Протести без ясни искания не решават проблемите!

Лешек Балцерович съветва да не бързаме с еврозоната
Обновена: 2 юли 2013 14:12 | 2 юли 2013 11:17,
75
Протести без ясни искания не решават проблемите!
Балцерович и Симеон Дянков, който го придружава у нас. Снимка: Булфото

Протестиране по принцип, без конкретни и ясни искания, не решава проблемите на България, заяви бившият вицепремиер на Полша и известен икономист Лешек Балцерович пред БНР. Той коментира икономическата и обществена ситуация в страната.

Във всяка страна има основание за недоволство, заяви Балцерович по повод продължаващите вече седмици протестите в страната. По негови думи трябва обаче да се поставят ясни и конкретни искания, да се оказва натиск върху всички партии, за да се осъществят исканията, или да се създаде нова партия, която да спечели гласове, за да ги изпълни.

Икономическите проблеми обикновено се дължат на лоши структури в държавата, а при демокрацията има само два начина те да бъдат поправени. Първо – постоянен натиск на гражданското общество, което да настоява за специфични, а не общи искания. Те трябва да са професионално оформени и съм убеден, че в България има достатъчно хора, които знаят какво да се прави и как да ги формулират в един списък. Втората възможност е нова партия, създадена от млади хора, обясни още бившият вицепремиер.

Според Балцерович по-добре е страната ни да не бърза с кандидатстването за еврозоната.

Имате всички преимущества на стабилния обменен курс, което значи, че сте почти в еврозоната. Но заради борда у вас има и една по-строга система на контрол, която можете да загубите, ако се присъедините към европейския валутен съюз. Проблемът идва от там, че веднъж влезли в еврозоната, вие получавате възможност за финансово спасение, ако фалирате. Освен преимущества тази възможност крие и опасности – тя може да отслаби националните защитни механизми. Във всеки случай според мен е разумно да не се бърза, коментира икономистът. Балцерович беше категоричен, че страната ни трябва да запази валутния борд.

Бившият вицепремиер на Полша се срещна и с експремиера ни Бойко Борисов. Полският икономист изрази подкрепа за работата на кабинета Борисов по отношение на финансовата стабилност на България.

Вие не се опитахте да стимулирате кредитирането, което щеше да се отрази зле на валутния борд, а задържахте бюджетната дисциплина, ограничавайки харченето, без да повишавате данъците – точно обратното на мерките в Гърция, подчерта Балцерович, цитиран от пресцентъра на партията.

„Не трябва да се започва с лозунги, а с проблемите. Решаването на проблеми се основава на имперични изследвания. А те сочат, че е по-добре да запазите финансовата стабилност и да не предприемате фискални стимули, които могат да доведат краткосрочни ползи и дългосрочни проблеми”, каза още известният икономист. Според него, за да наваксаме в икономическото си развитие, е важно запазването на валутния борд и 10-процентния плосък данък. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
... преди 10 години
Този протест започна да се превръща в тройно бедствие:- протестиращите не искат да узнаят ... спецификацията на проблемите и кои са дълбоките причини- управляващите не искат да чуят ... кой какво им казва от години наред, докато накрая не се сдобиха с 'глухонеми' протестиращи- медиите не искат да видят ...че и те са част от проблема. От 25 години ни занимават с готварски рецепти (90% от които критично опасни за здравето), с някакви силиконки на мутрите, които били медийните суперзвезди и т.н.
60
2
 
5
 
! Отговори
ksioks преди 10 години
Имате много свободно време и не знаете как да го оползотворите? Приятелите ви са на почивка и на вас ви е скучно? Искате за малко работа да изкарате много пари? Набираме протестиращи на пълен и непълен работен ден. Гъвкаво работно време, добро заплащане, работата е подходяща и за студенти. Нашата работа е точно за вас, не губете време обадете се сега!
59
1
 
5
 
! Отговори
rabat преди 10 години
ДО ДА БЕКАТО ИСКАТЕ ОСТАВКА ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ КАКВО ИСКАТЕ И КОЙ ДА ПОЕМЕ РУЛЯ! АМИ МАЛКО РАЗУМ ПРОЯВЕТЕ! ИСКАТЕ ОСТАВКА ,ДОБРЕ ,АМА ДАЙТЕ НЯКАКВА АЛТЕРНАТИВА,БЕЗ АЛТЕРНАТИВА И РАЗУМ СЕ РАЗБИРА ЧЕ ВЗЕМАТЕ ПАРИТЕ НА ГЕРБ,БЕЗ ДА ЗНАЕТЕ КАКВО ИСКАТЕ.
58
0
 
2
 
! Отговори
andy.christov преди 10 години
Извън темата: Как може журналист да напише "империчен"?? А къде е редакторът му?
57
2
 
4
 
! Отговори
Живял преди преди 10 години
Този ентусиазъм вече го преживяхме...Иван Костов го уби. Сега идва Вашия ред... ще бъдете и Вий сразени и много гнусно унизени... Само не си мислете че искам да стане така.Просто бях като Вас , млад, ентусиазиран, пълен с надежди и мечти....сега остана само спомени на миналите дни. Ах, как само искам да успеете, но не би съдба...мафията е навсякъде, Тя е и в ЕС, погледнете целувката на Юда-/Б.Борисов- Барозу/Станишев - Свобода / няма оправия. БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И КЪСМЕТ. ЩЕ ВИ Е НУЖЕН.....ПРОСТЕТЕ!
56
5
 
