Парламентът разплита казуса „Марковска“ - прави нов избор

Гласуването ще е на 19 декември, предлага правната комисия
16 ное 2012 16:40,
141
Парламентът разплита казуса „Марковска“ - прави нов избор
Искра Фидосова вече ще гледа и анонимни сигнали. Снимка: архив, Булфото

Парламентарната правна комисия предлага да се открие нова процедура за избор на конституционен съдия, след като по-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че очаква такова решение от депутатите още днес по казуса „Марковска“.

След решението на президента Росен Плевнелиев да напусне тържествената церемония заради съмнения в репутацията на Марковска Конституционният съд на практика не работи и това предизвика лавина от политически и експертни изказвания как да се излезе от ситуацията.

Шефката на правната комисия  Искра Фидосова ще предложи проекта за решение да се разгледа от Народното събрание следващата сряда, а подаването на документи да започне на 22 ноември и ще продължи до 30 ноември.

Още по темата
До 10 декември ще могат да се подават въпроси и сигнали по отношение на кандидатурите, изслушването в правна комисия ще се състои на 12 декември, а гласуването в парламента ще е на 19 декември.

В процедурните правила за този избор не е указано, че не могат да се подават и разглеждат анонимни сигнали, срещу който и да е от желаещите да станат конституционни съдии.

„Всеки, който има да праща – доноси, анонимни сигнали, този път ще ги оповестим на сайта. След като това е желанието, сме готови и ще го изпълним”, заяви Фидосова.

Шефката на правната комисия пренебрегна анонимния сигнал, подписан с името Георги Тонев, срещу Венета Марковска, в който тя беше обвинена в търговия с влияние и конфликт на интереси, и не допусна той да се разглежда при обсъждането на кандидатурата на Марковска. Именно от тук тръгна и целият скандал.

„Единственият, който разполагаше със сигнал, беше Янаки Стоилов. Нито един член не потвърди да има такъв сигнал, всички отговориха, че не са запознати с този сигнал. Стоилов ми показа сигнал, който имаше визия на различен от този, който впоследствие постъпи, имаше елемент на анонимен сигнал, опита се да се оправдае днес Фидосова.

Информацията е предоставена на Марковска и тя е внесла в парламента документи от различните
институции, че срещу нея не се водят разследвания, обясни още шефката на правната комисия.

Всичко, което е могла да направи, правната комисия го е направила, каза тя и помоли да не се правят повече спекулации на тази тема. По думите й със стартирането на новата процедура трябва да се сложи край на този казус.

Вчера стана ясно, че през 2011 г. е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, в което е намесено името на Венета Марковска и близкия до нея бизнесмен Георги Георгиев.
То е образувано по анонимен сигнал.

В него се съдържат данни за корупционно поведение и превишаване правата на Георги Георгиев, близък до Марковка, за това, че е употребил влияние при уволнение на служители на МВР по повод възникнал конфликт, за придобити множество имоти под формата на дарения, и за оказване на влияние по повод образувани административни дела.

„Тук се запознахме с удостоверения, предоставени от Марковска, че срещу нея не се водят никакви досъдебни производства. В следващия момент се споменава документ от прокуратурата от президента. Това е бламиране и подвеждане на Народното събрание от страна на прокуратурата. Ако прокуратурата е разполагала с тази информация, защо комисията не е била запозната с нея досега? Целият фарс поставя много сериозни въпроси относно взаимодействието между държавните органи и институции”, заяви Четин Казак от ДПС.

По думите му не трябва Народното събрание непрекъснато да изважда горещите картофи от огъня и да обира срама на цялата държава и на всички институции. Той посочи, че има решение на ПГ на ДПС да участват нейни представители в продължението на този "злощастен казус".

Според тях парламентът не трябва да носи единствен и само той отговорността, когато държаните органи и
институции не работят в синхрон и не се спазват законовите и конституционни принципи. След това заедно с Митхат Метин напуснаха заседанието.

Като безотговорна определи Явор Нотев от "Атака"  позицията на ДПС. Според него хвърлянето на обвинения между институциите не води до никъде. Нотев посочи, че никой български гражданин няма интерес от това, което се случи. Случаят е безпрецедентен, той показа празноти в процедурните правила и трябва да се инициират законови промени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
протестен митинг в София утре 17 ноември, от 12.00 часа на площад Св. Александър НевскиПРИСЪСТВИЕТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО КОИТО Е НЕДОВОЛЕН ОТ ПОЛИТИКАТА НА ГЕРБ ОТ НИСКИТЕ ДОХОДИ И ВИСОКИТЕ ЦЕНИ ТРЯБВА ДА Е ТАМ ПОНЕ ВЕДНЪЖ СЕ ОБЕДИНИМ И НАПРАВИМ НЕЩО ЗА БЪЛГАРИЯ И ЗА СЕБЕ СИ ЧАКАМЕ ВИ
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен целия този цирк е сделан с умисъл от ГЕРБавите комунисти и Пожарникаря с една единствена цел, да няма действащ КС до изборите и по този начин няма да има къде да се атакуват някои *** текстове в законите
66
0
 
