Парламентът разплита казуса „Марковска“ - прави нов избор

Гласуването ще е на 19 декември, предлага правната комисия
16 ное 2012 16:40,
141
Парламентът разплита казуса „Марковска“ - прави нов избор
Искра Фидосова вече ще гледа и анонимни сигнали. Снимка: архив, Булфото

Парламентарната правна комисия предлага да се открие нова процедура за избор на конституционен съдия, след като по-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че очаква такова решение от депутатите още днес по казуса „Марковска“.

След решението на президента Росен Плевнелиев да напусне тържествената церемония заради съмнения в репутацията на Марковска Конституционният съд на практика не работи и това предизвика лавина от политически и експертни изказвания как да се излезе от ситуацията.

Шефката на правната комисия  Искра Фидосова ще предложи проекта за решение да се разгледа от Народното събрание следващата сряда, а подаването на документи да започне на 22 ноември и ще продължи до 30 ноември.

Още по темата
До 10 декември ще могат да се подават въпроси и сигнали по отношение на кандидатурите, изслушването в правна комисия ще се състои на 12 декември, а гласуването в парламента ще е на 19 декември.

В процедурните правила за този избор не е указано, че не могат да се подават и разглеждат анонимни сигнали, срещу който и да е от желаещите да станат конституционни съдии.

„Всеки, който има да праща – доноси, анонимни сигнали, този път ще ги оповестим на сайта. След като това е желанието, сме готови и ще го изпълним”, заяви Фидосова.

Шефката на правната комисия пренебрегна анонимния сигнал, подписан с името Георги Тонев, срещу Венета Марковска, в който тя беше обвинена в търговия с влияние и конфликт на интереси, и не допусна той да се разглежда при обсъждането на кандидатурата на Марковска. Именно от тук тръгна и целият скандал.

„Единственият, който разполагаше със сигнал, беше Янаки Стоилов. Нито един член не потвърди да има такъв сигнал, всички отговориха, че не са запознати с този сигнал. Стоилов ми показа сигнал, който имаше визия на различен от този, който впоследствие постъпи, имаше елемент на анонимен сигнал, опита се да се оправдае днес Фидосова.

Информацията е предоставена на Марковска и тя е внесла в парламента документи от различните
институции, че срещу нея не се водят разследвания, обясни още шефката на правната комисия.

Всичко, което е могла да направи, правната комисия го е направила, каза тя и помоли да не се правят повече спекулации на тази тема. По думите й със стартирането на новата процедура трябва да се сложи край на този казус.

Вчера стана ясно, че през 2011 г. е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, в което е намесено името на Венета Марковска и близкия до нея бизнесмен Георги Георгиев.
То е образувано по анонимен сигнал.

В него се съдържат данни за корупционно поведение и превишаване правата на Георги Георгиев, близък до Марковка, за това, че е употребил влияние при уволнение на служители на МВР по повод възникнал конфликт, за придобити множество имоти под формата на дарения, и за оказване на влияние по повод образувани административни дела.

„Тук се запознахме с удостоверения, предоставени от Марковска, че срещу нея не се водят никакви досъдебни производства. В следващия момент се споменава документ от прокуратурата от президента. Това е бламиране и подвеждане на Народното събрание от страна на прокуратурата. Ако прокуратурата е разполагала с тази информация, защо комисията не е била запозната с нея досега? Целият фарс поставя много сериозни въпроси относно взаимодействието между държавните органи и институции”, заяви Четин Казак от ДПС.

По думите му не трябва Народното събрание непрекъснато да изважда горещите картофи от огъня и да обира срама на цялата държава и на всички институции. Той посочи, че има решение на ПГ на ДПС да участват нейни представители в продължението на този "злощастен казус".

Според тях парламентът не трябва да носи единствен и само той отговорността, когато държаните органи и
институции не работят в синхрон и не се спазват законовите и конституционни принципи. След това заедно с Митхат Метин напуснаха заседанието.

