НС да избере нов конституционен съдия, очаква Борисов

Според него това може да стане още днес, за да няма институционална криза
Обновена: 16 ное 2012 14:58 | 16 ное 2012 14:29,
133
НС да избере нов конституционен съдия, очаква Борисов
Бойко Борисов Снимка: БТА

Парламентът да започне процедура по нов избор на конституционен съдия, очаква премиерът Бойко Борисов.

Според министър-председателя това може да се случи още днес или в близките дни, за да няма институционална криза, след като Венета Марковска не можа да положи клетва вчера при отсъствието на държавния глава.

След решението на президента Росен Плевнелиев да напусне тържествената церемония заради съмнения в репутацията на Марковска Конституционният съд на практика не работи и това предизвика лавина от политически и експертни изказвания как да се излезе от ситуацията.

Още по темата
Народното събрание трябва да отмени своето решение за избор на Венета Марковска за конституционен съдия, смята Мая Манолова от БСП.

Според нея това е единственият възможен ход в тази ситуация. Изказваме нашето съжаление ,че отново парламентът беше поставен в унизителната ситуация да преразглежда едно свое решение, което мнозинството осигури без ясни аргументи и без да се съобрази с възраженията по кандидатурата, отбеляза тя.

„Няма да коментирам от конституционна гледна точка доколко коректни бяха действията на президента, но щом останалите институции отказаха да се съобразят с негативите на кандидатурата, може би това беше единственото решение“, смята Манолова.

По думите й парламентът е в позицията да събере гилзите след престрелката между институциите и да отмени своето решение.

Според Манолова не е необходимо да се събира специална работна група от депутати, която да прецени какво да се направи оттук нататък, което беше предложено по-рано от Иван Костов.

Според депутати от Синята коалиция парламентът може да отмени решението си за избор на Венета Марковска за конституционен съдия и да се направи нов избор.

Веселин Методиев посочи, че има решение на Конституционния съд /КС/ от 1993 г., според което в Конституцията не съществува изрична разпоредба, която да забранява на Народното събрание да отменя или изменя свое решение или част от такова. Депутатът обясни, че произнасянето на КС е по повод на решение на парламента за отнемане на имунитета на народен представител през 1992 г. и последвалата отмяна на това решение.

На базата на това произнасяне може да се отмени избора на Марковска и да се направи нова процедура, поясни Методиев.

„Ако има съгласие между парламентарните групи и се стигне до подобно решение за нова процедура по избора на съдия в КС и никой не го атакува, кризата ще бъде преодоляна“, каза Методиев и добави, че въпросът е дали ще има политическо съгласие. Ние се  стремим да бъдем конструктивни в една наистина тежка ситуация за страната, посочи Методиев.

Припомняме, че скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси.

След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, премиерът Борисов и президентът Росен Плевнелиев я призоваха публично да се оттегли на няколко пъти, но тя не пожела да го направи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
2
 
! Отговори
vyara dimova преди 11 години
До Гласоподавател Смешно и трагично, нали? Сбъркахме с избора си за президент.
111
0
 
2
 
! Отговори
vyara dimova преди 11 години
Жалка картинка е Фидосова, депутатите от НС, Марковска, но струваше ли си заради тяхната глъмотия президентът да жертва достойнството - своето и на институцията, която представлява?!!!
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тиквата пак строява Народното събрание!
109
0
 
5
 
! Отговори
SAVCHO51gdn преди 11 години
ЕДНО ВРЕМЕ В РЕШЕНИЯТА НА ЦК НА БКП СЕ "ПРЕПОРЪЧВАШЕ" МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ДА ПРЕДПРИЕМЕ ТОВА И ОНОВА, А СЕГА ДОН БОБКИКИО, КАТО СРЕДНОВЕКОВЕН МОНАРХ НАПРАВО РАЗПОРЕЖДА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА ИЗБЕРЕ НОВ КОНСТУТИЦИОНЕН СЪДИЯ, БЕЗ ДАЖЕ КАКВО ЩЕ ПРАВИМ С ПРЕЖДЕ ИЗБРАНАТА МАРКОВСКА ?!?
108
0
 
9
 
! Отговори
незнам преди 11 години
Аре да го видим и него.Дали е "чист "?Съмнявам се че "горе" има такъв.
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
0
106
0
 
