Македония в ЕС, но първо да спазва критериите за членство

България настоя за това пред еврокомисаря по разширяването
31 окт 2012 18:15, Елка Василева
71
Македония в ЕС, но първо да спазва критериите за членство
Щефан Фюле и Николай Младенов. Снимка: БТА

България подкрепя членството на Македония в Европейския съюз при стриктно спазване на всички европейски критерии. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на срещата си с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле.

Един от основните критерии е този за регионална политика и добросъседство. Досегашната практика при разширяването на ЕС е да не допуска приемане на страни, които имат нерешени двустранни проблеми с други членки на ЕС.

В този смисъл Фюле е бил запознат от външния министър Николай Младенов с притесненията в българското общество относно провежданата в Скопие националистическа политика.

Още по темата

Единственият път, по който може да се решат казусите, свързани с националистическото говорене, е пътят на европейската интеграция, каза Младенов сред разговора си с Фюле, който е бил посветен основно на Македония.

България няма и никога не е предявявала териториални претенции към която и да е друга страна в региона и винаги е поддържала отношения на активно сътрудничество със съседите си. Когато ние бяхме страна-кандидат, постепенно решихме ключови въпроси в отношенията с нашите съседи, които години наред тежаха, включително и териториални казуси с Турция, по които имахме доста сложни преговори, отбеляза министърът.

Според Младенов пътят, който нашите съседи на Балканите, включително и Република Македония, трябва да извървят, включва решаването на подобен тип въпроси със съседните страни.

Младенов изрази надежда до края на годината да има разработен и съгласуван план, по който да се покаже пред българската, пред македонската и пред европейската общественост, че нашите две страни са способни "ръка за ръка да продължат да работят заедно, да си помагат по пътя на Македония към ЕС, по същия начин, по
който сме го правили вече 20 години".

От своя страна еврокомисарят Щефан Фюле каза, че България и Бившата югославска република Македония имат силни и дълбоки връзки. Убедени сме, че двете страни могат да разгледат и да решат каквито и да е отворени въпроси в добросъседски дух, въз основа на ценностите на ЕС, заяви той.

Еврокомисарят Фюле е поздравил премиера Борисов за балансираната и добросъседска политика на страната ни в региона.

На срещата е била подчертана ролята на България за запазване на етническата толерантност в региона и водената от страната ни балансирана външна политика, която продължава да бъде движеща сила на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

Бойко Борисов отново е поставил въпроса пред Европейската комисия за членството на България в Шенгенското пространство, като е изтъкнал, че в момента страната ни, дори без да е в Шенген, изразходва огромни средства за бежанците, които през южната ни граница, идват у нас от Сирия.

Еврокомисарят Фюле е заявил категорично пред премиера, че Европейската комисия е убедена, че страната ни е изпълнила всички критерии за членство в Шенген и е поел ангажимент още веднъж да постави въпроса пред Еврокомисията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
попалексов лдп преди 11 години
Ще спре ли България приемането на Македония в Европейския съюз, защото изтъкнатите причини и за слепците вече е ясно, че са прикритие за предателството на българските политици по отношение на Македония, по отношение на България. Резултатът от сегашната политиката на България спрямо Македония ще е многопосочен: 1. Сърбия посредник между Атина и Скопие за името- Сърбия се връща на бял кон като фактор в Македония, като фактор на Балканите. Братска, приятелска Сърбия /на Македония/ помогнала и съдействала на Македония срещу досега непреодолимата пречка Гърция. 2. След като Гърция отстъпи под някаква форма благодарение на спасителката Сърбия, негативизмът в Македония срещу нея ще намалее и отношението към нея ще върви в положителна посока. 3. България - вместо като горд, достоен, пълноправен член на ЕС да подкрепи признатата под конституционното име Република Македония, да подкрепи гражданите на Македония като свои сънародници, да неутрализира претенциите на банкрутирала икономически, социално и политически Гърция, България става слугиня в осъществяването на гръцките национални интереси за сметка на българските, България ще е държавата, принудена от ЕС, но като противник, неприятел, враг на Македония да се съгласи за преговори за нейното присъединяване. И след това били ни виновни гърците, сърбите, коминтерните, Белградите , Москвите... Но както е казал народът - каквото сам си направиш и господ не може да ти направи. Това, което ще остане за българския премиер и неговите външен министър и президент, впрегнали България да тегли банкрутиралата гръцка каруца, е удоволствието, че се самопредложиха Гърция да си избършат с тях посрания си ***. Тъжни дни за България, за нашето национално самочуствие, за нашето национално достойнство.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македония в ASS
48
0
 
