Плевнелиев спря клетвата на Марковска

Президентът си тръгна от КС, с което блокира встъпването й в длъжност
Обновена: 15 ное 2012 14:32 | 15 ное 2012 11:26,
438
Плевнелиев спря клетвата на Марковска
Венета Марковска не успя да положи клетва като конституционен съдия. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев  отказа да присъства на клетвата на Венета Марковска, като по този начин спря встъпването й в длъжност като конституционен съдия.

Той заяви, че не може да допусне да се опетни репутацията на КС, която се гради на персоналната репутация на всеки един от съдиите.

Президентът успя да спре клетвата, защото по Закона за Конституционния съд конституционните съдии не могат да положат клетва в отсъствието на президента, а ако не положат клетва, не могат да встъпят в длъжност.

Държавният глава изчака клетвата на другите трима -  Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов.

Преди Марковска да положи клетва, Плевнелиев  взе думата и заяви, че няма да присъства на клетвата на четвъртия  конституционен съдия заради съмненията около репутацията й.

Държавният глава обяви, че е получил писмо от прокуратурата, което потвърждава тези съмнения.

По неофициална информация писмото е за досъдебно произвдоство, образувано през 2010 г. от Софийската градска прокуратура срещу неизвестен извършител за корупция и търговия с влияние в съдебната система.

В хода на разследването изплуват имената на Венета Марковска и мъжа, с когото тя отрече, че живее на семейни начала - бизнесмена Георги Георгиев. Точно това е най-вероятно и анонимният сигнал, който постъшпи в парламента от името на Георги Тонев Колев.

СГП свиква извънредна пресконференция в 13 часа, която най-вероятно ще хвърли повече светлина по въпроса.

Още по темата
Плевнелиев добави, че многократно е призовал Марковска да не полага клетва и затова днес не може да допусне тя да се закълне.

Държавният глава напомни, че Венета Марковска не е спазила собственото си обещание да не встъпва в длъжност, докато не изчисти репутацията си.

"Считам, че е мой дълг да не допусна превръщането на Конституционния съд в заложник на лични интереси и да бъде подкопано доверието на гражданите в институциите, тъй като ще има единствено негативни, както в България, така и извън страната последствия", отсече президентът.

Росен Плевнелиев поздрави останалите трима съдии и напусна залата. Венета Марковска отказа да коментира случилото се, но заяви, че не смята да се оттегли.

Още преди  официалната церемония, която премина при безпрецедентен интерес, охраната спря част от журналистите. Впоследствие все пак те бяха допуснати в залата.

Оттук нататък най-вероятно ще се пристъпи към нов избор. Парламентът трябва да реши какво ще прави, заяви Енита Еникова, главен секретар на КС.

Тя обясни, че казусът е правен прецедент и тепърва предстои юридически да се разисква как да бъде решен.

Тя обясни че КС е изпълнил всичките си задължение по решението на НС за избора на Марковска и оттук нататък е в ръцете на народните представители да решат дали да изберат нов член.

Припомняме, че скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия от парламента въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“.

След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“.

В последствие Марковска е решила да отложи клетвата и се обърна към МВР и прокуратурата, за да бъдат проверени сигналите за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу нея.

Премиерът Бойко Борисов вече няколко пъти помоли Марковска да се оттегли, тъй като по случая се е създал "огромен шум". Остри изказвания срещу нея направиха и правосъдният министър Диана Ковачева и вицепрезидентът Маргарита Попова.

 

*Информацията е актуализирана към 12.07 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


438
Още по темата: КСВенета Марковска
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
364
0
 
0
 
! Отговори
,уае преди 11 години
Така ще да е ,когато Боко може да направи от когото му се преиска президент
363
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом ги гонят за шум Цецо апартамента що си седи така доволно да си ходи и той и премиерчето и всички с тях или друго си е да можеш да заглушаваш шума.
362
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо изобщо си мислите че президента прави нещо без да го съгласува с министър председателя-не може и дума да става за някаква самоинициатива!
361
1
 
4
 
! Отговори
Емигрант преди 11 години
До минувач! По принцип си прав! Ами Плевенлиев може да не хареса следващия премиер и да избега от клетвата на премиера!Но се радвам че изхвърлиха тази корумпирана и нахална до безобразие жена! 416! Абе тикво не помниш ли писмата дето Федосиева пращаше до ЕК да защитава Марковска? А Цвъки дето тръгна да натиска ЕП да защитава Марковска? Пак друг ви е виновен на вас ГЕРБавите!
360
2
 
1
 
! Отговори
666 преди 11 години
КАТО ПРАВЕН КАЗУС НЕЩАТА СА ЯСНИ.Представителя на суверена на държавата в лицето на българския парламент е в ПРАВАТО да взема решение и посочва своя представител в Конституционния съд.НЕПРАВОМЕРНО ТОВА РЕШЕНИЕ БЕ БЛАМИРАНО ОТ ПРЕЗИДЕНТА КОЙТО НЯМА ИЗИСКВАЩИТЕ СЕ ЗА ТОВА ПРАВОМОЩИЯ. УМИШЛЕНОТО нарушаването на една процедура изискваща ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТТА на президента води до бламиране на избора на колективния орган какъвто е Конституционния съд.СЕГА СМЕ И БЕЗ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД
359
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Откъдето и да се погледне, това си е поредният резил и жесток гаф на ГЕРБ. Първо я избират чрез депутатите си в НС (изцяло в интерес на ДПС), после я защитават (и то след сериозна критика от Брюксел). А когато разбират, че все пак номерът им няма да мине, първо почват да я 'молят' сама да се махне, а накрая чрез серия от 'законови' гафове моментно спират клетвата й. Сега чакаме поредният епизод от сериала, свързан с Марковска........
358
4
 