Като безотговорна определи Явор Нотев от "Атака"  позицията на ДПС. Според него хвърлянето на обвинения между институциите не води до никъде. Нотев посочи, че никой български гражданин няма интерес от това, което се случи. Случаят е безпрецедентен, той показа празноти в процедурните правила и трябва да се инициират законови промени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно с нов избор ще забатачат нещата още повече.госпожа Фидоска може от много неща да разбира ама от закони и конституция май не.Ето какво пише в конституцията.Из Закон за конституционен съд, Глава трета:Чл. 12. (1) Конституционният съд:11. снема имунитета и установява фактическа невъзможност и несъвместимост на съдия от Конституционния съд.Това че президента прекъсна клетвата не означава че може да отмени избора на Марковска.Той по принцип наруши конституцията.Акта му е морален но незаконен.
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От вниманието на обществото убягна и една друга проява на бъдещата конституционна съдийка. Оказа се, че тя била много стресирана от избухналия скандал с избора й и си ВЗЕЛА ОТПУСК. Но това не й попречило на 6 ноември да председателства на състав от ВАС, който отменил решение на троен състав на ВАС и занапред по делата във ВАС се въвежда държавна такса от 4 на сто (!) върху интереса вместо досегашните 10 лева, с което гражданите се лишават от достъп до справедлив съд. Интересен е въпросът дали лице в отпуск и то по болест може да решава дела, или РЕШЕНИЕТО Е НИЩОЖНО!
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Управляващите обаче да не се правят на "света вода ненапита", защото за всички стана ясно, че те са на дъното на тази каша. И колкото и да се стараят да ни уверяват, че изборът бил "прозрачен", действията им и огромното мнозинство при избора на кандидатката Марковска показва, че се касае за предварително договаряне. Не може да заблуди и това, че кандидатурата бе издигната от т. н. "независим депутат". Едва ли и "изборът" на втория конституционен съдия от парламентарната квота с настоящ ранг съди
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бяхме свидетели как в пленарната зала зам.-председателят на НДСВ с цветовете на маркерите нареждаше как да се гласува. Сегашните управници не прилагат такива явни подсказвания, но и по други начини постигат целите си. И в това отношение вече прекаляват. След като привлякоха като свои поддръжници отцепилите се от "Атака" и РЗС и имат желаното болшинство, мечтата им е да подчинят и съдебната власт. Очевидно искат да осъществят завета на .В. И. Ленин: "Вся власть Советом," Цялата власт на Съветите, под които се разбира Партията. Тогава няма да има оправдателни присъди и ще се отчита 99.99 на сто разкриваемост на престъпленията! Затова шефът на МВР зорко следи всички съдебни актове и ги критикува все едно,че са в неговото ведомство и е началник и на съда.
84
0
 
4
 
! Отговори
10 бири преди 11 години
Привет от Розенхаим след Ст. стамболов и К. стоилов всичко е продаване на България.
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Постепенно подобни и други практики се наложиха и почти винаги осигуряват победа на "правилния" участник. За съжаление практиката се разшири и в купуването на гласове за местните избори и тези за Народно събрание. Не случайно наскоро бившият министър-председател Стефан Софиянски изказа опасенията си, че "може би чувалите с нашите бюлетини за предстоящите избори вече са запечатани"...Според Конституцията у нас властта е законодателна, изпълнителна и съдебна. По принцип законодателната винаги е подчинена на изпълнителната, защото е излъчена от нея. Макар че трябва да е обратното.
82
2
 
6
 
! Отговори
СЕИР ДА СТАВА! преди 11 години
Всички партии без изключение са виновни за този цирк. Трябваше да се случи нещо подобно, за да се разбере, че в тази държава е пълен хаос, който умишелно се създава от опозицията по възможно най-гадния начин.
81
0
 
