поименно гласуване, но предложението беше отхвърлено от председателя на парламента Цецка Цачева.

Дебатите по промените продължиха днес повече от 5 часа, а дискусията започна още вчера, но поради липса на кворум заседанието беше прекратено около полунощ.

Мая Манолова от БСП заяви, че левицата ще атакува тези текстове в КС, тъй като това е единственият инструмент за защита на гражданите.

"ГЕРБ обяви "джихад" на българския пенсионер", отсече червената депутатка.

Против промените се обявиха сините, „Атака“ и ДПС. Според Мартин Димитров предложението на управляващите само е увеличило молбите за пенсиониране с около 30%.

А Хасан Адемов от ДПС пък беше категоричен, че ГЕРБ са предизвикали страх и паника сред хората.

Още по темата

"Не мога да се стърпя от вчера на този връх на политическата наглост, която се демонстрира тук", отвърна им обаче Снежана Дукова от ГЕРБ.

Тя обвини опозицията, че е използвала всички парламентарни инструменти, за да прекратят снощи сложния дебат, а сега по думите й се опитват да правят ефекти от опозиционно присъствие.

Синдикатите също категорично се обявиха против промените. Заради тях те напуснаха тристранката, с което прекратиха социалния диалог. На 17 ноември след 20 хиляден митинг в центъра на София управляващите се отказаха от първоначалния вариант на реформата, който предвиждаше шоково вдигане на възрастта за пенсиониране с една година от началото на 2012.

Стана ясно, че реформаторът бил премиерът Бойко Борисов, който искал да се осигурят средства за увеличение на минималните пенсии. В крайна сметка се прие предложението на вицепремиера Симеон Дянков, който го направил още през март 2010, но тогава социалният министър Тотю Младенов се „огънал“ пред синдикатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
2
 
1
 
! Отговори
прецакана преди 12 години
До 305.Родените след месец септември ще се пенсионират през 2013 със изискване да бъдат на 60г.и 8м.за съжаление.
304
2
 
6
 
! Отговори
Татяна преди 12 години
За родените след месец септември 2012 година увеличението на възрастта с 4 месеца ли ще бъде или с 8-тъй като те ще се пенсионират през 2013, когато възрастта за пенсиониране ще бъде увеличена с 8 месеца?
303
2
 
5
 
! Отговори
belalov преди 12 години
Правителството с подобен ход може да срине пенсионната система. Тя се базира на доверие, предсказуемост и дългосрочност. Борисов по други въпроси може да се отмята, но при пенсионата, а и здравната система, всяко отмятане те мотивира да не разчиташ на нея! Боя се, че удължаването на възрастта за пенсиониране не само няма да помотне, а ще навреди на финансирането на системата! Както се казва - всеки народ си заслужава управляващите!
302
2
 
7
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Не губете Вяра Братя и Сестри. Ако целият български народ НЕ излезе и НЕ стачкува, ДА ИЗМЕТЕ, продалото се вече 22год. на САЩ правителство, все още има надежда!!! Остава да дочакаме 150 000те бойни ядрени ракети на Иран, и радарите ПРО-то на Турция или Румъния, да засекът поне една от тях и да я свалят някъде над Народното Събрание в България по време на Заседание. Разтоянието и ситуацията го предполагат. Ще бъде най-дългоочакваното и бързо освобождение на България !
301
3
 
6
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Хубаво си живеят олигарсите, ДА!Българите от 9 милиона за 22 год. се стопиха до 6 милиона, благодарение на Иван Костов, Станишев, Първанов, Доган, Царя, а сега и на еврейският послушко Бойко Борисов. Ако останем 1-милион, ще е май, най-добре за олигарсите мутри. "Когато фактите говорят и боговете мълчат". Фактите са: българската нация изчезва......!!! Онзи ден бях в едно село, което преди двайсетина години е било около 3 000 човека, а сега там живеят не повече от 300( а вероятно след още няколко години ще бъдат по-малко и от 100), а така е вече и в повечето села из България. За двайсет и две години България, без да е водила войни, е изгубила повече хора,отколкото във всички войни през 20-и век,в които е участвала! И едно е да четеш за запустели села, а съвсем друго е да ги видиш с очите си. Реалността е потресаваща......!!!
300
3
 
