Парламентът разплита казуса „Марковска“ - прави нов избор

Гласуването ще е на 19 декември, предлага правната комисия
16 ное 2012 16:40,
141
Парламентът разплита казуса „Марковска“ - прави нов избор
Искра Фидосова вече ще гледа и анонимни сигнали. Снимка: архив, Булфото

Парламентарната правна комисия предлага да се открие нова процедура за избор на конституционен съдия, след като по-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че очаква такова решение от депутатите още днес по казуса „Марковска“.

След решението на президента Росен Плевнелиев да напусне тържествената церемония заради съмнения в репутацията на Марковска Конституционният съд на практика не работи и това предизвика лавина от политически и експертни изказвания как да се излезе от ситуацията.

Шефката на правната комисия  Искра Фидосова ще предложи проекта за решение да се разгледа от Народното събрание следващата сряда, а подаването на документи да започне на 22 ноември и ще продължи до 30 ноември.

Още по темата
До 10 декември ще могат да се подават въпроси и сигнали по отношение на кандидатурите, изслушването в правна комисия ще се състои на 12 декември, а гласуването в парламента ще е на 19 декември.

В процедурните правила за този избор не е указано, че не могат да се подават и разглеждат анонимни сигнали, срещу който и да е от желаещите да станат конституционни съдии.

„Всеки, който има да праща – доноси, анонимни сигнали, този път ще ги оповестим на сайта. След като това е желанието, сме готови и ще го изпълним”, заяви Фидосова.

Шефката на правната комисия пренебрегна анонимния сигнал, подписан с името Георги Тонев, срещу Венета Марковска, в който тя беше обвинена в търговия с влияние и конфликт на интереси, и не допусна той да се разглежда при обсъждането на кандидатурата на Марковска. Именно от тук тръгна и целият скандал.

„Единственият, който разполагаше със сигнал, беше Янаки Стоилов. Нито един член не потвърди да има такъв сигнал, всички отговориха, че не са запознати с този сигнал. Стоилов ми показа сигнал, който имаше визия на различен от този, който впоследствие постъпи, имаше елемент на анонимен сигнал, опита се да се оправдае днес Фидосова.

Информацията е предоставена на Марковска и тя е внесла в парламента документи от различните
институции, че срещу нея не се водят разследвания, обясни още шефката на правната комисия.

Всичко, което е могла да направи, правната комисия го е направила, каза тя и помоли да не се правят повече спекулации на тази тема. По думите й със стартирането на новата процедура трябва да се сложи край на този казус.

Вчера стана ясно, че през 2011 г. е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, в което е намесено името на Венета Марковска и близкия до нея бизнесмен Георги Георгиев.
То е образувано по анонимен сигнал.

В него се съдържат данни за корупционно поведение и превишаване правата на Георги Георгиев, близък до Марковка, за това, че е употребил влияние при уволнение на служители на МВР по повод възникнал конфликт, за придобити множество имоти под формата на дарения, и за оказване на влияние по повод образувани административни дела.

„Тук се запознахме с удостоверения, предоставени от Марковска, че срещу нея не се водят никакви досъдебни производства. В следващия момент се споменава документ от прокуратурата от президента. Това е бламиране и подвеждане на Народното събрание от страна на прокуратурата. Ако прокуратурата е разполагала с тази информация, защо комисията не е била запозната с нея досега? Целият фарс поставя много сериозни въпроси относно взаимодействието между държавните органи и институции”, заяви Четин Казак от ДПС.

По думите му не трябва Народното събрание непрекъснато да изважда горещите картофи от огъня и да обира срама на цялата държава и на всички институции. Той посочи, че има решение на ПГ на ДПС да участват нейни представители в продължението на този "злощастен казус".

Според тях парламентът не трябва да носи единствен и само той отговорността, когато държаните органи и
институции не работят в синхрон и не се спазват законовите и конституционни принципи. След това заедно с Митхат Метин напуснаха заседанието.

Като безотговорна определи Явор Нотев от "Атака"  позицията на ДПС. Според него хвърлянето на обвинения между институциите не води до никъде. Нотев посочи, че никой български гражданин няма интерес от това, което се случи. Случаят е безпрецедентен, той показа празноти в процедурните правила и трябва да се инициират законови промени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разплита, а заплита нов казус.
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А какво ще правим с НАЗНАЧЕНАТА вече за конституционен съдия Марковска, която само заради противоконституционното поведение на президента не е започнала да изпълнява задълженията си? Или Народното събрание ще назначи ОЩЕ ЕДИН съдия и на следващата клетва Марковска ще се яви заедно с ЧЕТВЪРТИЯ конституционен съдия от квотата на Народното събрание да се заклева?На Фидосова й е време да посети в първи курс лекциите по конституционно право...
126
0
 
