Цветанов лъже, не може да не е знаел за подслушванията!

Кой е дал отвертката на Радко Димитров, пита Бакалов
Обновена: 16 апр 2013 15:11 | 16 апр 2013 09:26,
907
Цветанов лъже, не може да не е знаел за подслушванията!
Снимка: архив, Guetty Images

Няма начин като министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да не е знаел за незаконното подслушване във ведомството си. Около тази теза се обединиха бивши висши ръководители на служби и експерти по сигурността пред bTV.

Бившият вицепремиер в кабинета „Борисов” не прие, че носи вина за незаконното подслушване, което прокуратурата потвърди след проверка в МВР по сигнал от БСП.

„За обществото ще има еднакво негативен ефект и от знанието, и от незнанието на министъра за закононарушенията в МВР,” отбеляза бившият директор на Националната следствена служба Бойко Рашков.

По думите му, ако министърът не е знаел, постът му се лишава от смисъл. Следенето на граждани с тайни способи е нещо особено и затова е възложено на него и на председателя на ДАНС и ако Цветанов не е знаел, той не е изпълнявал отговорността си към гражданите, смята Рашков.

Още по темата
„Ако използвам изказа на един бивш висш служител, сега председател на предизборен щаб, който заяви, че МВР не е „плод-зеленчук”, накрая министерството ще се окаже една зеленчукова градина, която никой не охранява,” допълни Рашков.

„Ръководството на министерството трябва да знае за незаконното подслушване. За мен излиза, че Цветан Цветанов лъже и той трябва да поеме и политическа, и морална отговорност за случилото се,” категоричен е бившият зам.-директор на Националната служба за сигурност Чавдар Петров.

След разкритията на прокуратурата вчера БСП, „Атака” и ДПС поискаха Цветанов да се оттегли от политиката и от председателския пост в предизборния щаб на ГЕРБ в кампанията преди 12 май.

„Полезният ход поне за един политик е да се оттегли поне от кампанията на ГЕРБ в момента,” съгласи се и Бойко Рашков, според когото за оттеглянето не е необходимо да се изчака доказването на наказателна отговорност, както изтъкна вчера Цветанов.

Анкета

Носи ли Цветанов вина за подслушванията?

Според ген. Валентин Петров министърът трябва да е първият, срещу когото да бъде образувано наказателно производство, и първият, който да поеме отговорност в такава ситуация. „Четиримата служители с досъдебни производства не са извършвали пряко подслушването. Има много хора, които са участвали,” категоричен бе ген. Петров.

Експертите коментираха и опита на служителя в СДОТО Радко Димитров да унищожи информация от подслушвателния автомобил с отвертка.

На 28 март Димитров празнувал 50 годишния си рожден ден и черпил по този повод колеги. След като разбрал за изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев и внесеният от него сигнал, служителят от СДОТО прекъснал празненството.

Чавдар Петров е категоричен, че по такъв начин не може да се унищожи софтуер. Дори да е загубена информация, тя можела да се възстанови с помощта на фирмата-вносител на софтуера.

Това потвърди и бившият депутат и експерт по национална сигурност Йордан Бакалов. „След като е качен и изтрит записът, може да се възстанови,” заяви той.

„Трябва да се провери кой е звъннал по телефона на служителя от СДОТО навръх рождения му ден и образно казано му е дал отвертката, за да разглобява техниката за подслушване“, каза Бакалов

Вчера със заповед на вътрешния министър Петя Първанова началникът на отдел в дирекцията Радко Димитров беше отстранен временно от длъжност.

Бойко Рашков уточни, че според Закона за СРС унищожаването на информация, дори и събрана по незаконен начин, е престъпление, за което може да се търси отговорност.

Според Бакалов никой служител на МВР не може да е извършвал незаконно подслушване с специализирания автомобил, без „гърба и разрешението” на ръководителите си.

Йордан Бакалов обясни, че този автомобил има дневник, в който се вписват всичките му излизания от гаража. Според разкритията на прокуратурата по документи колата е била в гаража, а според камерите от видеонаблюдението на София се е движил по улиците на столицата.

Бакалов предположи, че служителите, срещу които прокуратурата вече се задейства, вероятно ще проговорят и ще разкажат своята версия за случилото се, защото ги грозят до 8 г. лишаване от свобода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


907
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
781
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BORATINO PRIZNAI SI ILI OTIVASH V PECHKATA.
780
2
 
1
 
! Отговори
Фермера преди 11 години
Я като сте такива моралисти всички и подскачате като да не какво зажаданели за да не казвам какво, да си пропомните първо колко години минаха от случая ХОХЕГЕР, от грандиозната измама ЦАНКОВ КАМЪК и защо вие всичките моралисти оставихте нещата така без да положите усилия нещо да се промени ????? Разберете че докато МАТРИЯЛА Е ЛОШ държавата няма да се оправи. Дойдоха едни хора, които се опитаха да нарпавят нещо в един изключително труден период и вие им скочихте само заради някакви съмнения.....
779
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Милиционерът крещи Демокрация в България няма, няма и да има! Робите продължават да пишат глупости във форумите без да се замислят какво означава това! Ако убие човек публично Цветанов, тогава ще го провъзгласят за герой, защото убитият навярно ще се окаже престъпник от най-високо ниво ли? О, неразумний юроде! Сигнализирахте за неуместен коментар
778
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Пешо: Така е , но душите ни ще движат по незавършените магистрали комфортно!!!
777
1
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
След още един шанс за ГЕРБ ще сме умрели от глад
776
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
848: какви ги плещиш? не виждаш ли че цял народ е убеден в ликвидаторската и пагубна политика на ГЕРБ, затова трябва да изчезнат от политическата сцена на българия.
775
15
 