8
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Дянков се събуди в много лошо настроение. Беше сънувал, че зъбите му окапват като презрели круши, а след това един вампир го караше да прави стриптийз в собствената му спалня. Отърсвайки се от кошмара, финансовият министър стана и обу овехтелите си хлепки, след което се запъти към банята, почесвайки се по дръгливито си космато тяло и заставайки пред тоалетното огледало той се взря в грозния образ пред себе си и промълви с дрезгав хрип: "Егати държавата, щом аз съм и финансов министър".
299
2
 
0
 
! Отговори
МИМИ преди 12 години
до слабумен - ОТ ДЯНКОВ - БЕ .
298
2
 
7
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 292 - Браво, г-жо Андреева! Много сте точна и аргументирана! Само, че нашият народ не иска да разбере, че докато детето не плаче, майка му не му дава да суче! Докато стоим и ни текат лигите от "умните приказки" на нашите управляващи, те демонстрират най-нагло, арогантно и нечовешко отношение към нас! И колкото повече ни тъпчат, по-хубаво ни става! Докато чакаме някой друг да ни защити правата, така ще е! Досега трябваше да сме по улиците вече!
297
2
 
15
 
! Отговори
ЗОМБИ преди 12 години
ПОЧИНАХ ОТДАВНАНО ИСКАМ ДА РАБОТЯИСКАМ ДА КОПАМ ЛОЗЕТО НА ДЯНКОВ
296
2
 
8
 
! Отговори
777 преди 12 години
Двадесет години Ви разделят! На сини и червени,на частници и държавни служители,на селяни и граждани.Двадесет години ви дерат кожите,точно защото се плюете и самоизяждате.Двадесет години се надявате на чудо!Припознавате,соц-икономисти, неграмотни екс-царчета,незадоволени от себе си пожарникари.Е няма да стане!Няма!Няма да стане ,защото робския ген е още във ВАС! Там си е,и още дълго ще е там.Лекувате се с ракия,а смелостта Ви стига за някоя псувня,вечер пред същата ракия!
295
5
 
4
 
! Отговори
te ni progoniha. преди 12 години
spasenieto e iselvane ot teritoriqta,zaminavane za chujbina.
294
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Масово в частните фирми, особено в администрацията им, работят пенсионери. Пенсионират се и шефа пак ги назначава и двамата са доволни - шефа, че ще плаща ниска заплата и пенсионера, че ще получава заплата и пенсия.
293
5
 
5
 
! Отговори
Petar преди 12 години
Заслужавате си дереджето, до което ви докараха, другарки и другари пенсионери.Продължавайте да гласувате със сляпата носталгия по Живков и по неговия бодигард Борисов.Такива като тях окрадоха Пенсионният фонд на Царство България, признат за един от трите най - добри през 30 те години на 20в.Такива като тях и вашата любима БКП дърпаха от вашите доходи през целия ви трудов стаж.Къде са сега тези пари?Защо не поискате да ви ги върнат?Няма да го направите.Така че си заслужавате положението.
292
2
 
14
 
! Отговори
Руми преди 12 години
Ама нека Бойко и Дянков вземат 145 лева и да ги питам аз как ще преживеят това са хора които изобщо не разсъждават обричат ни на глад и мизерия КАКВИ МАЙКИ СА ВИ РАЖДАЛИ ТА ДА НЯМАТЕ КАПКА МИЛОСТ ДАНО ГОСПОД ВИ НАКАЖЕ
291
2
 