1
 
! Отговори
Апартаментна измамa преди 11 години
Абе махнете я тая Фидосова от медиите, бе хора! То, освен другото, има и един гаден израз на лицето... Махнете я най-после. Няма ли някой и за нея да пита, какви са ги вършили служителите от нейната кантора с разни имоти, за които тя, милата, невинна девица, не знаела и не била длъжна да знае...
125
0
 
1
 
! Отговори
vyara dimova преди 11 години
До тнн Ясно е, че вината да я предложат, е на парламента. Ами чия е вината разследванията за нея да са в трета глуха - не е ли на протежето на Плевнелиев- Велчев??!! Май с троен аршин мери президента!
124
0
 
2
 
! Отговори
vyara dimova преди 11 години
До twin_peaks - ааа, да, че после да има нови избори, които да бръкнат в нашите джобове. Президентът трябва да бъде порицан от народа в медиите, белим малко му стане криво всеки да го ругае и да реши малко да се "еманципира".
123
0
 
2
 
! Отговори
vyara dimova преди 11 години
До svirchovina през целия си мандат, уверявам те. Той дори не показва желание, камо ли воля да се измъкне от контрола на Бойко и на ГЕРБ.
122
1
 
2
 
! Отговори
svirchovina преди 11 години
Росен до кога ще изпълнява политическите поръчения на изпълнителната власт питам аз? Това не е нормално за една правова държава, каквато претендираме, че сме ние...
121
1
 
2
 
! Отговори
94sasht преди 11 години
Президентът няма право дори на волеизявление по време на клетвата. Ако приемем, че присъствието му е част от фактическия състав на встъпването в длъжност на един конституционен съдия (а това е спорно), то в закона за КС изрично са посочени и шефовете на ВАС и ВКС.
120
2
 
2
 
! Отговори
twin_peaks преди 11 години
Президентът на България Росен Плевнелиев трябва да бъде отстранен от поста, който заема, най-малкото защото наруши конституцията - той дори няма право на изявление, каквото направи...
119
0
 
4
 
! Отговори
тнн преди 11 години
Вината за този резил е изцяло на парламента. Парламентът номинира, проведе процедурата и избра госпожата
118
0
 
11
 
! Отговори
Цецки и Фидоски преди 11 години
Герб напълни държавата с Цецки и Фидоски, Калинки и Румянки - направиха истински батак и бардак, и с невежеството си се оплетоха като пате в кълчища, защото хем са некадърни, хем алчни и са зинали да налапат всички постове в управлението и няма наяждане, толкова са нагли и корумпирани.
117
1
 
9
 
! Отговори
никола преди 11 години
Абе тая грандама вечно е с отворена уста, сигурно и насън млящи с джуките си, а да не забравяме че и написа писмо до Барозу колко безукорна е Марковска,само като ти кажат че я подкрепя Р.Петков отговорът трябва да е НЕ, НЕ , НЕ, И ПАК НЕ.
116
2
 
8
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
Мау му стара , абе се ,си мисля ,че има нещо гнило в този избор и се сещам за вица:Вуте взел чипс, седнал на дивана и пуснал телевизора. Гледа - Бойко Борисов. Изгасил телевизора и пуснал радиото. И там Бойко Борисов. Изключил радиото и отворил вестника, а там... Бойко Борисов. Хвърлил вестника и казал:- Лелееее, страх ме е да отворя чипса!
115
0
 
12
 
! Отговори
да помогнем на Фидос преди 11 години
Търсят се донори на мозък може и ***.
114
0
 
12
 
! Отговори
Потребител на парно преди 11 години
Колкото е обема на г-жа Фидосова толкова е и голям батака в който вкара държавата.По некомпетентно управление не сме имали след бай Тошо.Той ли им беше лош учител или те бяха слаби ученици?С колкото % намалят парното с толкова са и договорили с Русия цената на газа. Другото е стъкмистика, за да има за апартаменчета за Цвъцко.
113
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такова ЧУДО само кадър на управляващата Партия (разбирайте Групировка) може да бъде правен Експерт (естествено, че с главни букви, за славата на Б. Б. и Цв. Цв.)!
112
0
 
17
 
! Отговори
и замириса на море преди 11 години
Фидосова се нас*ра и затрупа парламент и кабинет със лай*а, а Боко тиквата се скри от голямата воня.
111
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
А писмото до Барозу,и то ли Анонимно,Фидосова до последно беше като Матросов пред Амбразурата
110
1
 
16
 
! Отговори
Любо пита преди 11 години
Интересно ми е кога Фидоска ще се "наяде", какво още и липсва?
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ето ви малко смешки за подобряване на настроениетоjabog.blog.bg/