2
 
! Отговори
Бжежински преди 10 години
Как да няма искания: Велико народно събрание, нова конституция, нови изборни правила...И какво ни съветваш: да си запазим партийната система. А мажоритарният избор? Новата партия, дори и от млади да е, ще влезе в механизма на корупционните практики и ще стане една от всичките, срещу които отново и отново ще протестираме. Смяна на системата, това е лозунгът сега.
55
0
 
6
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До Анонимен Мажоритарните избори само ще помогнат на мафията да си купи депутати. Не се залъгвайте, тези мажоритарни кандидати няма да ги избирате само вие, които се смятате за достатъчно интелигентни да не бъдете подведени. Масата от електората се информира краткосрочно от медиите, а те могат да изкарат и черното бяло. Като искате мажоритарен избор, гласувайте за партии със силни лидери и се доверете на тяхната преценка за хората.
54
6
 
2
 
! Отговори
Конституционалист преди 10 години
Едно ясно ИСКАНЕ !!! СПАЗВАЙТЕ КОНСТИТУЦИЯТА КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ Чл 11 ал 4 НЕ МОГАТ ДА СЕ ОБРАЗУВАТ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВАЯСНО ИСКАНЕ: ТУРСКАТА И РУСКАТА ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ РАЗФОРМИРОВАТ !!!
53
11
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Шанса на страната е в тези протести.Ако сега се откажем не ни чака нищо добро.
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дотегна ми да ми втълпяват,че не зная какво искам.Ясно е заявено какво иска това общество-ПРОМЯНА на системата.Как-ами първото нещо е изборното законодателство-100% мажоритарни избори,задължително гласуване и образователен ценз.Специалистите по право да кажат как да се промени съдебната система,че да настъпи правораздаване.Аз мога да съм компетентна за образователната система-махане на делегираните бюджети,и не парите,а образователните нужди да следват ученика,защото всяко дете е различно.
51
6
 
11
 
! Отговори
да бе преди 10 години
Абе на кво основание искате оставка бер като развалени плочите сте! Обосновка дайте на исканиятар егати колко сте прости! Искаме оставка понеже така и така! След това искаме такава и такава промяна в област на земеделие, здравеопазване, заплати и т. н., квото щете там! А мислили ли сте кой ще дойде след тая оставка щото избора не е голям! Така с тия кухи искания навеждате на мисълта че сте подкупени и не се борите за права, а са ви платили да сте там!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
50
10
 
9
 
! Отговори
пантагрюел преди 10 години
не разбрах какво неясно има в краткото и ясно "ОСТАВКА". речникова дефиниция ли им трябва?
49
6
 
7
 
! Отговори
аяш преди 10 години
А? Протест ли има? Къде се е чуло и видяло овце да протестират?!? А, овчаря ги е изпуснал. Беее Бееее. Айде рррррр, овци обратно в кошарата.
48
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Исканията са ясни ! Само ,че на някои не им оттърва да ги "разберат" !
47
0
 
4
 
! Отговори
apostol преди 10 години
Що да не са ясни исканията Те са само 2 целесъобразност и справедливост...Социализъма и капитализъма ги минахме сега стана ясно че уБългария демокрация това е едни хора да си пълнят гушите ама яко за сметка на другите и да си мислят че все така ще върви...То маи Маркс пак е на мода...
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Вие не се опитахте да стимулирате кредитирането, което щеше да се отрази зле на валутния борд, а задържахте бюджетната дисциплина, ограничавайки харченето, без да повишавате данъците точно обратното на мерките в Гърция, подчерта Балцерович, цитиран от пресцентъра на партията."Не, те изобщо не повишиха данъците, само дето въведоха нови, например върху депозитите!
45
1
 
4
 
! Отговори
иво преди 10 години
iztok-zapad.eu/books/book/1154Българите срещу олигархията. Книга втора от поредицата "Задкулисието на прехода"Антон ТодоровЖивотът минал, дорде се наканиш да извикаш Долу председателя!, казва сръбският хуморист Нинус Несторович. След избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС българите изригнахме своето Долу срещу тази нечувана наглост, демонстрирана от новата тройна коалиция между БСП, ДПС и Атака, и проявата на растящо в геометрична прогресия политическо дебелокожие. Решени
44
2
 
10
 
! Отговори
стефанова преди 10 години
Ами ако след оставката се повтори същият резултат? Без добра съдебна система ,която да осъди всички виновни съсипвали 23 години България- премиери, министри, депутати,ще се въртим в омъгьосан кръг! Протестите трябва да са пред съдебната палата!
43
3
 
2
 
! Отговори
СТИГА БЕЗЗАКОНИЕ! преди 10 години
КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯЧл 11 ал 4 НЕ МОГАТ ДА СЕ ОБРАЗУВАТ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА ТУРСКАТА И РУСКАТА ПАРТИИ ДА СЕ РЗФОРМИРОВАТ ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ СА !!!
42
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДаолаДаола живееш в 20 век, трябва да се научиш на привилегиите на 21 и да ги използваш разумно, това че си дърт ознчава че не може да свикнеш с промените и чакаш някой по-глупав от теб да ти казва кое е правилно без дори да е експерт в областа, а обикновен ламер.