Обвързват детските с предучилищната подготовка

Ако не се посещава подготвителна група, родителите остават без добавките
Обновена: 12 дек 2012 10:57 | 12 дек 2012 10:57,
98
Обвързват детските с предучилищната подготовка
Снимка: архив, Impact Press Group

Парламентът обвърза получаването на детски добавки както с редовното посещение на училище, така и с редовното посещение на подготвителните групи в детските градини или в училищата.

Предвижда се новият допълнителен критерий да не се прилага за децата с трайни увреждания.

Депутатите одобриха на първо четене днес промени в Закона за семейните помощи за деца. Измененията са внесени от "Коалиция за България" и целят да се предприемат мерки за ефективна интеграция на децата, навършили петгодишна възраст, в учебния процес.

Предложенията се обосновават с въвеждането на задължителната предучилищна подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас и с необходимостта да се гарантира участието на всички деца в подготвителните групи.

„Имаме доста сериозни проблеми в голяма част от децата от ромския етнос, които не само са с изключително нисък образователен ценз, но голяма част от тях дори не посещават училище", заяви Емилия Масларова от БСП.

От ГЕРБ заяви, че подкрепят промените.

„Смятаме, че това е едно продължение и част от политиката на ГЕРБ по отношение на децата. Свързано е с предстоящото гласуване на Закона за предучилищното и училищно образование”, заяви Катя Колева.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви, че основната цел на промените е ефективна интеграция на децата, навършили 5-годишна възраст.

 „Задължително трябва да бъде записано, че когато децата нямат възможност да посещават предучилищните форми, поради това че няма достатъчно места, тогава не бива родителите да бъдат лишавани от месечните помощи за деца. Ако това го няма в закона, родителите няма да могат да запишат децата в детски градини и няма да имат право на месечни помощи”, заяви Адемов.

„Очевидно този законопроект е насочено към една определена етническа група, но в големите градове таксите за детските градини са много повече от 35 лева, колкото са месечните помощи, каза още депутатът. 

Предвижда се законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2013 г., което е в съответствие със сроковете, в които общините следва да създадат необходимите условия за осъществяване на задължителната предучилищна подготовка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Градината зафължитрлна а места НЯМА. Ще ги е..ба в МАГИСТРАЛНИТЕ КУ... ВИ.А долните *** кво ше ги прайм ?!
89
0
 
2
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРЧЕТАТА ЗАПОЧВАТ ОТ ПРЕЗИДЕНТА НИ, КОЙТО Е РАСИСТ-БЪЛГАРОМРАЗЕЦ!РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ КЪМ ГЛАВАТА(народна поговорка)ВИЖТЕ ТЕКСТА В ДОКУМЕНТА НА ПРЕЗИДЕНСТВОТО, ЗА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ В БЪЛГАРИЯЦитирам: - Документа използва името РОМИ, като ОБОБЩАВАЩО за ГРАЖДАНИ В УЯЗВИМО СОЦИАЛНО ПОЛОЖЕНИЕ..."- Макар, че става дума за ВСИЧКИ СОЦИАЛНО СЛАБИ, президента ДИСКРИМИНИРА БЪЛГАРИТЕ и насочва държавните пари САМО ЗА РОМИТЕ..., а чиновниците са прави в документа за помощи ПИШЕ РОМИ, А НЕ ВСИЧКИ СОЦИАЛНОСЛАБИ БЪЛГАРИ!!! - ИСТИНАТА Г-Н ПРЕЗИДЕНТ е, че Социалния минимум е 582 лв. и ВСЕКИ С ПО-МАЛЪК ДОХОД Е СОЦИАЛНО СЛАБ!!! МАМЯТ НИ, КАТО ЗАМЕНЯТ ТОВА ПОНЯТИЕ с понятието гладуващ ПРАГ НА ГЛАДА, който вече е 241лв!!!- ИЗЛИЗА, ЧЕ ГОВОРЕЙКИ САМО ЗА *** ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ВОДИ ПОЛИТИКА НА... СЕГРЕГАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО - УМИШЛЕНО РАЗДЕЛЯНЕ ПО ЕТНИЧЕСКИ ПРИЗНАК... ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАЙКИ САМО *** за сметка на българите и турците, КОИТО ИЗРАБОТВАТ ПАРИТЕИЗЛИЗА, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА Е РАСИСТ - БЪЛГАРОМРАЗЕЦ...!!!
88
0
 
4
 
! Отговори
коко преди 11 години
Това не се отнася за братята -роми-*** те имат само права без задължения към държавата така че е безмислено това да се приема....
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз питам кога ще спрат рушветите под форма на дарения в детските градини защо не се приеме че когато се прави дарение то да не е във финикийски знаци? Или да има строг регламент по които се прави и хората направили дарение да бъдат оповестявани публично!
86
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако беше хубаво, за децата, то и децата на благородниците, царските фамилии, щяха да ходят, на детска градина. И Станишев щеше да е ходил, на детска градина, но за всички тях има индивидуален подход, а не промиване на мозъка, чрез системно унижаване на детето и родителите му. Но нали трябва да се създадат и ръководни работни места, за "наши хора", а ние отдавна сме страна на "нашия човек".
85
6
 