8
 
! Отговори
минувач преди 11 години
Не съм във възторг от избора на Марковска. Но съм изключително смутен от това, което се случи. Президентът (ако може да каже, че имаме такъв), който е само представителна институция, отмени решение на Висшия орган на страната - Народното събрание. А утре може да не назначи следващото правителство, защото не му харесва.И после ми разправяйте, че сме държава!
357
7
 
5
 
! Отговори
alvares преди 11 години
Президента следва моралните си принципи което е достойно за уважение. Може би това което е направил е незаконно, но само защото нещо е законно не означава че то задължително е морално и правилно. При такива сложни казуси човек е длъжен да се вслуша в съвестта си... ако има такава.
356
6
 
6
 
! Отговори
до венета преди 11 години
скъпа ми венето не им се давай ,страх ги е да не си отвориш устата щом потъпкаха конституцията ,подиграха се на председателя на народното събрание,който присъстваше там, на председателите на върховни съдилища,по едно недоказано,анонимно твърдение,такъв срам и пишещите които сте без капка правна култура е добре да млъкнете защото парите които се изплащат на решенията от страсбург са наши пари
355
7
 
5
 
! Отговори
abvlado преди 11 години
Постъпката на Президента по достойнство е съизмерима с една постъпка на Ив. Костов, за която малко се знае. След като българското правителство е отказало да построи лагер за косовски бежанци САЩ изпращат специален емисар да увещава минист-председателя Костов. Приема го в кабинета си и му излага нашето становище, обаче американския емисар продължавал да настояваТогава Костов става и казва: преговорите приключиха и напуска кабинета си По този начин слага точка на спора Така Плевнелиев сложи точка.
354
4
 
5
 
! Отговори
stoian79 преди 11 години
ROSKATA POSLUJI KATO UNIVERSALNATA GABA NA BORISOV.BORISOV SE OSRA PREDLAGAIKI MARKOVSKA ZA KONSTITUCIONEN SADIA NO NE O4AKVA6E TAKAVA REAKCIA OT EVROPA I ZA TOVA ROSKATA SE NALOJI DA MU IZBAR6E DUPETO ZA DA NE IZPADNE BORISOV V NEMILOST PRED EVROPA!.
353
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХОРАААА, ПРОГЛЕДНЕТЕ! До днес и аз бях сляп и обвинявах Марковска! Боко и неговата кукла на конци с купеният президентски вот обаче ми отвориха очите - няма такова потъпкване на конституцията в последните 23 години! Не може министърката на правосъдието да твърди, че авторитетът на държавата бил по-важен от авторитета на някаква си личност! ТОЧНО ОБРАТНОТО Е, СЪБУДЕТЕ СЕ! Не може държавата да гази отделната личност - това не е демокрация! Та нали ние, отделните личности правим държавата!
352
1
 
3
 
! Отговори
Отец Климент преди 11 години
Само това ще напиша:Бог забавя, ама не забравя.
351
2
 
10
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До дзверПо закон Импийчмънт няма в България. Така, че и ти не си прав. Президентът наруши конституцията, а няма КС който да се само сезира. Фидосова писа защита за Марковска, без някой да я упълномощи, т.е и тя нарушава Конституцията. Премиерът моли Марковска да се оттегли, но и той няма право да се меси. Марковска лъже като дърта *** и е за съд заради търговия с влияние. Е, няма такава държава.
350
1
 
4
 
! Отговори
Тангрист Втори преди 11 години
Всяка година по същото времециркът пристига във нашия град.Два пъти дава по две представленияи отново поема по белия свят....уви светът наш е черен, а циркът в перманентно представление!
349
4
 
9
 
! Отговори
abvlado преди 11 години
Постъпката на Президента по достойнство е съизмерима с една постъпка на Ив. Костов, за която малко се знае. След като българското правителство е отказало да построи лагер за косовски бежанци САЩ изпращат специален емисар да увещава минист-председателя Костов. Приема го в кабинета си и му излага нашето становище, обаче американския емисар продължавал да настояваТогава Костов става и казва: преговорите приключиха и напуска кабинета си По този начин слага точка на спора Така Плевнелиев сложи точка.
348
3
 
12
 
! Отговори
цирк преди 11 години
Пак ни вземат за канарчета.Марковска носеше пита за клетвата,а дупетатите ,отцерници които я предложиха за КС започнаха да лъжат,че след клетвата Марковска имало намерение веднага да подаде оставка.Някой от свидетелите на срамния цирк с тази жена да остана с впечатлението,че Марковска няма да мине като танк през трупове само и само да влезе в КС.Ако е имала намерение да се откаже щеше в прав текст да го обяви.Тази жертва държавата и народа си само да е нейното.
347
4
 
18
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Ега ти и НАГЛОСТА. Това по света го няма. Тази юристка е супер нахална. Защо на нас не ни даряват ей така без нищо скъпи имоти. Вън тази мафия от системата.Нито констационен , нито висш съдебен съвет. На бунището и в панделата им е мястото на такива като нея.
346
0
 
6
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Лао Дзъ,не знам колко преди Христа.Колкото повече закони,толкова повече Бандюги.
345
11
 
7
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
Пешев...как не ти идва наум(май нямаш), че така Роско нарушава законите.Излиза, че Президента е закононарушител... и к'во следва по закон- импийчмънт.Улазя ли ти тая мисъл у герберската тиква, че за Боко и тайфата му НЯМА закони?Нарушават, ги като че се чешат по кратуните.