10
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
ДО Отец РалфУважавам божиите хора.Дано си отец. Та ,за въпросния премиер -Б.Б. погледни в Дейче веле.Виж какво пише.Срам за БългарияНе мога да преглътна факта ,мутра да е премиер на Р.България.Все пак съм националист.Ти обясни обаче на работещите българи в Франция,Италия,Германия,Белгия как стана?Защото аз не мога.Не съм политикНо когато се подиграват в EU-медиите на нашите управници,някакси ми е гадноВ същото време е глупаво и да се оправдавашНека на новите избори не повторим избора
105
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Овчара разпореди,а Овцете ще го изпълнят
104
0
 
13
 
! Отговори
Друг да опира пешки преди 11 години
Винаги когато Борисов види дебелия край, подвива опашка като страхливо куче. Така и този път, след изказванията на говорителите на ЕК, англ.посланик и скандала, той се извъртя на 180 градуса и "намекна" на Марковска да се оттегли, но тя не изпълни нареждането и затова се прибягна до Плевнелиев. Сега Нар с-е да върши мръсната работа на Борисов. Все друг да опира пешкира, а той невинен, целият в бяло, сякаш той не забърква всички каши, защото без него, никой от слугите му не предприема нищо.
103
0
 
10
 
! Отговори
Защо я пробутвахте? преди 11 години
А защо толкова се натискахте от Герб да я пробутвате, въпреки че в пощенските кутии на много депутати бяха изпратени сигналите за нея?
102
0
 
11
 
! Отговори
голям Сечко до Отеца преди 11 години
До отец Ралф от голям Сечко.Убеден съм, че сестрата за която ти имаш в предвид не е била на околовръсното.Аз познавах една жена-наричаха я винената царица.-РОЗА ГЕОРГИЕВА./единствената жена пилот от отряд 28./правителствения/.Та тя даде прякора ,,Тато ,, на Живков и казваше: Тато уважаваше и тачеше грамотните и интелигентните./Лека и пръст/Едва ли Тато, би допуснал такива ,,калинки ,малинки,, в държавата за последните 3,5г.Тато не бе *** и глупав.Неговите наследници са ,,WC,,.
101
0
 
6
 
! Отговори
Женя Маврикова преди 11 години
То голямото чакане край няма...
100
0
 
19
 
! Отговори
Той чака, ние също ! преди 11 години
Бойчо очаквал нов конституционен съдия. Ние пък очакваме след по малко от осем месеца нов премиер. Този път може да не е полиглот, като Бойчо.
99
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ набутаха две *** в КС - Велчев, от квотата на президента, и Атанасов, от квотата на НС. Аха-аха да пробутат още едно - Марковска, но от ЕК счупиха стомничката. И хоп, президентът на амбразурата...
98
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плевнелиев и Борисов вече нарушиха конституцията и отиват на военен съд за престъпление държавна измяна към България.
97
0
 
8
 
! Отговори
Гацо умното преди 11 години
До голям Сечко.Добре де, ама бат Бойко ако стане и конституционен съдия ,и патриарх .и прокурор ,и......,и си запази поста премиер ,то какво правим.К' во му пречи?Ще вкараме ли в затвора бившия член на БКП и настоящ министър -председател б.б.след 10м?Щото нещо не разбирам?
96
3
 
24
 
! Отговори
голям Сечко до мафия преди 11 години
След 9 месеца идват избори.На 10-я ще са в затвора всички мутри ,бандюги и разни гербери.Който е съгласен да гласува с /+/.Останалите с /-/.
95
0
 
10
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 години
Въпрос, Скоро ли трябва да умрат пенсиионеритета за да крадеш от пенсионните фондове. Няма отговор.
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 101Така е и Юда не се е отказал толкоз бързо от Исус
93
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ,БСП,ДПС,РЗС,АТАКА ГЛАСУВАХА ЗА МАРКОВСКА ,И СЛЕД КАТО ОТ ЕК ИМ БИХА ШАМАРИ ВСИЧКИ АПАШИ СЕ РАЗБЯГАХА КАТО БОЛНИ ОТ БЯС,ВСИЧКИ СЕ ОТРЕКОХА ОТ МАРКОВСКА КАТО ЧЕ ЛИ АЗ СЪМ ГЛАСУВАЛ ЗА НЕЯ,ПАРЛАМЕНТА НАЧЕЛО СЪС Б.Б РАЗПОЗНА СЕБЕ СИ ВЪВ ЕДНА КОРУМПИРАНА ЖЕНА,ТА НАЛИ Б.БОРИСОВ КАЗВА КАК ДА ГЛАСУВАТ ГЕРБЕРИТЕ