Борисов благодари на Цацаров, прати му 135 стр. внушения

Анонимките не били в стила на ГЕРБ
Обновена: 15 май 2013 18:58 | 15 май 2013 18:51,
457
Борисов благодари на Цацаров, прати му 135 стр. внушения
Бойко Борисов. Снимка: архив БТА

Не става въпрос за самоприпознаване, а за директни обвинения, които бяха хвърлени върху авторитета и имиджа на Политическа партия ГЕРБ и мен самия като неин председател, това заявява Бойко Борисов в отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров.

По-рано днес обвинител №1 се запита защо една определена политическа партия се припознава в скандала с намерените бюлетини в Костинброд, при положение че не е била спомената в нито една изказване или съобщение на прокуратурата. В отвореното си писмо, което е с копие до ССЕ, ПАСЕ, Европейската комисия, Европейския парламент, Алианса на либералите и демократите в Европа, Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и ЦИК, Борисов обяснява, че благодари на обвинението за публичната информация по разследването на случая в Костинброд.

Още по темата
В отговор на изразеното от Вас мнение по време на пресконференцията на прокуратурата, че ГЕРБ се е припознала като адресат на обвиненията за отпечатването на 350 000 нелегални бюлетини, Ви изпращаме 135 страници с публикации от български и международни електронни медии, които в деня за размисъл преди изборния ден нанесоха сериозни внушения и обвиниха индиректно ГЕРБ в манипулация на изборите. Внушенията бяха още по-мощни в заглавията на първите страници на вестниците в самия изборен ден на 12. 05. 2013 г., се казва в отвореното писмо. От него става ясно още, че експремиерът се надява Цацаров, въпреки голямата си натовареност, да намери време да се запознае с въпросните публикации.

Борисов обяснява още, че той и партията му стоят твърдо „зад действията и професионализма, с който българската прокуратура работи и отстоява своята независимост“.

Не веднъж съм заявявал, и категорично стоя зад това, че българските институции, в това число и прокуратурата, не бива да бъдат използвани за користни цели и в услуга на определени интереси. Призовавам всички политически партии да запазят авторитета и независимостта на институциите в страната. Убеден съм, че те трябва да работят в услуга на обществото. И затова призовавам партиите да сложим край на компроматните похвати в българската политика, се казва още в писмото.

Лидерът на ГЕРБ категорично заявява, че “адмирира работата на прокуратурата“ и желанието й да стигне докрай.
Между главния прокурор и Борисов прехвърчаха искри, след като Борисов обяви в свое интервю за “Труд“ днес, че обвинението е смъкнало 5-6 на сто подкрепа на ГЕРБ на изборите. Днес главният прокурор категорично отхвърли подобни обвинения.

Политическа партия ГЕРБ и аз самият, винаги сме имали категорична позиция да не коментираме анонимни сигнали и класифицирани документи, за които нерегламентирано е изтекла информация. Винаги съм твърдял, че всяко неоторизирано оповестяване на класифицирана информация има вредни последствия за авторитета на институциите. Използването на компромати и анонимки не е в стила на ПП ГЕРБ. Никога не сме го правили и няма да се изкушим да посегнем към този похват, се казва в писмото на Борисов по повод разпространените днес до медиите анонимни имейли, подписани от “достойни прокурори“, в които се твърди, че прокуратурата е действала по поръчка на кандидат-депутата от ДПС Делян Пеевски и БСП за бюлетините.

Цацаров днес на брифинга категорично отхвърли тези “разкрития“ и дори обяви, че подателят едва ли е прокурор. Той обаче обвърза писмото с искането на имунитета на Цветан Цветанов и други действия на обвинението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


457
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България ще се оправи когто спре да се политизира и да се използва политиката за оправдание.