2
 
! Отговори
Готика преди 11 години
До попалексов лдп, колкото и да говорим колко ни е скапана държавата, не са много българите, които няма да скочат срещу поругаването на историята и културата ни, а че това продължава да се случва е факт. Сърбо-гръцката кампания имала интерес от отношението на непълна подкрепа на България към Македония. Пука ми! Да се настаняват в Македония и сърби и гърци и албанци, народ, който отрича историята си и идентичността си няма бъдеще, аман да ги гледаме като майка - неблагодарно и арогантно дете.
47
0
 
2
 
! Отговори
Gotika преди 11 години
До попалексов лдп, "НОВО БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ ВЪВ ВАРДАРСКА И ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ", моля??? Какво Възраждане българско , какви 5 лева, малко ли години България оказва всякакъв вид подкрепа към Македония - политическа, административна, военна и пр., и какво последва от страна на Македония? Признателност, благодарност, 3 национални катастрофи, танкове и мълчание пред поругаването на българската култура и самосъзнание и сега пак да сме предатели? Мисля, че на цял един народ му писна! Колкото и
46
0
 
3
 
! Отговори
До Пещо преди 11 години
За какви "македонци" в пиринска Македония пишеш бе ? Около 200 души пияндета от две села на които даскала ви дава по една-две ракии, за да плещите, че сте македонци...
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Без аванти за бюрмите!
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МАКЕДОНИЯ Е РОЖБА НА ДАШНАТА БЕКАПЕ И ГОЛЕМИЯ КУРЕМЪЛСКИ БРАТ.УТРЕ БЕКАПЕ ЩЕ МУ СЕ ПОДЛОЖИ И ЗА ТУРЦОНИЯ...НАЛИ Е ВЛЮБЕНА В НЕГО...
43
1
 
2
 
! Отговори
попалексов лдп преди 11 години
Внимание! Голямо Не на България за Македония в Европейския съюз? България враг на Република Македония? Българският премиер, външният министър и президентът подготвят ново национално предателство, съизмеримо с предателството от 1945 година, когато бяха обявени за небългари хората от Пиринска и съответно Вардарска и Егейска Македония.Иначе сега вече стана ясно защо и за какви заслуги прясно избраният президент Росен Плевнелиев беше така богато награден и даруван при посещението му в Република Гърция.Наградите Почетен гражданин на Солун - защо ли, доктор хонорис кауза - за какво ли, най-висок орден /с какъвто е награден и Тито?!/ не са били за минали, а за бъдещи заслуги към Гърция, към гръцките национални интереси, които са АНТИБЪЛГАРСКИ.И докато за Бойко Борисов и Николай Младенов не е нещо ново - премиери и министри национални предатели има предостатъчно/ Радославов, Стамболийски и т. н. /, то за Росен Плевнелиев се открива изключителния шанс да стане първият български президент национален предател. Той вече има класация за първи български президент ***. Поздравления и честито, както се казва.
42
1
 
2
 
! Отговори
попалексов лдп преди 11 години
Жълт картон за Македония, тръби живите мощи академик Георги Марков.Не червен, както нашите приятели гърците и както е правилно, а компромисно жълт.Като слушат какви ги плещи един български учен/осребрил продажността на баща си с научна кариера / гърците имат пълно основание да казват Вулгарос кондрокефалос- ***, прости българи. България срещу Македония. България на страната на Гърция срещу Македония е крещящо несъответствие с българските национални интереси. Защото всяко действие против приемането на Македония в Европейския съюз, за което зове академика е:-подкрепа за сръбската политика в Македония, а тя е антибългарска.-подкрепа за гръцката политика спрямо Македония и тя е антибългарска.Забавянета на приемането на Македония в ЕС означава удължавяне на сръбско-гръцкия прикрит държавен терор срещу НОВО БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ ВЪВ ВАРДАРСКА И ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ. И България чрез своите политици, историци, журналисти се изправя не в подкрепа на това възраждане, а срещу него, изправя се срещу самата себе си.Да се смееш ли, или да плачеш.Това е безотговорна, предателска спрямо националните интереси политика на България.А иначе не може да не се съгласим с академика че : Време е, крайно време е да покажем червен картон на български историци, журналисти, политиции т.н., които като мечката, *** и непохватни вместо да помогнат, убиват Македония, убиват България. Време е, крайно време е да покажем червен картон на българската простотия и тъпотия, която е нанесла такива вреди на България, за каквито най-големите и врагове не могат и да мечтаят.
41
0
 