11
 
! Отговори
Lilianaandreeva преди 12 години
ПАНСИОННА И ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТПАНСИОННА ВЪЗРАСТ Това е средната продължителност на живота. Държавната власт е длъжна да осигури всички средства за издръжката на гражданите за срок,който е средната продължителност на човешкия живот.В замяна на това всеки поданик е длъжен да изработи по един час в промишлеността за всеки ден от живота си.Това е трудовият ни стаж. Например:72 години е средната продължителност на живота.72 години . 365,24219 дни = 26 297,437 дни живот средно26 297,437 дни = 26 298 часа трудов стаж 26 298 часа : 225 дни годишно = 116,88 ч/г : 6 часа дневно = 19,47 години трудов стажПриемам: 20 години трудов стаж . 6 часа дневно . 225 дни годишно = 27 000 часа трудов стажПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ 7 години детство15 години учение 8 години майчинство20 години трудов стаж50 години пЕнсионна възраст за ЖЕНИ 7 години детство15 години учение 3 години бащинство25 години трудов стаж50 години пЕнсионна възраст за МЪЖЕПРИЛОЖЕНИЯ:Трудово-правни отношения:А. Работните дни в една календарна година са 225 дни.Б. Почивните дни в една календарна година са 140 дни.В. Работният ден е 6 (шест) часа по часовник с 24 часа в денонощието или 8 (осем) часа по часовник с 32 часа в денонощието или 10 (десет) часа по часовник с 40 часа в денонощието или 5 (пет) часа по часовник с 20 часа в денонощието.Г. Жените работят 20 години по 6 часа дневно 225 дни годишно или общо 27 000 работни часа трудов стаж.Д. Мъжете работят 25 години по 225 дни по 6 часа дневно или общо, 33 750 работни часа трудов стажЕ. Жените ползват 8 (осем) години платен отпуск по майчинство за отглеждане на две деца.Ж. Мъжете ползват 3 (три) години платен отпуск по бащинство за отглеждане на две деца.З. Всеки град има по 560 фабрики с по 65 работника.И. Постоянно е заето с трудова дейност една четвърт от населението в зряла възраст.К. Всяка фамилна къща има право на дребен частен бизнес и търговска дейност по собствено желание.Л. Всяка фамилна къща има право на зеленчукова градина с площ един декар бруто ( с пътища, тротоари и огради).М. Населението на всеки град се изхранва с поливно земеделие, което се обработва машинно.Н. Формата на обработване на земеделските земи е лична, фамилна, кооперативна, ТКЗС, АПК и прочие и се определя с народно допитване (плебисцит, референдум).Образование:А. Всеки човек учи 15 години, за което обществото осигурява средства на стойност $ 111 111 по цени от 2000та година. Б. Учебните часове годишно са 175 учебни часаВ. Дневно децата се обучават по следния начин:-4 начални години по 5 учебни часа дневно (основно образование) -5 години по 6 учебни часа дневно (средно образование)-6 години по 7 учебни часа дневно (висше образование)инж. Лиляна Благоева АндрееваЗабележка:Ако се увеличава пАнсионната възраст,това значи,че се увеличава валутната равностойност на средствата за издръжка,тъй като се е увеличила средната продължителност на живота.Но увеличаването на пЕнсионната възраст и времетраенето на трудовия стаж е ГЕНОЦИД .Нашите управници вършат геноцидно престъпление като увеличават трудовия стаж и пенсионната възраст вместо да увеличат пансионната осигуровка,т.е. доходите на населението поради увеличаване на средната продължителност на живота. Инж. Лиляна Благоева Андреева
290
2
 
13
 
! Отговори
999 преди 12 години
Колко хора се правят на патриоти?Колко хора лаят и злобеят срещу чуждите - в името на патриотизма си!И от този патриотизъм ще умрете!Защото никой не се надига - да каже:НЕ НА БЪЛГАРСКОТО РОБСТВО!ВЕЧЕ СТИГА!ФОРУМАТ НЕ ВИ Е РЕШЕНИЕ!ИСТИНАТА Е НАВЪН!НА УЛИЦАТА!ТАМ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА!АМА НЯМА НЕ ВИ СТИСКА БЪЛГАРИ!ТАКА КАТО НЕ ВИ СТИСКАШЕ 525 ГОДИНИ!И АКО НЕ БЕШЕ РУСИЯ,ДНЕС МОЖЕ БИ ЩЯХТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ МН.ПО-ДОБРЕ!ТОВА Е ИСТИНАТА!ГОЛАТА,ГРОЗНА ИСТИНА!АКО СТЕ БЪЛГАРИ-ЖИВЕЙТЕ АКО МОЖЕТЕ!АЗ СЪМ ЗА ДЖИХАД!
289
2
 
10
 
! Отговори
999 преди 12 години
България за пореден път - ДОКАЗА ЧЕ ОПРАВИЯ НЯМА!
288
2
 
3
 
! Отговори
shushi преди 12 години
do295 sindikati otdavna nqma i v tova se obedix vav firmata kadeto rabotq sa po dokumenti 3 sindikata i dogovarqt uj kolektiven tr. dogovor.uveli4enie na zaplatite s PROCENT I POLOVINA NQMA GI V DARJAVATA NQMA GI I VAV FIRMITE I AZ SE PITAM NA KOGO DA VQRVAME koi ako samite nie ne nameri na4in da izxvarlim vsi4ki bokluci ot BG.
287
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичките , гласували за тая реформа да си загубят богатството, да не им стига стажа за пенсия и да чакат на социална пенсия на 75 години! Амин!
286
5
 
6
 
! Отговори
lainomet преди 12 години
Честито да ви е селянииии Са робуваите къто магарета