2
 
! Отговори
Некой си... преди 11 години
*** верно не сте добре...каквото и де се реши или да не се реши - все едни и същи люде ще стенете кат нафърфорени отзад ве! :) "*** не давайте на ***!", ся като дигат летвата точно за тях "Ама не пък така!". Питам знаете ли какво искате? Или просто искате нещо, без да знаете какво е, но ВЕДНАГА! Мисля, че едно "яко клатене" откъм "задната страна на Парка на Свободата" с "квадратен тричлен" ще ви дойде отрезвително.
84
1
 
14
 
! Отговори
Diva преди 11 години
Аз детски надбавки не взимам и за двете си деца, тъй като умниците в парламента решиха да има таван за получане на същите. Това е поредното абсурно популистко изменение, за да може евро пари за интеграцията на малцинствата да влезат в нечий джоб.
83
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бай Тошо даваше по 15 лв. на всяко дете.
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
апартейд срещу белите в България и цяла Европа. тук сме бедни, мизерни и зле платени, но анти-бялата политика се води в цял свят и навсякъде водещи виновници са политиците. западните народи се събуждат за икономическото робство на банките и изкуствените кризи... въпроса е кога ще осъзнаят и останалото и дали ще е твърде късно?
81
0
 
7
 
! Отговори
от 86 преди 11 години
И още нещо как като държавата взима тези 35лв на българските семейства с някакъм доход от 700лв на тях не им действа дестимулиращо да си пращат децата на детска градина и да си търсят работа.
80
0
 
11
 
! Отговори
до 79 преди 11 години
Няма как да социализираш някого, когата самият той не иска да бъде социализиран. Щом държавата прибягва до това да им взима 35лв месечно и го възприема за стимул прави му сметката. Кой пречи иначе на *** да ходят по детски градини и ясли? Аз ли ги спирам да си пускат детето. А защо трябва да им заплащам за това, че са насила съвестни родители?
79
1
 
9
 
! Отговори
жена от народа преди 11 години
вместо да измислят глупости могат да помислят за спорта в тези детски градини. Да си помислят като задължават децата да ходят дали всички родители могат да си позволят таксата за градина или им е по важно с тези пари да осигурят хляба за месеца??? Уважаеми управляващи помислете си за народа. И за майките които не могата да си намерят работа защото са с малки деца, или ако ги вземат раб.време е такова че си виждаме децата за по час на ден??? На Г-н Младенов и Г-н Дянков бих казала: ЗАМИСЛЕТЕ СЕ
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако си дам детето в училище дали че го направят *** ?
77
0
 
5
 
! Отговори
ivo преди 11 години
да ги обвържат ***.а детски градини.
76
0
 
15
 
! Отговори
1 преди 11 години
А като е задължителна предучилищната подготовка, защо не е безплатна....Таксите са по-високи от кирливите добавки, за които е целият зор.
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен DO 79 abe PALQ4O DA SI VIDQL DO SEGA SOCIALIZIRAN *** ??????????? KOI IM PRE4I DA SA V OBSHTESTVOTO ZAEDNO DO NAS .??????ETO OT TAKIVA BALGARI KATO TEB ME E SRAM CIGANIZIRAN BALGARIN SI TI >>.PAK TE PITAM KOI IM PRE4I NA *** ???? GADNA MIRIZLIVA PASMINA KOQTO SAMO KRADE ..KOLKO *** IMA DOKTORI ???ADVOKATI ???ARHITEKTI ??????? KOLKO BE PALQ4O
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BALAGRI NE VIJDATE LI 4E IMA GENOCID sreshtu nas A ZA GADNITE *** SE DAVA VSI4KO DO KOGA SHTE TARPIM TAZI CIGANIZACIQ NA BALGARI I RAZNI MU TAM SOROSKI *** .TRQBVA DA IBIEM SHUTA CIGANSKATA PARTIQ GERB
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както е тръгнало,скоро ще определят месечен лимит на общуване с жена ти,примерно.
72
0
 
14
 
! Отговори
иронично преди 11 години
ЕЕЕ 74 за какво да го обвързват. Та те само *** искат да стимулират и да подсигуряват, пък ние българите кучета ни яли. Нали затова обвързаха детските с доходите. Ако в семейството общо взимате не съм сигурна точно ама май че беше 600лв и детето е без детски. И какво излиза, че се стимулирят само безотговорни родители, които нямат пари да гледат детето - демек ***. Измислили са си те как да спестят пари...
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе тия от МО що не се гръмнат.По добре да преработят учебниците,защото не са пригодени за деца и са написани на един висок стил,тури му пепел.