5
 
! Отговори
Пламен преди 11 години
Алооо парламента.Какъв 19 декември ви гони бе.Ми че тя Фидоска милата може дотогава да е дала вече фираТака де.Коледни празници идват и може да я гътнат тая *** свинска
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА ЖИВЕЕШ В ЧУЖБИНА НЕ Е ЕМИГРАНСТВО А ЕВАКУАЦИЯ
64
1
 
8
 
! Отговори
импийчмънт преди 11 години
"Президентът наруши конституцията! За първи път след 20 г. има всички основания за отстраняване на Президент в Република България!Той няма право на вето върху решението за избор на конституционен съдия от парламента. Изборът е неотменим, дори от КС. Няма право дори на волеизявление по време на клетвата. Ако приемем, че присъствието му е част от фактическия състав на встъпването в длъжност на един конституционен съдия (а това е спорно), то в закона за КС изрично са посочени и шефовете на ВАС и ВКС", обобщи мнението си Бонев. Според него Марковска вероятно ще събере гласове за сезиране на КС и със сигурност ще осъди България в Страсбург."Това написа на стената си във фейсбук бившият вътрешен министър на страната Богомил Бонев.
63
0
 
9
 
! Отговори
ined преди 11 години
Кюфтето Фидоска забърка кашата "Марковска" като скри сигнала срещу нея, а сега щяла да "оправя" нещата.
62
0
 
5
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
Мау му стара , абе се си мисля ,че има нещо гнило в този избор и се сещам за вица: Вуте взел чипс, седнал на дивана и пуснал телевизора. Гледа - Бойко Борисов. Изгасил телевизора и пуснал радиото. И там Бойко Борисов. Изключил радиото и отворил вестника, а там... Бойко Борисов. Хвърлил вестника и казал:- Лелееее, страх ме е да отворя чипса!Отворил шишето с ракия и там излязъл духа: Попитал го.Кажи колко % искаш.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СУПЕР,,НОСЕНЕТО НА КОКТЕЙЛ СИГОРНО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,ХОРА РАЗПРОСТРАНЕТЕ ЗА ПРОТЕСТА
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KATO ZNAM NA TAZI DEBELA SVINIA OT MONTANA SIN4ETO I KAK SE PRAVI NA GOLEMA RABOTA PO SOFIISKITE ZAVEDENIA I TOI NA MAMA SAMO WUISKI PIIVA .MAMA DEBELA SVINIA DAVA PARI4KI - TOVA NEDORAZYMENIA NA PRIRODATA MARSH OBRATNO V KO4INATA
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз залагам на 200 кила
58
0
 
9
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
ВСИЧКИ НА ПРОТЕСТ УТРЕ 12.00 ПЛОЩАД АЛ.НЕВСКИ -ЗАПОВЯДАЙТЕ И КАЖЕТЕ МНЕНИЕТО СИ
57
0
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
протестен митинг в София утре 17 ноември, от 12.00 часа на площад Св. Александър НевскиПРИСЪСТВИЕТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО КОИТО Е НЕДОВОЛЕН ОТ ПОЛИТИКАТА НА ГЕРБ ОТ НИСКИТЕ ДОХОДИ И ВИСОКИТЕ ЦЕНИ ТРЯБВА ДА Е ТАМ ПОНЕ ВЕДНЪЖ СЕ ОБЕДИНИМ И НАПРАВИМ НЕЩО ЗА БЪЛГАРИЯ И ЗА СЕБЕ СИ ЧАКАМЕ ВИ
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ден след ден г-жа Меркел нанася шутове по кратуните на гербеляците.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 55То е ясно че е вярно,за къде да бързаме?
54
0
 
10
 
! Отговори
Колко Удобно преди 11 години
Разбира се че няма повдигнати обвинения. Те са срещу НЕИЗВЕСТЕН извършител. Но схемата е ясна. Дарения в големи размери са правени на партньора и с който съжителстват без сключен брак. Марковска е взимала решения в полза на дарителя при дела между юридически лица(фирми). По никакъв начин прокуратурата не може да докаже такава връзка и мотив, освен ако не ползва СРС. Дори тогава даренията минават през 3ти и 4ти лица и е много трудно да се проследи. Един опитен юрист ако не може да заобиколи закон
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цирк!
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алоо, ...защо не питате ---ВЯРНО ЛИ Е ТОВА ,КОЕТО Е ИЗВЪРШИЛА----- ВЕНЕТА МАРКОВСКА ,.....ЗАЩОТО ПОСЛЕ ЩЕ Е КЪСНО ,СЛЕД ИЗБОРА ......А?
51
0
 
11
 
! Отговори
Хипопотам Африкански преди 11 години
Ама защо я слагате тая....на снимката!!?? Като я видя ,намразвам всички жени!!
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бай Тошо казваше:Ако тряа коня пред народното събрание ще заколлим-храна ще има..Чудя се Бойко каква алтернатива има....:)
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как да ти пратим анонимни сигнали на сайта бе Фидосова като знаем че ти си шеф на правната комисия ще пращаме у Страсбург и не забравяй да си дадеш оставката.