2
 
! Отговори
СТОЯН преди 11 години
Хора не се поддавайте на провокации, не гледате ли Станишката какъв ПР прави. Не му вярвайте!!!!! ГЕРБ правят много за нашата държава - нека им дадем още един шанс.
774
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До DundiЦветанов прекърши гръбнака на дребния и средния бизнес и оглави организираната престъпностПо твоето твърдение - изброй ми поне двама големи финансови преступници. Изброй конфискуваните милиони - ако ги имаше все щяха да попълнят поне дупката 100 милиона отишли за подслушване. По моето твърдение - фалираха стотици хиляди фирми. Монополите са на власт в енергетиката, водоснабдяването, топлоснабдяването, аптеките, здравеопазването, търговията и др...
773
2
 
7
 
! Отговори
di преди 11 години
до умурения - Каква шпионофобия те гони? Виж американските шпиони как нагло без да се крият ни правляват. За каква България говориш? На мутрите?
772
17
 
5
 
! Отговори
Dundi преди 11 години
Цветанов прекърши гръбнака на организираната престъпност.Което води до неоснователни обвинения!Нека нямаме нова тройна коалиция на 12-ти БСП, Атака и ДПС!
771
17
 
2
 
! Отговори
ели преди 11 години
Цветанов прекърши гръбнака на организираната престъпност и дали е знаел за подслушването или не ми е все едно. други са акцентите от управлението, с които остава в съзнанието ми
770
3
 
12
 
! Отговори
ван Гог преди 11 години
Цецко макар и злобен е доста простодушен и може да казва истината.Всъщност след Мишо бирата, Бойко го отсвири и вече лично се занимава с подслушванията.В крайна сметка отговорността е на самия Бойко, крайно време е да престане да се прави на шушумига и да си поеме отговорността. А и резултатите от подслушванията са му докладвани лично.
769
0
 
14
 
! Отговори
841 преди 11 години
Подслушването е едно на ръка,друго е да ти влязат в дома когато те няма и да те сплашат,като оставят следи за това- за да разберш,че полицейския ботуш гази въпреки закона.От цялата тая работа да видяхте някой голям мафиот в затвора-не !
768
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3 4 умерен преди 6 часаТочно какъв ви е проблема...разбира се,че руските и турските шпиони у нас трябва да се подслушват. Обратното е абсолютно недопустимо. И биесипе и депесе са слуги на руссия и Турция наши вековни врагове и поробителиумерени идиотимесут йелмаз на когреса на герб защото немогат да контролират ДПСи му градят опозиция заедно с герб и касим далпо дурска партия от герб не сме имали за цялата си следосвобожденска история
767
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Службите на МВР след изборите трябва да бъдат разформировани и изградени нови от хора с морал и съзнание,че основната им дейност е защита на гражданите от престъпни посегателства,а не както до сега да обслужват и обгрижват властимащите.Стига с тази комунистическа милиционерщина.На България са необходими съвременни полицейски служби,за които сигурността,честа и достойнството и опазване собствеността на гражданите е основна задача.
766
0
 
26
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Добре де, преди известно време гражданина Борисов (познат с прякора тиквата) се кълнеше и защитаваше хартиения плъх, счетоводителчето Дянков. После го изгони и каза, че щял да го бие където го види. Сега пък се кълне за Цв. Цв.. Тогава въпроса е, кой *** му има доверие на тая мутра.
765
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен834Случайно от МВР да разкриха нещо? Три години слухтят, резултат никакъв, и като дошла проверка, началник отдела тръгва да ремонтира сведения с отвертката, макар и пиян. Отвратителна цецовщина и калинковщина на едно място!
764
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Bokluci zvuci I boko
763
12
 
4
 
! Отговори
умерен преди 11 години
Точно какъв ви е проблема...разбира се,че руските и турските шпиони у нас трябва да се подслушват. Обратното е абсолютно недопустимо. И биесипе и депесе са слуги на руссия и Турция наши вековни врагове и поробители.За да я има България двете шяйки трябва да бъдат забранени! Къде спи ДАНС??!?!
762
1
 
22
 
! Отговори
Пак той ли бееееее преди 11 години
Цв. Цветанов може спокойно да НЕ напуска политиката.ГОСПОДИНЪТ Е КОМПРОМЕТИРАН БЕЗВЪЗВРАТНО. АКО ОСТАНЕ ЩЕ Е БОКСОВА КРУША. КОЙТО ПОИСКА ЩЕ МУ СЕ ИЗРЕЖДА. ТОЙ САМО ЩЕ ОТРИЧА И ДО ТУК. АКО СЕГАШНАТА ОПОЗИЦИЯ СА МАЛКО ПО-УМНИ ЩЕ ГО ОСТАВЯТ.Едва ли някой се съмнява, че хора са подслушвани масово. Че СРС-та са ползувани за политически, икономически, финансов и др. рекет. Никой не се съмнява че Цецоу е в мармалада.Но свят различен.