6
 
! Отговори
до 78 преди 11 години
До ДО 74 Глупости,добре си вършила работата.Я провери колко закони са върнати от Конституционният съд.Досега тя е най некомпетентната на този пост в народното събрание.
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Най-страшното на комунизма е това, което идва след него."Адам Михник.В нашата страна често се провеждат избори за щяло и нещяло. Последното в смисъл, че почти всички сериозни избори са с предизвестен край в смисъл, че победителят е известен още преди старта.Може би това е зараза от единственото, засега, допитване през 1946 година дали страната да остане царство или да стане република. Години наред се твърдеше, че резултатите са фалшифицирани. Това постепенно се *** до такава степен, че в изборите за Народно събрание се "състезаваше" само една листа. Така че истинска борба имаше само за място в листата тъй като и последният в нея ставаше депутат. Дори неколкократно избираният за кмет на Стара Загора Йордан Капсамунов казваше, че "кушия (надбягване) с един кон не е състезание".След като у нас "избухна демокрацията", по думите на писателя Вл. Левчев се очакваше тази порочна практика да бъде прекратена. Постепенно обаче всичко си дойде по местата по принципа Nil novi sub soli нищо ново под слънцето. Намериха се практични люде, новатори, които изнамериха други начини за постигане на същите цели. Преди няколко години обслужвах като юрист един птицекомбинат. Насрочихме търг за продажбата на няколко сгради и се явиха много участници. Очаквах голяма борба и добри доходи за предприятието. Какво беше учудването ми, когато дошлите се изнизаха един по един и останаха само двама. Още след първата стъпка вторият се отказа да наддава и другият спечели почти на първоначалната цена. После разбрах, че имало постоянни участници по търговете, които са само формално и срещу възнаграждение напускат...
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 68Браво ,...цитат на деня!"ДА ЖИВЕЕШ В ЧУЖБИНА ,НЕ Е ИМИГРАНТСТВО ,А ---ЕВАКУАЦИЯ"...!Има и друг цитат :"Само 6.5 млн.души ,имат щастието да живеят в България ,.....останалите НЯМАТ това щастие ,.....НО ИМАТ ВСИЧКО ДРУГО"!
78
0
 
5
 
! Отговори
Месаря преди 11 години
До ДО 74Така е върши си работата отлично :) не се движи много, хапва добре и се угоява отлично, за коледа ще преизпълня плана
77
0
 
3
 
! Отговори
до 75 преди 11 години
За да се иде на протест, протеста трябва да има искания не просто да се съберем и да си бъркаме у носа на площада та какви са целите на протеста
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дайте на това девоче да хапне нещо, срамота е толкоз слабичко да върши такава изнурителна дейност, сиромах човек ще да е...
75
8
 
2
 
! Отговори
ДО 74 преди 11 години
Не ми е работа ,но и ти ,и аз имаме ---НЕДОСТАТЪЦИ ,....НАЛИ?Може да се радваш ,че не сме на нейно място ,иначе жената Фидосова,си върши добре работата /не я познавам лично/,за разлика от много други преди нея !
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гРУХ
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фидосова саботира работа на КС.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 60Следва в Бг !................Всички бяха на ПРОТЕСТ ,ПРЕД КОМПЮТРИТЕ ,............В КЪЩИ !КАКТО ВИНАГИ---23г.
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЦЕНАТА НА ГАЗА ЩЕ ПАДНЕ НО НА ФИДОСОВА *** НЕ
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Там където тиквите са в изобилие, прасетата са огромни :)
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре, нали според Семейния кодекс "съвместното съжителство" общо взето се приравнява на "брак". Значи при съвместно съжителство следва да важат правила за конфликт на интереси както при брак. Освен това, да кажем не е било известно за разследването от прокуратурата. Ми не виждам проблем НС да направи прегласуване с мотив, че са станали известни нови факти, които променят ситуацията, Марковска няма право да е в КС и следователно това трябва да се коригира и няма юридически конфликт!