Основната версия – атентаторът в Бургас е камикадзе

Страната ни имала оперативна информация кой стои зад терористичния удар
Обновена: 17 авг 2012 09:53 | 17 авг 2012 09:53,
217
Основната версия – атентаторът в Бургас е камикадзе
МВР шефът Цветан Цветанов. Снимка: БТА

„Към настоящия момент говорим за камикадзе.” Това заяви пред bTV вътрешният министър Цветан Цветанов относно хода на разследването на атентата на летището в Бургас от 18 юли.

Двете лица, за които бяха разпространени фотороботи и за които се смята, че стоят зад удара, са влезли на територията на страната от държава в Шенгенското пространство и са се подвизавали с фалшиви документи, констатира още вицепремиерът.

Друго заключение на разследващите е, че взривът не е бил в багажното отделение на автобуса.

„Атентаторът се е самовзривил,” подчерта Цветанов. Според него възможността да е бил взривен от друг участник в терористичния удар срещу автобуса с израелски туристи в Бургас остава теоретичната.

Вчера МВР публикува фоторобот на предполагаемия съучастник на извършителя. Цветан Цветанов каза, че до момента няма обаждания на граждани с информация за него.

Още по темата
От друга страна, портретът на смятания за атентатор самоубиец е предизвикал повече реакции в обществото. Установено е, че е имал контакти и с други хора, освен първоначално обявените при опита да наеме автомобил.

Цветан Цветанов каза още, че България разполага с оперативни резултати, които дават насока за държава и организация, евентуално стоящи зад терористичната атака в Бургас. Вътрешният министър обаче не пожела да сподели повече подробности.

Относно друга актуална тема за българския кораб „Свети Николай“, който бе задържан край Испания с три тона кокаин, МВР шефът заяви, че собственикът и капитанът нямало как да не знаят за наркотрафика.

„Няма задържан за подобен вид пратка, който да каже, че е виновен.” Така Цветанов коментира вчерашните изказвания на третия задържан, собственикът на „Сийборн трейд”. Бизнесменът Дойчин Дойчев, който беше арестуван в Бургас за 24 часа заяви пред журналисти, че не е уведомен официално за задържането на кораба и екипажа.

Цветанов уточни още, че Дойчев е имал в миналото доста проблеми с други свои кораби и даде за пример потъналия "Ванеса", за който имало подозрения, че е умишлено потопен, за да се прикрие фактът, че на борда му е имало наркотици. Друг от корабите му - "Елена", пък бил задържан с контрабандни цигари.

Евелин Банев-Брендо се е срещал с тримата задържани у нас заради натоварения кораб с кокаин, стана ясно още от думите на Цветанов.

“Не бих казал че Евелин Банев-Брендо има някаква връзка, но в определен момент се е срещал с някои хора, които са задържани в момента”, коментира вътрешният министър.

Тримата задържани в България са набирали екипажа. Те са съпричастни към организирането и транспорта на пратката, каза още Цветанов.

Българските власти правят всичко необходимо по случая, но все още е рано да говорим за невинност и виновност, обясни МВР шефът във връзка с хипотезите, че много от задържаните моряци може да не са знаели какъв товар се превозва на кораба.

При международната спецакция бяха задържани 31 души, като 21 от тях са българи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
6
 
! Отговори
генерал Жуков преди 11 години
Цветан Цветанов каза още, че България разполага с оперативни резултати, които дават насока за държава и организация, евентуално стоящи зад терористичната атака в Бургас. ????Я да видим кво са измислили Мошетата.
149
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига с тоя атентатор, писна ни. Щом досега не го установиха е ясно кой е
148
0
 
9
 
! Отговори
dan преди 11 години
Ама на кой му пука дали е камикадзе или не?!! По важното е,че в България всякакъв вид терористи могат да влизат и излизат когато си поискат!!! Цялата тая дандания е за отклоняване на общественото внимание от по-важните теми, като цени и стандарт на живот!!!
147
2
 
5
 
! Отговори
ДО 176 преди 11 години
...А АЗ СЕ ЧУДЯ ЗАЩО МИ МЯЗА НА БОГАТИРА ЛИЛИПУТИН ...Е,МНОГО ПОЗНАВАТ ТЕЗИ КОМПЮТРИ ЕЕЕЙ,ТОЧНА РАБОТА...
146
0
 