8
 
! Отговори
harda преди 11 години
До Пещо,*** без българите вие сте загубени,ако българия не играеше пасивната роля,досега да сте останали и без хляб
40
0
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 11 години
Албанците, албанците..... с тях трябва да имаме обща граница а не с тази "србска" збирщина!!!
39
16
 
2
 
! Отговори
Пещо преди 11 години
Българският ***-държава трябва да разбере един път за всякога,че не може да рекитира Македония и македонският нород в 21 век....Права и свободи за Македонците в Пиринска Македония,,,,СЕГА
38
1
 
5
 
! Отговори
:))) преди 11 години
до стефан ( македонецууууууу ) - както и да го "думаш " пък и да го " валкяш " все си поганец па не идеш да си нашенец , оти си МЪРЛЯЧ македонец !? ! :)))))))))))
37
0
 
3
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
Четох донякъде,но се отказах,защото текстът си противоречи.Пишеш,че една от основните цели била да се унищожи православната религия.Сега няма проблеми с това,да се интересуваш и занимаваш с религията.Информация колкото искаш.Вярвай си в каквото поискаш и посещавай каквито си поискаш храмове.Преди 89-а доколкото знам са се "карали" за такива неща.Оправи десетките правописни грешки,запознай се с буквата"Й" и може и да прозвучиш някак си по-убедително.С толкова грешки губиш респекта на читателя. :)
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вето на македония! да подкрепят идването на власт на партии там, които да ги спрат тези безобразия - напр. Любчо Георгиевски! щом сърбия се меси там, да се намеси и българия
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано Македония влезе преди Сърбия в ЕС. Само така ще спре сръбската пропаганда в братска Македония!!! Стане ли обратното... Лошо и за нас и за македонските българи, защото сърбите ще продължат да пеят старата песен на нов глас...
34
0
 
2
 
! Отговори
26 преди 11 години
Тука някакъв маймун пише на маймуница и нищо не му се разбира
33
6
 
3
 
! Отговори
попалексов лдп преди 11 години
Внимание! Голямо Не на България за Македония в Европейския съюз? България враг на Република Македония? Българският премиер, външният министър и президентът подготвят ново национално предателство, съизмеримо с предателството от 1945 година, когато бяха обявени за небългари хората от Пиринска и съответно Вардарска и Егейска Македония.Иначе сега вече стана ясно защо и за какви заслуги прясно избраният президент Росен Плевнелиев беше така богато награден и даруван при посещението му в Република Гърция.Наградите Почетен гражданин на Солун - защо ли, доктор хонорис кауза - за какво ли, най-висок орден /с какъвто е награден и Тито?!/ не са били за минали, а за бъдещи заслуги към Гърция, към гръцките национални интереси, които са АНТИБЪЛГАРСКИ.И докато за Бойко Борисов и Николай Младенов не е нещо ново - премиери и министри национални предатели има предостатъчно/ Радославов, Стамболийски и т. н. /, то за Росен Плевнелиев се открива изключителния шанс да стане първият български президент национален предател. Той вече има класация за първи български президент ***. Поздравления и честито, както се казва.
32
1
 
14
 
! Отговори
до 26 маке преди 11 години
Ами сега?К'ва е хавата сърбомаке?С Гъция се заядохте,от България ще го духате.Българите си дойдохме в Родината България,а тия дето останахте се гушкате и дупите със сърбите,които буквичка ви дадоха да си ви познават.Докато албанците ви чакат в поза партер.Европа ли? Кога ви цъфнат налъмите ,с които още си ходите.
31
0
 
4
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
до сръбската *** 31 ! - Е , оти крали марко закъса на КОСОВО ПОЛЕ !!! : ))))))))))))))))