4
 
! Отговори
ЦОЦО преди 11 години
След колко месеца имаме основна версия!!! А решението на пъзела ще дойде след 7 или 8 години вероятно но няма да е крайно, а ще е основно.
145
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фоторобота, който е направен и за атентатора и за помагача му не са верни. Нито еврейския премиер, нито Уорлик, нито Хилари изглеждат така.
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подкрепям мнението на 169. Това ще да е първото камикадзе, гърмяло от багажното на рейса. Разбирам с кола да се беше врязал там, да беше гръмнал вътре в рейса или отвън при голяма група хора. Но няма такова нещо. Бомба сред багажа = дистанционно някъде отзах, в джоба я на еврейския педало-премиер, я в този на Уорлик. Имате избор...
143
1
 
7
 
! Отговори
ками преди 11 години
Браво Цезо, откри топлата вода!
142
0
 
7
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Цецо е сигурен че терактът е проведен от терорист. Изключва всякаква възможност за техническа грешка или метеорит! Тези му убеждения са сондирани и одобрени от синедриона. В процеса на работата му неговите доходи са растели с обичайно темпо. Евала на този пич!
141
0
 
5
 
! Отговори
Dimitrov-France преди 11 години
Правилният израз е : удобната версия - атентаторът е камикадзе , при която не е наложително неговото издирване,(кой знае къде се разхожда сега ?).А използвайки израза "основната версия",Цветанов се издава ,че няма камикадзе сред труповете,тъи като нямаше да има версия...
140
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дано убийците на невинни хора си платят за стореното
139
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Целта на камикадзе е да унищожи врага жертавайки своя живот. В случая камикадзе НЯМА. Щеше да е ако атентатора бе взривил бомбата влизайки направо вътре в автобуса. Тогава жертвите щяха да са почти всички, а оцелелите щяха да са слепи, глухи и обезобразени. Като че ли целта е била по-малко жертви и за това бомбата гърми от долу от багажното. Така, че никакъв камикадзе не е тоя шапшал дето се затри и уби 5 човека.
138
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сериозно ли бе ? Аз си мислех , че е балерина от "Лебедово езеро" !
137
0
 
2
 
! Отговори
baihui преди 11 години
stanahte smeshni ve4e - po dobre si traite
136
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цветанооооооооов! Пък на мен ми се иска на теб да направят един такъв атентат! И като гледам - догодина, когато народът ви набие шутовете на изборите и няма вече да те пазят държавните копои - май това ще ти се случи, пък аз ти обещавам да се пробвам да се изс_ра на гроба ти!
135
0
 
4
 
! Отговори
Емил преди 11 години
Носят се слухове,че бомбата е гръмнала предварително и е изненадала този който я носи.Това не го прави камикадзе.Защо е толкова важно да е камикадзе,не знам.Все пак хора загинаха,невинни
134
0
 
13
 
! Отговори
Физкулт-ура-ура!! преди 11 години
Умно гледа, всичко разбира, само че вне може да се изкаже....
133
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЦЕКО КАЗА:ВОДИМЕ РАЗСЛЕДВАНЕ В НЯКОЛКО НАПРАВЛЕНИЯ1--ГРЪМНАЛА ЛИ Е БОМБАТА ИЛИ Е ИЗБУХНАЛА2--ТЕНЕКЕТАТА ОТ РЕЙС ЛИ СА ИЛИ ОТ АВТОБУС3--АВТОБУСА ПЪТНИЧЕСКИ ЛИ Е ИЛИ Е ТУРИСТИЧЕСКИ4--АТЕНТАТОРА С ДЖАПАНКИ ЛИ Е БИЛ ИЛИ СЪС САНДАЛИ5--АТЕНТАТОРА ЯПОНСКИЯ ВЯТЪР ЛИ ГО Е ДОВЕЯЛ ИЛИ СИ Е КАМИКАДЗЕ6--С КАКВО СА БИЛИ ПЪЛНИ ДЮНЕРИТЕ В РАНИЦАТА7--С РАНИЦА ЛИ Е БИЛ ИЛИ СЪС САК8--НА ПРОМОЦИЯ ЛИ СА БИЛИ ДЮНЕРИТЕ ИЛИ НА РЕДОВНА ЦЕНА,БЕЗ НАДЦЕНКА ЗА ДОСТАВКА.9--КЪДЕ СА БИЖУТАТА...
132
0
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Цеци,много гузно,го мълчиш и усукваш.Да не излезе,че атентатора е Българин.Тогава няма да смеем да се погледнем на улицата.
131
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЙ ЗАПАЛИ ПАРТИИНИЯ ДОМ ПОД МЪДУРОТО РЪКОВОДСТВО НА БКП ?...